fbpx Οκτώ μέτρα στήριξης προτείνουν οι επαγγελματίες που ζημιώνονται την Αποκριά
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου, 2020 - 10:00
ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΗΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗΣ «ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ»

Οκτώ μέτρα στήριξης προτείνουν οι επαγγελματίες που ζημιώνονται την Αποκριά

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
αποκριάτικες εκδηλώσεις
Νάσος Τσούκας

Την πρόταση συνυπογράφουν Ομοσπονδίες Ροδόπης και Ξάνθης που «χάνουν» πολλά χρήματα λόγω της ματαίωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων

Ξενοδόχος Ν. Τσούκας: «Το καρναβάλι της Ξάνθης παρασύρει μια ζήτηση που πιάνει από την Καβάλα έως και την Αλεξανδρούπολη»

Θανάσης Τσολάκης

Είτε επιδεικνύοντας σεβασμό στην προσπάθεια αποσόβησης των κινδύνων για τη δημόσια υγεία, είτε από το φόβο της ποινής φυλάκισης και της έκπτωσης, άπαντες οι δήμαρχοι της Ελλάδας αποδέχτηκαν την απαγόρευση διεξαγωγής καρναβαλικών εκδηλώσεων που αποφάσισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στις 27/02 προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Παρά την αποδοχή της κυβερνητικής εντολής όμως, η «οικονομική» πληγή της ίδιας της εντολής παραμένει και τώρα πια οι επαγγελματίες των περιοχών που φημίζονται για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις τους, ήδη ετοιμάζουν προτάσεις ώστε να μειώσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις οικονομικές συνέπειες της απαγόρευσης. Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει οικονομικά τις «πληγείσες» περιοχές.

Ροδόπη – Ξάνθη: Σε κοινό μέτωπο διεκδίκησης οι επαγγελματίες
Το χορό των διεκδικήσεων μέτρων ελάφρυνσης για τις τοπικές επιχειρήσεις ανοίγουν από κοινού οι Ομοσπονδίες των επαγγελματιών των νομών Ροδόπης και Ξάνθης με τους προέδρους τους Ανέστη Βαφειάδη και Μαίρη Τσακίρογλου να συνυπογράφουν αίτημα στήριξης οκτώ σημείων:

  1. Να δοθεί έστω μερική αποζημίωση από τη μείωση του κύκλου εργασιών με βάση τη σύγκριση με τα αντίστοιχα δεδομένα της περυσινής περιόδου.
  2. Να δοθεί τουλάχιστον τρίμηνη αναστολή στην απόδοση του Φ.Π.Α. στη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στις ρυθμισμένες οφειλές σε ΚΕΑΟ, και δημοτικούς φόρους.
  3. Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για τη τρέχουσα χρήση. Απαλλαγή πληρωμής ανταποδοτικών τελών μέχρι τέλους του τριμήνου κι ανάλογα με τη περίπτωση συνέχισης της κρίσης.
  4. Αναστολή καταβολής δόσεων για δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
  5. Αναστολή αναγγελίας στο Τειρεσία για επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ειδική ρύθμιση-παράταση για της ληξιπρόθεσμες επιταγές
  6. Αναστολή διατραπεζικών χρεώσεων για συναλλαγές από ΑΤΜ
  7. Επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά των περιοχών που πλήττονται για διάστημα ενός εξαμήνου.
  8. Μέριμνα για την άμεση απόδοση παροχών που προβλέπονται από τις υπηρεσίες ιδιωτικής και κοινωνικής ασφάλισης.

Οι πρόεδροι σημειώνουν ότι η πρότασή τους έχει την σύμφωνη γνώμη της ΓΣΕΒΕΕ και την αιτιολογούν λέγοντας ότι «εμείς ως επιχειρηματίες της Θράκης αλλά και όλης της περιφέρειας που παραδοσιακά γιορτάζουμε αυτές τις ημέρες κι αναμέναμε να αποσβέσουμε ζημιές μιας ολόκληρης χρονιάς οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στη καταστροφή» καθώς και ότι «όπως εμείς συμμεριζόμαστε το δικαίωμα κάθε πολίτη στην υγεία έτσι επιζητούμε να αναλογιστεί κι η πολιτεία το δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος που καλούμαστε να σηκώσουμε από τη ματαίωση των εορταστικών εκδηλώσεων».

Οι κρατήσεις θα έδιναν «ανάσα» στο Φανάρι
Δεν θα πάρει τελικά την «ανάσα» που περίμενε ο οικισμός του Φαναρίου, αφού τα ξενοδοχεία που θα άνοιγαν για να φιλοξενήσουν τουρίστες της Αποκριάς, τελικώς θα παραμείνουν κλειστά. «Το καρναβάλι της Ξάνθης παρασύρει μια ζήτηση που πιάνει από την Καβάλα έως και την Αλεξανδρούπολη» είπε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο ξενοδόχος Νάσος Τσούκας που διατηρεί επιχείρηση στο Φανάρι, δηλώνοντας ότι «υπάρχει ντόμινο ακυρώσεων και από γκρουπ και από μεμονωμένους πελάτες», που προκλήθηκε από την κυβερνητική απόφαση περί ματαίωσης των εκδηλώσεων και η οποία «έχει μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο σε όλες τις επιχειρήσεις με σημαντικό αρνητικό παρονομαστή» κατά τον κο Τσούκα. Ο ξενοδόχος μάλιστα δηλώνει επιφυλακτικός ως προς την αποτελεσματικότητα του μέτρου, πιστεύοντας πως «αν δεν είχε συμβεί και η ακύρωση του καρναβαλιού της Βενετίας, δεν θα είχαμε ούτε εδώ ακύρωση».

