fbpx Πυρά μητροπολιτών κατά του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 14 Νοεμβρίου, 2017 - 11:00
ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Πυρά μητροπολιτών κατά του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας & Κομοτηνής
Εκκλησία

Καλούν τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, να εφαρμόσουν στην πράξη την εξαγγελία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά περί σύστασης «Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη»
 

Πυρά κατά του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής και του ρόλου που αυτό επιτελεί, εξαπολύουν οι τέσσερις Μητροπολίτες της Θράκης σε δήλωση που συνυπογράφουν ενόψει του 6ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Κομοτηνής και της παρουσίας του πρωθυπουργού στην περιοχή. Οι Διδυμοτείχου Δαμασκηνός, Αλεξανδρούπολης Άνθιμος, Κομοτηνής Παντελεήμων και Ξάνθης Παντελεήμων, στηλιτεύουν τις ενέργειες του Προξενείου για το οποίο σημειώνουν ότι «επιχειρεί να κατακερματίσει την κοινωνία, να υπονομεύσει το Ελληνικό Κράτος Δικαίου, να αμφισβητήσει τη νομιμότητα και την τάξη». Δηλώνουν μάλιστα ότι το αντίστοιχο ελληνικό της Αδριανούπολης τηρεί την (διπλωματική) νομιμότητα και στην επιστολή του καλούν τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, να εφαρμόσουν στην πράξη την εξαγγελία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά περί σύστασης «Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη».


Σε δήλωσή τους αναφέρουν, μεταξύ άλλων: 


H παρουσία του πρωθυπουργού της πατρίδος μας στην Κομοτηνή, για τη λήξη των εργασιών του 6ου Περιφερειακού Συνεδρίου, περί της «παραγωγικής ανασυγκρότησης», μας δίνει την ευκαιρία να εκθέσουμε δημόσια κάποιους στοχασμούς και προβληματισμούς για την ελληνική Θράκη μας. Οπωσδήποτε είναι «λυτρωτικό» να διαβουλευόμαστε δημόσια οι μητροπολίτες της περιοχής, με τη γλώσσα της «αλήθειας που ελευθερώνει», προκειμένου ο λαός μας να μην αισθάνεται «μοιραίος κι άβουλος» θεατής αποφάσεων, που υποπτεύεται ότι λαμβάνονται για την περιοχή μας «ερήμην του».


 θεσμούς της Ελληνικής Δημοκρατίας πρέπει «το εθνικό να υπερισχύει των κομματικών και προσωπικών θεωρήσεων, σκοπιμοτήτων και συμφερόντων». 


Το Αναπτυξιακό Συνέδριο πραγματοποιείται μέσα σε δύσκολες συνθήκες και σε ζοφερή πραγματικότητα. Η Περιφέρεια ΑΜΘ μαζί με εκείνη της Ηπείρου, είναι η Περιφέρεια με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδος. Παράλληλα με τη φτωχοποίηση, μας προέκυψαν η νέα εσωτερική μετανάστευση, καθώς και το καινούριο φαινόμενο της μαζικής εξαγωγής επιστημονικού δυναμικού. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την πληθυσμιακή συρρίκνωση και γήρανση της πλειονότητος, οδηγούν σε έντονο προβληματισμό για τη δημογραφία της περιοχής. Συγχρόνως με τους αριθμούς πρέπει να ευημερούν και οι άνθρωποι. Είναι όρος για τη Θράκη, η εφαρμογή μιας σύγχρονης, αποτελεσματικής, δημογραφικής πολιτικής που να θωρακίζει την κοινωνική συνοχή, χωρίς αποκλεισμούς και μακριά από εθνικιστικές προκαταλήψεις. Αυτές τις παραμέτρους και άλλα κρίσιμα προβλήματα που απαιτούν εθνική συνεννόηση και πολιτική συναίνεση, μόνο μια θεσμοθετημένη από τη Βουλή «Διακομματική Επιτροπή για τη Θράκη« μπορεί να αντιμετωπίσει, στην οποία θα συμμετέχουν πανελλήνιοι, περιφερειακοί και τοπικοί θεσμοί. Εξάλλου, την είχε προαναγγείλει το Μάιο του 2016 ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.


