fbpx Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης: Η γρίπη δεν κάνει διάκριση σε κανέναν
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου, 2019 - 10:00
ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ Η ΓΡΙΠΗ, 22 ΝΕΚΡΟΙ, ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης: Η γρίπη δεν κάνει διάκριση σε κανέναν

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Γρίπη
ασθένειες
Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης

Ο πνευμονολόγος, Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος λέει πως "τα κρούσματα της γρίπης θα ήταν πολύ λιγότερα αν οι πολίτες έπαιρναν στα σοβαρά τις οδηγίες των γιατρών που δινόταν από τον Οκτώβριο, κάνοντας το απαραίτητο εμβόλιο"

Δήμος Μπακιρτζάκης

Μέρα με την ημέρα αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης στην Ελλάδα. Τελευταίο θύμα μία ηλικιωμένη που κατέληξε από επιπλοκές ενώ νοσηλευόταν για 15-20 ημέρες στο νοσοκομείο Ρεθύμνου και παρέμενε διασωληνωμένη, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των νεκρών σε 22. Διανύουμε την περίοδο κορύφωσης, που συνήθως διαρκεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου, όμως μπορεί να φτάσει μέχρι και αρχές Απριλίου.

Προτάσσει τον εμβολιασμό ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης, πνευμονολόγος, Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος γιατί διαπιστώνει, με απογοήτευση, πως "τα κρούσματα της γρίπης θα ήταν πολύ λιγότερα αν οι πολίτες έπαιρναν στα σοβαρά τις οδηγίες των γιατρών που δινόταν από τον Οκτώβριο, κάνοντας το απαραίτητο εμβόλιο. Όμως δεν έκαναν και τώρα βλέπουν τους θανάτους και τα πολλαπλά κρούσματα και σπεύδουν να το κάνουν. Όμως πρέπει να ξέρουν ότι το εμβόλιο για να δράσει θέλει τουλάχιστον 20 μέρες".

Σε άλλο σημείο του λόγου του αναδεικνύει ότι "η γρίπη δεν κάνει διάκριση σε κανέναν, αλλά οπωσδήποτε πρέπει να κάνουν το εμβόλιο άτομα που είναι άνω των 60 ετών και όσοι είναι κάτω των 60 και έχουν χρόνια προβλήματα είτε του αναπνευστικού, είτε του ανοσοποιητικού συστήματος ή άτομα που έχουν σακχαρώδη διαβήτη ή άτομα τα οποία έρχονται σε επαφή με βρέφη και παιδιά, όπως δάσκαλοι και καθηγητές ή εργαζόμενοι σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, εργαζόμενοι σε νοσοκομεία ή ιατρεία, μια σειρά από άτομα που αποτελούν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού" και προσθέτει "αν όλοι αυτοί εμβολιαζόντουσαν θα είχαμε πολύ λιγότερα κρούσματα γρίπης και θα δημιουργούσαμε ένα τοίχος προστασίας και για τον υγιή πληθυσμό". Ο πνευμονολόγος κος Χαριτόπουλος επιβεβαιώνει ότι "το εμβόλιο είναι τελείως αβλαβές. Δεν περιέχει τον ιό της γρίπης αλλά περιέχει ένα κομμάτι μιας πρωτεΐνης του ιού. Δεν νοσεί κανένας κάνοντάς το".

Πάντως σήμερα που η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης συστήνει "να αποφεύγουμε τον συνωστισμό σε μικρούς και κλειστούς χώρους. Να αερίζονται συχνά οι αίθουσες που έχουν πολύ κόσμο, όπως αυτές των σχολείων και των νηπιαγωγείων. Να πλένουμε πολύ καλά χέρια και να αποφεύγουμε να φέρνουμε σε επαφή τα χέρια με στόμα, μύτη και μάτια. Τα χέρια μας είναι που ακουμπάνε σε διάφορα σημεία και κολλάμε εύκολα".

Οδηγίες του υπ. Παιδείας προς τα σχολεία για τη γρίπη
Σε συστάσεις προς τα σχολεία με αφορμή την εποχική γρίπη προχώρησε το υπουργείο Παιδείας, με σκοπό την πρόληψη εξάπλωσης της επιδημίας.
Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας συστήνει:

  1. Παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης αναμένουν, σε χώρο όπου δε θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους, οι οποίοι θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως.
  2. Συστήνεται για την αποφυγή της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης να τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής, όπως:

Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο.

Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση στους κάδους απορριμμάτων. Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.

Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά να χρησιμοποιείται αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Οι παραπάνω οδηγίες πρέπει να τηρούνται και από το προσωπικό των κυλικείων, σημειώνει το υπουργείο Παιδείας.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Γαλουχημένος στους διαύλους της επικοινωνιακής τέχνης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, εφάρμοσε στο διαδικτυακό διάλογο χθες με όλους τους φορείς του Έβρου,  τη μέθοδο των συσσωρευμένων θετικών ερωταπαντ