fbpx Οι φοιτητές στις κάλπες, δεν έλειψαν τα παρατράγουδα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2019 - 10:00
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019 ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Οι φοιτητές στις κάλπες, δεν έλειψαν τα παρατράγουδα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φοιτητές
κάλπες
παρατράγουδα

Τι λένε φοιτητές στον "Χ" αναφορικά με την ισχνή συμμετοχή αλλά και το διακύβευμα των εκλογών

Ακόμη και πτυχιούχοι προσπάθησαν να ψηφίσουν στη Νομική, δεν τους επετράπη με απόφαση φοιτητών

Διονύσης Βοργιάς

Στις κάλπες έσπευσαν χθες Τετάρτη 10/4, ολημερίς, οι φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στο πλαίσιο των φετινών φοιτητικών εκλογών. Τα αποτελέσματα από την εκλογική διαδικασία θα δούμε στην αυριανή έκδοση του "Χ". Σε πρώτο πλάνο φάνηκε να είναι και φέτος νικήτρια η αποχή, με τους περισσότερους φοιτητές να γυρνούν την πλάτη στην διαδικασία, ενώ δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα, προερχόμενα από τις κάλπες της Νομικής, όπου έσπευσαν να ψηφίσουν ακόμη και πτυχιούχοι.

Ελ. Κόγιος: Είμαστε συνεχώς δίπλα στον φοιτητή
Το ότι η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ είναι "διαρκώς δίπλα στον φοιτητή", ανέδειξε στον "Χ" ο υπεύθυνος της οργάνωσης στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΔΠΘ Ελευθέριος Κόγιος. "Επιζητάμε την στήριξη των φοιτητών, για να συνεχίσουμε το έργο μας στο πανεπιστήμιο. Η παράταξη έχει αποδείξει με έργα ότι είναι δίπλα στον φοιτητή. Οι δράσεις μας είναι αποκλειστικά και μόνο γύρω από το πανεπιστήμιο", διαμήνυσε. Μνημονεύοντας κάποιες από τις δράσεις που έτρεξαν φέτος, στάθηκε σε δύο εκδηλώσεις με ομιλητή τον κοσμήτορα της σχολής τις οποίες και παρακολούθησαν πλήθος φοιτητών ανεξαρτήτως παρατάξεων, την διοργάνωση εθελοντικής αιμοδοσίας στον χώρο της σχολής, καθώς και την εν γένει δραστηριοποίηση της ΔΑΠ σε θέματα που άπτονται με την κοινωνία, αφού διατηρούν χώρο συγκέντρωσης ρούχων και τροφίμων για άπορους συμπολίτες μας. Τέλος, όπως μας πληροφόρησε, η παράταξη διανέμει cd με δωρεάν σημειώσεις προς όλους τους φοιτητές που το επιθυμούν.

 Ν. Μίτσας: Αποχή και υποχρηματοδότηση 
Στην αποχή των φοιτητών και την υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων, στάθηκε ο πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών, τέως μέλος της ΠΑΣΠ, Νικόλαος Μίτσας. "Χρόνια ασχολούμαι με την ΠΑΣΠ. Όσο μπορώ βοηθάω με την εμπειρία μου και με ό, τι έζησα στο πανεπιστήμιο, τα νέα παιδιά", διευκρίνισε αρχικά. Όσον αφορά στο διακύβευμα των φοιτητικών εκλογών, αυτό είναι κατά τον ίδιο η προσέλευση των φοιτητών στην κάλπη και η διεκδίκηση πόρων για την παιδεία, καθώς "η εποχή είναι πολύ δύσκολη", όπως λέει. "Προσπαθούμε να πετυχαίνουμε πράγματα για τους φοιτητές, ώστε να μην χρειάζεται να βάζουν χρήματα από την τσέπη τους, γιατί ήδη πληρώνουν μέσω της φορολογίας και μέσω άλλων έκτακτων μέτρων", προσθέτει σε άλλη αποστροφή του λόγου του, ενώ δεν κρύβει ότι "εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει αδράνεια των φοιτητών κι εμείς προσπαθούμε να αφυπνίσουμε το φοιτητικό κίνημα".

Χρήστος Τσίντζιλης: Όχι στην ιδιωτική πρωτοβουλία στην εκπαίδευση 
Τεταρτοετής φοιτητής και μέλος της Πανσπουδαστικής στο ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ, ο Χρήστος Τσίντζιλης, δεν κρύβει ότι η συμμετοχή φοιτητών είναι πεσμένη στις εκλογές, κι αυτό το αποδίδει κυρίως "στις δυνάμεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, οι οποίες με τις τακτικές εκφυλισμού απομάκρυναν τους φοιτητές από την αγωνιστική διεκδίκηση μέσα στους συλλόγους". Προτάσσει την ανάγκη οι φοιτητές να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, όπως η επαρκής χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, αλλά και μετά τις σπουδές τους, το εργασιακό τους μέλλον. Θυμίζει ότι οι φοιτητές ΤΕΦΑΑ ανά την Ελλάδα το περασμένο διάστημα βγήκαν στους δρόμους, κατά του νομοσχεδίου της κυβέρνησης με το οποίο ιδιωτικές σχολές εξομοιώνονταν εν πολλοίς με τις δημόσιες όπως τα ΤΕΦΑΑ. "Καταφέραμε η κυβέρνηση να αναδιπλωθεί καθώς βγήκαμε στον δρόμο", υπογράμμισε ο φοιτητής, ο οποίος διατράνωσε την ανάγκη "να συγκρουστούμε με τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να μπει η ιδιωτική πρωτοβουλία μέσα στα πανεπιστήμια".

Η μάχη της Νομικής 
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η κάλπη της Νομικής ΔΠΘ, που στήθηκε στην πανεπιστημιούπολη. Καταρχήν, είχε τις περισσότερες παρατάξεις να διεκδικούν την ψήφο των συμφοιτητών τους, ήτοι ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, Ανεξάρτητη Νομική, η ΠΑΣΠ που επανιδρύθηκε φέτος, Παρανομία - ΕΑΑΚ, Πανσπουδαστική. Δεύτερον, σημειώθηκαν και ...παρατράγουδα, καθώς απόφοιτοι Νομικής ΔΠΘ έσπευσαν να καταθέσουν την ψήφο τους. Τελικά, και έπειτα από διαβούλευση και ένσταση που συγκατατέθηκε από τρεις παρατάξεις/κινήσεις και υπερψηφίστηκε από όλες εκτός της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, δικαίωμα ψήφου είχαν στην εκλογική διαδικασία μόνο οι ενεργοί φοιτητές της Νομικής σχολής και όχι οι ορκισθέντες (Δεκεμβρίου - Φεβρουαρίου).

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η υπόθεση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη έχει τη δική της ιστορία, που αναφέρεται βέβαια και στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας,  όπως και οι ενέργειες διαχρονικά του  βουλευτή   Ευριπίδη Σ