Δήμαρχος Ξάνθης: Προσπαθώ να κατανοήσω τα μέτρα
Ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης αν και αρχικά είχε αντιρρήσεις, εν τέλει συμμορφώθηκε με την απαγόρευση της διεξαγωγής των καρναβαλικών εκδηλώσεων, αλλά όχι «γιατί φοβάται τις επαπειλούμενες ποινές, αλλά γιατί σέβεται τον θεσμικό του ρόλο και τις ευθύνες του», όπως αναφέρει στην γραπτή ανακοίνωσή του. Στην ίδια ανακοίνωση ο δήμαρχος δηλώνει: «με προσοχή προσπαθώ να κατανοήσω τη λήψη όλων των προληπτικών μέτρων που οδήγησαν στη ματαίωση των προγραμματισμένων καρναβαλικών μας εκδηλώσεων, τη στιγμή μάλιστα που τα μέτρα αυτά δεν επεκτείνονται οριζόντια σε όλες τις μαζικές δημόσιες συγκεντρώσεις, όπως πχ τους ποδοσφαιρικούς αγώνες, αλλά μόνο στο καρναβάλι» και συντάσσεται με τη διεκδικητική διάθεση των επιχειρήσεων για αποζημιώσεις. «Θα προβούμε σε όλες εκείνες τις διεκδικήσεις ώστε να ενισχύσουμε και να καθοδηγήσουμε σωστά τις επιχειρήσεις, τους καρναβαλικούς και πολιτιστικούς συλλόγους που θα επιβαρυνθούν το κόστος της ματαίωσης των εκδηλώσεων», λέει χαρακτηριστικά.

Μεγαλώνουν οι οικονομικές πληγές – «Στα αζήτητα» οι στολές των παρελάσεων
Η οικονομική ζημία δεν αφορά μόνο τους επιχειρηματίες, αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό και τους δήμους, αν δεν υπάρξει άμεση κινητοποίηση από τα αρμόδια υπουργεία.

Κι αυτό γιατί οι δήμοι που διοργανώνουν καρναβαλικές εκδηλώσεις έχουν ήδη κάνει δαπάνες για προμήθειες υλικών για τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις ή έχουν δώσει προκαταβολές και τώρα δεν έχουν τρόπο να τις «δικαιολογήσουν» αφού βάσει νόμου για να «περάσει» η δαπάνη από τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς, θα πρέπει η εκδήλωση στην οποία αναφέρεται να αποτελεί γεγονός.

Σε αντίστοιχη μοίρα βρίσκονται και οι καρναβαλικοί σύλλογοι -όχι μόνο στην Ξάνθη- που μένουν με πολλές «αδιάθετες» στολές. Αυτό δεν θα ήταν μεγάλο πρόβλημα, αν οι στολές εκτός από αδιάθετες δεν ήταν και απλήρωτες καθώς πολλοί υποψήφιοι καρναβαλιστές είχαν αφήσει την αγορά της στολής για την τελευταία στιγμή και τώρα αρνούνται να το κάνουν.

Τέλος, στην Ξάνθη η ατμόσφαιρα θα θυμίζει Απόκριες όλο το τριήμερο, αλλά δεν θα γίνει καμία εκδήλωση που να φέρει την υπογραφή του δήμου. Αντιστοίχως θα πράξουν και οι υπόλοιποι δήμοι που είχαν προγραμματισμένες εκδηλώσεις (π.χ. Μαρωνείας – Σαπών, Φερών, Διδυμοτείχου) ενώ έχουν ενημερώσει και τους συλλόγους με τους οποίους επρόκειτο να συνεργαστούν. Όπως εξήγησε ο Ντίνος Χαριτόπουλος στο ράδιο Χρόνος 87.5fm «οι Δήμοι βάζουν λίγα λεφτά για να γίνει μια εκδήλωση, οι σύλλογοι βάζουν λίγα λεφτά, αλλά εμείς ενημερώσαμε ότι παύει η σύμπραξη του Δήμου». 

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει τίποτα για το μέλλον των απανταχού εκδηλώσεων στις οποίες εμπλέκονταν σύλλογοι καθώς όπως είπε ο κος Χαριτόπουλος «εμείς δεν είμαστε κατασταλτικός μηχανισμός. Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε κάτι».

Σε ό,τι έχει να κάνει με το καρναβάλι της Ξάνθης, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο μεταφοράς του σε άλλη ημερομηνία εντός του τρέχοντος έτους, ωστόσο αν τελικά δεν ληφθεί τέτοια απόφαση, η επόμενη αποκριάτικη παρέλαση της Ξάνθης θα γίνει στις 14 Μαρτίου 2021.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Σαν τους χρησμούς της Πυθίας ερμηνεύονται και ενίοτε παρερμηνεύονται πάντοτε στη χώρα μας, οι δηλώσεις ενός πρωθυπουργού, ειδικά όταν  περιλαμβάνουν ένα γενναίο πακέτο στήριξης για πολλούς.