Ήρθε, όμως, η ώρα να επισημάνουμε μια πρακτική με πολυδιάστατο χαρακτήρα, που αφορά στο παρόν και στο μέλλον της ελληνικής Θράκης. Αναφερόμαστε στη δραστηριότητα του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής το οποίο, εδώ και δεκαετίες, υπερβαίνει τις διπλωματικές αρμοδιότητές του και έχει μετατραπεί σε όπλο άσκησης εθνικιστικής παρέμβασης της Τουρκίας. Αμφισβητώντας την κατοχυρωμένη από την ελληνική Πολιτεία ανεξιθρησκία, την ελευθερία διακίνησης ιδεών, τα ατομικά δικαιώματα και την ιδιωτική πρωτοβουλία, το Τουρκικό Προξενείο επιχειρεί με επιθετικές, προκλητικές και ανήθικες πρακτικές να επιτύχει την εργαλειοποίηση των μουσουλμανικών μειονοτήτων, με στόχο την ομογενοποίησή τους και την μετατροπή τους σε «τουρκική εθνική μειονότητα». Καταπατώντας τα δικαιώματα Πομάκων και Αθιγγάνων – Ρομά,  και απειλώντας τους μουσουλμάνους που δηλώνουν Έλληνες πολίτες, το Τουρκικό Προξενείο με την ανεξέλεγκτη δράση του, επιχειρεί να κατακερματίσει την κοινωνία, να υπονομεύσει το Ελληνικό Κράτος Δικαίου, να αμφισβητήσει τη νομιμότητα και την τάξη. Άραγε, έτσι λειτουργεί το Ελληνικό Προξενείο στην Αδριανούπολη; Φυσικά όχι! Μήπως, λοιπόν, πρέπει η Ελληνική Πολιτεία να επανεξετάσει ψύχραιμα τις διπλωματικές αντιστοιχίες Ελλάδος – Τουρκίας σε νέα βάση;


Επί πλέον, είναι αδιανόητο, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβερνήσεως και πρώην ηγέτης του αλυτρωτικού «Συλλόγου Αλληλοβοήθειας Τούρκων Δυτικής Θράκης» κ. Hakan Çavuşoğlu, να δηλώνει στην Κομοτηνή ότι «…η τουρκική μειονότητα δίνει αγώνα επιβίωσης! Εμείς ως Μητέρα Πατρίδα, ως Τουρκία, δεν θα σας αφήσουμε μόνους", και να μην υπάρχει ομοβροντία αντιδράσεων από όλους τους θεσμικούς φορείς της χώρας μας! Θα χαρακτηρίζαμε, το λιγότερο, «προκλητικό«, να συγκρίνεται η Ελληνική Δημοκρατία και η λειτουργία της ως ανοιχτής κοινωνίας, με το απολυταρχικό καθεστώς της Τουρκίας! Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Çavuşoğlu ήρθε ως προπομπός της επικειμένης επισκέψεως του Τούρκου Προέδρου κ. Recep Tayyip Erdoğan στην πατρίδα μας. 


Ο θρακικός λαός μας, θεωρεί καλοδεχούμενους όλους τους επισκέπτες μας που έρχονται για να διδαχτούν από την ειρηνική και δημοκρατική μας συνύπαρξη, προκειμένου να την αντιγράψουν στις πατρίδες τους, εάν βεβαίως, οι επισκέπτες μας αυτοί, τιμούν την αρετή της φιλοξενίας που τους παρέχεται.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Την ευχάριστη προς το παρόν όμως είδηση, για  την ακύρωση της επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο,  την έδωσε η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος, αποδίδοντας την απόφαση της μη επέκτασης και αύξησης της χωρητικότ