fbpx Ραγδαία αύξηση των ροών στον Έβρο. Ανησυχούν οι συνοριοφύλακες
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 17 Απριλίου, 2018 - 11:00
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Ραγδαία αύξηση των ροών στον Έβρο. Ανησυχούν οι συνοριοφύλακες

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρόσφυγες
Μετανάστες
Έβρος

Π. Χαρέλας: «Τα σύνορα μας είναι πρώτα ελληνικά και μετά ευρωπαϊκά – αλλά η Ελλάδα τι κάνει;»

Δήμος Μπακιρτζάκης

Αντιμέτωποι με μία κατάσταση που πλέον τείνει να γίνει μη διαχειρίσιμη έρχονται οι συνοριακοί φύλακες που υπηρετούν στην ελληνοτουρκική μεθόριο και διαχειρίζονται πρώτοι τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές που δέχεται η Ελλάδα. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία αύξηση των εισερχομένων στον Έβρο, την ώρα όμως που η δύναμη των συνοριοφυλάκων δεν αυξάνεται και η διαχείριση του προβλήματος επιχειρείται με δυνάμεις εκ των ενόντων, που όμως δεν είναι επαρκείς. 


«Τις τελευταίες ημέρες περνούν από τον Έβρο μετανάστες και πρόσφυγες οι οποίοι είναι κυρίως από την Συρία. Το γνωρίζαμε το θέμα, ξέραμε ότι θα έχουμε έντονες μεταναστευτικές πιέσεις το τελευταίο διάστημα, όπως και έχουμε. Τα μέτωπα είναι πολλά. Η ροή άλλες φορές αυξομειώνεται από τον Έβρο και άλλες φορές αυξομειώνεται από τα νησιά, αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια. Η επιλογή εξαρτάται από το ποιοι τους κατευθύνουν» λέει στο ράδιο Χρόνος 87,5 ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας. 


Η άποψή του είναι ότι «ένας πρόσφυγας ή μετανάστης που ξεκινάει από την πατρίδα του δεν ξέρει από πού θα πάει, σίγουρα κάποιοι τους κατευθύνουν. Αυτοί που τους κατευθύνουν, τους κατευθύνουν τεχνηέντως και ως αποτέλεσμα έχουμε αυξημένη εισροή στον Έβρο ή αυξημένη εισροή στη Μυτιλήνη, την Χίο, την Κω, τη Σάμο και οπουδήποτε αλλού». Συμπληρώνει βέβαια πώς «η γειτονική χώρα η Τουρκία παίζει πολύ καλά το παιχνίδι της και εμείς οφείλουμε να διαχειριστούμε αυτή την όλη κατάσταση». 


Στα όρια τους άνθρωποι και δομές 
«Όλα τα κέντρα υποδοχής μεταναστών είναι γεμάτα» λέει ο κος Χαρέλας και αυτή είναι μία θέση που επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος των συνοριακών φυλάκων Έβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, ο οποίος ζει το πρόβλημα εκ του σύνεγγυς αφού υπηρετεί δίπλα στο ποτάμι. Είναι και αυτός σε θέση να επιβεβαιώσει ότι «το κέντρο πρώτης υποδοχής στο Φυλάκιο είναι γεμάτο» καθώς και τη ραγδαία αύξηση των ροών τις τελευταίες ημέρες και μάλιστα παρά το γεγονός ότι ο ποταμός Έβρος είναι πλημμυρισμένος και τα νερά του αρκετά επικίνδυνα. «Πνίγηκαν άνθρωποι αυτές τις ημέρες με τις πλημμύρες κι αυτό μας θλίβει πολύ» λέει ο κος Γιαλαμάς επισημαίνοντας ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του καλούνται να διαχειριστούν την κατάσταση με σημαντικές ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό. 


Για τον κο Χαρέλα «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η καταγραφή των εισερχομένων, για αυτό και βλέπουμε και τα κρούσματα στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης με όλους αυτούς τους μετανάστες οι οποίοι έρχονται για πρώτη καταγραφή. Οι περισσότεροι φτάνουν εκεί χωρίς να έχουν καταγραφεί. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα και τόσο τυχαία. Τους κατευθύνουν!» επιμένει και συμπληρώνει: «Δεν είναι όλοι για να τους δώσεις υπηρεσιακό σημείωμα, δεν είναι όλοι πρόσφυγες, είναι και κάποιοι μετανάστες, που θα τους βάλουμε; Που είναι οι δομές που έπρεπε να είμαστε σε ετοιμότητα; Από το 2015 που είχαμε το μεγάλο κύμα τότε έπρεπε να μας γίνει μεγάλο μάθημα αυτό το πάθημα».


Την ίδια ώρα, η Συνοριοφυλακή «γερνάει», αφού οι τελευταίες προσλήψεις έγιναν το 2000 και το προσωπικό σήμερα έχει μέσο όρο ηλικίας τα 45-50 έτη. «Πως λοιπόν θα στελεχωθούν αυτές οι υπηρεσίες; Και η μισή δύναμη λείπει από τις αρχικές προσλήψεις. Που είναι, λοιπόν, η πολιτεία σήμερα που θα βοηθήσει στη φύλαξη των συνόρων, στην προάσπιση των συνόρων, στην διαχείριση των μεταναστευτικών εισροών; Από πού; Με αποσπάσεις; Από πού αποσπάσεις;» διερωτάται ο κος Χαρέλας και φέρνει το εξής παράδειγμα: «Η Κομοτηνή που θεωρητικά βρίσκεται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στην περιφέρεια όπου εστιάζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα (αυτοί δηλαδή που μπαίνουν από τον Έβρο) στέλνει κόσμο στα νησιά. Είμαστε με μια βαλίτσα στο χέρι αυτή τη στιγμή στην κυριολεξία, από τον Έβρο στη Σάμο στην Κω στην Χίο στην Μυτιλήνη, πόσο πια θα μπορέσει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση;»


Οι συνοριοφύλακες, διά στόματος Χαρέλα απευθύνουν έκκληση: «Επιτέλους η πολιτεία πρέπει να λάβει μέτρα. Θα πρέπει να καταλάβουν πάρα πολύ καλά ότι τα Σώματα Ασφαλείας χρειάζεται να ενισχυθούν με εξειδικευμένο προσωπικό».
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η επιστροφή στην κανονικότητα όπως την φαντάζονται βέβαια στην κυβέρνηση, η  ακόμα και με την αισιοδοξία που υπάρχει σε πολλούς,  με το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης και καφέ μπαρ, δεν θα είναι μια εύκολ