ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 17 Μαρτίου, 2016 - 11:00
ΟΤΑΝ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΙΑ

Ψηφιακό και βραβευμένο Jukebox

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το ψηφιακό Jukebox έχει βραβευτεί στο 4ο Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής, ανάμεσα σε περισσότερες από 20 κατασκευές, ως η δεύτερη αρτιότερη και προτείνεται από τους δημιουργούς του ως ιδανική λύση σε χώρους αναψυχής

Μία παρέα συμφοιτητών του ΤΕΙ Καβάλας, απόφοιτοι πλέον, έκανε μόδα ξανά το «ξεχασμένο» Jukebox

Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου
Πήραν ένα μηχάνημα ξεχασμένο στη λήθη του χρόνου και χρησιμοποιώντας τις γνώσεις και τη φαντασία τους, το μετέτρεψαν σε ένα σύγχρονο μηχάνημα της εποχής τους, καθιστώντας το ψηφιακό. Αυτό το ψηφιακό Jukebox, είναι δημιούργημα μίας παρέας συμφοιτητών του ΤΕΙ Καβάλας, αποφοίτων πλέον, που κέρδισε τις εντυπώσεις, αλλά και ένα βραβείο. Δημιουργοί του είναι οι Δημήτριος Χατζιόγλου, Ιωάννης Ζαϊμίδης, Αναστάσης Ιωαννίδης, Απόστολος Κιτσουκάκης, Άλεξ Κουντριάβτσεβ, Γεώργιος Παπαδημητρίου και Ευστάθιος Πεχλιβανίδης. 

Στα πλαίσια του μαθήματος Τεχνολογία Ενσωματωμένων Συστημάτων βασιζόμενων σε μικροεπεξεργαστές στο ΤΕΙ Καβάλας δημιουργήθηκε το ψηφιακό Jukebox, το οποίο παίζει μουσική αφού ο χρήστης εισάγει κάποιο κέρμα. «Είναι το κλασικό Jukebox με τη διαφορά ότι δεν έχει CD, στην μνήμη του «φορτώνονται» τα τραγούδια και ο χρήστης επιλέγει τα κομμάτια ανάλογα με τα κέρματα που θα εισάγει», μας εξηγεί, ένας από τους δημιουργούς του, ο Δημήτρης Χατζιόγλου μηχανικός πληροφορικής. Το ψηφιακό Jukebox δέχεται φωνητικές εντολές από τον χρήστη, αλληλεπιδρώντας μαζί του. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει όποιο τραγούδι επιθυμεί ακόμα και πριν την εισαγωγή των κερμάτων. Σε περίπτωση που ξεκινήσει η διαδικασία αναπαραγωγής, δε μπορεί να διακοπεί. Για τη βοήθεια του χρήστη υπάρχουν φωνητικές εντολές που τον καθοδηγούν για τις επιλογές του, ενώ παράλληλα παρέχονται και φωτεινές ενδείξεις ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Jukebox. 

Χρειάστηκαν τέσσερις μήνες σκληρής δουλειάς για να φέρουν εις πέρας την εργασία τους, στην οποία "ο κάθε ένας είχε το δικό του ρόλο", όπως ανέφερε ο Δημήτρης, "είχαμε τον project manager, ηλεκτρολόγους, προγραμματιστές", προσθέτοντας πως για τις ανάγκες του εγχειρήματος κατασκεύασαν ηλεκτρομαγνητικά κυκλώματα χρησιμοποιώντας έτοιμο μικροεπεξεργαστή τον οποίο και προγραμμάτισαν. Να σημειωθεί ότι όλη η κατασκευή βασίστηκε στον μικροελεγκτή Arduino Mega, ο οποίος προγραμματίστηκε από τους δημιουργούς. 

Επιβλέπων καθηγητής ήταν ο επιστημονικός συνεργάτης του τμήματος Ευάγγελος Νικολαρόπουλος, ο οποίος προσέφερε την πολύτιμη βοήθειά του στα πλαίσια της υλοποίησης του συγκεκριμένου εγχειρήματος.

Το ψηφιακό Jukebox έχει βραβευτεί στο 4ο Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής (2013), ανάμεσα σε περισσότερες από 20 κατασκευές, ως η δεύτερη αρτιότερη και προτείνεται από τους δημιουργούς του ως ιδανική λύση σε χώρους αναψυχής. «Φορτώνονται πιο εύκολα τα τραγούδια» μας λέει ο Δημήτρης και εξηγεί ότι δεν τίθεται κανενός είδους περιορισμός στον αριθμό τους, αφού υπάρχουν από 200 μουσικές επιλογές και πάνω.

Τη λειτουργία του ψηφιακού Jukebox μπορείτε να δείτε αναλυτικά και διαδικτυακά στην ιστοσελίδα: xatzo.com/jukebox

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης  στην περιφέρεια ΑΜΘ και πρώην «θρακάρχης» Τέρενς Κουίκ,  όπως ανέφερε εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ,  «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος με τις πράξεις του,  γιατί παραβίασε τις αρχές των Ανεξάρτ