fbpx Οι Αλεξανδρουπολίτες διαδήλωσαν για τη Μακεδονία
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Δευτέρα, 9 Ιουλίου, 2018 - 07:09
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Οι Αλεξανδρουπολίτες διαδήλωσαν για τη Μακεδονία

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σκοπιανό
Συλαλλητήριο
Έβρος

"Μολών Λαβέ" και "Δεν αναγνωρίζουμε καμία συμφωνία" φώναξαν οι διαδηλωτές του Φάρου 

Κατά εκατοντάδες συμμετείχαν οι Αλεξανδρουπολίτες στο συλλαλητήριο που έγινε το απόγευμα της Κυριακής στην πλατεία του Φάρου με θέμα την αντίθεση στη χρήση του όρου 'Μακεδονία' στο όνομα των Σκοπίων. 

'Μολών Λαβέ' ήταν η απάντηση που θέλησε να στείλει στους υπογράφοντες της Συμφωνίας των Πρεσπών η κεντρική ομιλήτρια του συλλαλητηρίου, για να λάβει το θερμό χειροκρότημα και τις επευφημίες των διαδηλωτών, οι οποίοι δεν έκαναν το ίδιο και όταν είχε πάρει το λόγο ο εκπρόσωπος του δήμου Αλεξανδρούπολης Χρήστος Γερακόπουλος. Ο κος Γερακόπουλο ανέφερε ότι ο δήμαρχος δεν μπορεί να παραστεί επειδή "βρίσκεται εκτός πόλης για προσωπικούς λόγους", αλλά όπως είπε "είναι μεγάλος αγωνιστής". Παρόλα αυτά δεν έπεισε τους συγκεντρωμένος αν και εν τέλει τους κάλεσε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα γίνει την προσεχή Τετάρτη με θέμα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σημειωτέον, η συνεδρίαση θα γίνει σε συνέχεια της απόφασης των ΚΕΔΕ  - ΕΝΑΕ για συζήτηση του θέματος στον α και β βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την έκοδση ψηφισμάτων διαμαρτυρίας.

Με τις ευλογίες της Εκκλησίας 

Το λόγο πήραν επίσης δύο ιερείς - εκπρόσωποι των Μητροπολιτών Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου αντίστοιχα. Ο μεν πρώτος μετέφερε τις ευλογίες του Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου και ανέγνωσε την πάγια θέση της Ιεράς Συνόδου για την ονομασία των Σκοπίων. Μεταξύ άλλων η Σύνοδος αναφέρει ότι τάσσεται κατά της χρήσης του όρου 'Μακεδονία' και των παραγωγών του στο όνομα των Σκοπίων επειδή "η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με το αίμα και το λόγο κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων.
Γι αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο ‘Μακεδονία’ ή όποιο άλλο παράγωγο ως συστατικό του ονόματος άλλου κράτους. Κάτι το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της εκεί (εν. στα Σκόπια) σχισματικής Εκκλησίας. Στο όνομα ‘Μακεδονία’ περικλείονται οι αλυτρωτικές διαθέσεις του κράτους των Σκοπίων".

Ο έτερος ιερέας που μετέφερε τις ευχές του Διδυμοτείχου Δαμασκηνού ανέγνωσε μία προσευχή που έχει συντάξει ο Εδέσσης Ιωήλ επ' αφορμής της συζήτησης του ονόματος των Σκοπίων και επικαλείται, μέσω αυτής, τη Θεία Χάρη: "Ενδυνάμωσον τους κατοίκους της Μακεδονίας ταύτες τας ημέραις της θλίψεως αυτών και δώσε αυτοίς πνεύμα δυνάμεως και ισχύος. Επάκουσον της φωνής του λαού Σου του αγωνιζομένου διά την ακεραιότητα της ημών πατρίδος και την περιφρούρηση της Μακεδονίας. Φυγάδευσον πάντα διχασμόν και εμφύλια διαμάχη εκ του λαού του αγωνιζομένου διά την διάσωσι του ονόματος και την υπόσταση της Μακεδονίας […]". 

Στην πλατεία του Φάρου βρέθηκε επίσης και ο πρόεδρος της Ενωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατου Ξηράς Έβρου για να πει ότι ο φορέας που εκπροσωπεί τάσσεται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και τη θεωρεί "πολιτικό και διπλωματικό ολίσθημα". 

Πάνω από μία ώρα διήρκησε η πορεία 

Μετά το πέρας των ομιλιών οι διαδηλωτες διέσχισαν όλη την παραλιακή λεωφόρο της Αλεξανδρούπολης και εν συνεχεί την κεντρική Λεωφόρο Δημοκρατίας, διαγράφοντας εν τέλει μία πορεία αρκετών χιλιομέτρων που διήρκησε περίπου μία ώρα. Καθ' όλη τη διάρκεια της, ακούγονταν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και υπέρ της Μακεδονίας ενώ ορισμένες φορές εψάλη και ο εθνικός ύμνος. Η μεγαλύτερη σε διάρκεια στάση των διαδηλωτών ήταν αυτή που έγινε μπροστά στο δημαρχείο, το οποίο μάλιστα τυγχάνει ευρισκόμενο ακριβώς απέναντι από τα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο. 

Η πορεία ολοκληρώθηκε στο σημείο εκκίνησης της και οι διαδηλωτές ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις επόμενες ημέρες, εφόσον δεν υπάρξει υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο επίμαχο θέμα. 

 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Σημαντική η δήλωση της ΠτΔ  Κατερίνας Σακελλαροπούλου, που επισημαίνουμε και στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας μας, ότι «εθνική προτεραιότητα στο σχέδιο ανάπτυξης της χώρας,  να περιλαμβάνεται ειδικό κεφάλαιο γ