fbpx Πορεία,συγκέντρωση και καταθέσεις στεφάνων για το Πολυτεχνείο
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2019 - 10:00
ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Πορεία,συγκέντρωση και καταθέσεις στεφάνων για το Πολυτεχνείο

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πολυτεχνείο
Πορεία
κατάθεση στεφάνων

Σε τρεις «δόσεις» οι καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης

Πορεία, συγκέντρωση και καταθέσεις στεφάνων δια τρία, πραγματοποιήθηκαν στην Κομοτηνή, την Κυριακή 17 Νοεμβρίου, ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου. Στην πόλη μας έλειψαν τα επεισόδια που υπήρξαν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, 46 χρόνια μετά από την αιματοβαμμένη 17 του Νοέμβρη.

Το πρωί της Κυριακής –περί τις 11:00 π.μ.- πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων, στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, από τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη, τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής Παντελή Μαγαλιό, τον πρόεδρο του συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες» Στέφανο Μακρυγιάννη, η Έλπη Μπλεκάτση κ μέρους του Συλλόγου Αποφοιτων Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ "Πρωταγόρας" και εκπροσώπους της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής, του συλλόγου Αποφοίτων Νομικής ΔΠΘ, του συλλόγου Φοιτητών Νομικής Κομοτηνής, της ΠΑΣΠ Νομικής Κομοτηνής.

Ο δήμαρχος Κομοτηνής μετέφερε το μήνυμά του: «Σεβασμός. 46 χρόνια μετά από την ηρωική εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, εμείς οι επίγονοι, τιμούμε τη μνήμη των αγώνων τους. Των αγώνων ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών και στην κατάλυση της Ελευθερίας. Διδασκόμαστε από το παράδειγμά τους και βαδίζουμε με συνέπεια και σταθερότητα στον δρόμο που αυτοί χάραξαν με τις μεγάλες τους μάχες».

Περί τις 12:00 ξεκίνησε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ειρήνης, για την οποία είχαν απευθύνει κοινό κάλεσμα έξι συνδικάτα. Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής, Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ροδόπης, Επιτροπή Ειρήνης Ροδόπης, Σύλλογος Φοιτητών Κοινωνικής Διοίκησης και Επιτροπή Αγώνα Φοιτητών Νομικής, μετέφεραν το μήνυμα: «46 χρόνια μετά, τα συνθήματα "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία", "Έξω αι ΗΠΑ", "Έξω το ΝΑΤΟ" εξακολουθούν να παραμένουν αδικαίωτα και ζωντανά στη μνήμη και τη συνείδηση του ελληνικού λαού.

Η στρατιωτικοφασιστική δικτατορία που επιβλήθηκε στις 21 Απριλίου 1967 γεννήθηκε από την κρίση του αστικού πολιτικού συστήματος και βρήκε έτοιμο το ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο, με κύριο χαρακτηριστικό τον αντικομμουνισμό και τους μηχανισμούς καταστολής του μετεμφυλιακού κράτους. Είχε την ανοχή και στήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, υπηρέτησε τους σχεδιασμούς τους, άνοιξε το δρόμο για την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο. Φυλάκιζε, βασάνιζε, δολοφονούσε και έστελνε εξορία χιλιάδες λαϊκούς αγωνιστές». Μετά την διαμαρτυρία, κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.

Το απόγευμα της Κυριακής στεφάνια κατέθεσαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, ο βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου, εκπρόσωποι φορέων, οργανώσεων και κινήσεων πολιτών. 

Με μήνυμά του ο βουλευτής Ροδόπης, μετέφερε: «Το Πολυτεχνείο είναι ένα διαρκές σύμβολο ενότητας και αγώνα για μία καλύτερη κοινωνία, για μία καλύτερη ζωή. Αποτελεί πηγή έμπνευσης ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, που σε κάθε ιστορική περίοδο καταθέτει τα αιτήματά της, τις ανάγκες, τους στόχους της, για ένα καλύτερο αύριο.

 Το μήνυμα του Πολυτεχνείου σήμερα είναι ακόμη πιο επίκαιρο, γιατί ακραίες συντηρητικές δυνάμεις προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία από την αρχή, να μας πισωγυρίσουν, να αμαυρώσουν την επέτειο του Πολυτεχνείου, δημιουργώντας ένα κλίμα φόβου, τρομοκρατίας και εκφασισμού της κοινωνίας, στοχοποιώντας ιδιαίτερα τη νέα γενιά».

Το απόγευμα της Κυριακής επίσης πραγματοποιήθηκε ειρηνική πορεία με αφετηρία την Παλιά Νομική, στην οποία συμμετείχαν πλήθος φοιτητών κι όχι μόνο, και κατά τη διάρκειά της ακούστηκαν συνθήματα για το Πολυτεχνείο και το άσυλο.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η υπόθεση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη έχει τη δική της ιστορία, που αναφέρεται βέβαια και στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας,  όπως και οι ενέργειες διαχρονικά του  βουλευτή   Ευριπίδη Σ