fbpx Ο Σουλτάνος βεβήλωσε την Αγία Σοφία
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 25 Ιουλίου, 2020 - 10:00
ΤΗΝ «ΑΝΟΙΞΕ» ΓΙΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ

Ο Σουλτάνος βεβήλωσε την Αγία Σοφία

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αγία Σοφία
Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν

«Έκλεισε» την πόρτα στη Δύση εν μέσω εθνικιστικών πανηγυρισμών εντός κι εκτός του ναού

Η Αγία Σοφία άνοιξε επισήμως τις πύλες της στους μουσουλμάνους πιστούς, ως τζαμί, από το πρωί της Παρασκευής 24 Ιουλίου. Ο ναός που προστατεύεται ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO, με απόφαση Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ‘μετατράπηκε’ σε τζαμί, με τις πρώτες μουσουλμανικές προσευχές να πραγματοποιούνται χθες, μετά από 86 χρόνια.

Περίπου 350.000 άνθρωποι παραβρέθηκαν στην Αγία Σοφία και πέριξ αυτής, ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, αριθμός ο οποίος όμως δεν μπορεί να καταγραφεί με σιγουριά. Είχαν προηγηθεί όλο το περασμένο διάστημα εργασίες επικάλυψης των χριστιανικών συμβόλων εντός του Ναού, καθώς και η τοποθέτηση χαλιών για προσευχή. Σε ένα πρωινό σόου του, ο Ρ.Τ. Ερντογάν, συνοδεία της συζύγου του, ‘πόζαρε’ έξω από την Αγία Σοφία, με φόντο την αλλαγμένη πλέον ταμπέλα που αναγράφει την Αγία Σοφία ως «μεγάλο Τζαμί».

Μετά την προσευχή, στην οποία συμμετείχε ενεργά ο Τούρκος πρόεδρος αναγινώσκοντας στίχους από το Κοράνι, έκανε λόγο για την… πρέπουσα λειτουργία της Αγίας Σοφίας και συγκεκριμένα είπε: «κάνουμε τις απαραίτητες συνεννοήσεις για να συνεχίσουμε το έργο αποκατάστασης της Αγίας Σοφίας. Πιστεύω ότι η επιστροφή του μνημείου σε χώρο μουσουλμανικής προσευχής θα συνεχιστεί, όπως πρέπει. Ως μια κυβέρνηση συνεργασίας, έχουμε καταφέρει να αποκαταστήσουμε την πρέπουσα λειτουργία του τεμένους». Από την πλευρά του, μέσω Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για νέα σελίδα στην ιστορία, αναρτώντας φωτογραφίες από την Αγία Σοφία.

Ο Ρ.Τ. Ερντογάν διαφήμισε την φιέστα του σε όλη την Τουρκία, ενώ έξω από την Αγία Σοφία, όπως και στη μεγάλη πλειοψηφία του τουρκικού τύπου, το γεγονός χαιρετίστηκε με εθνικιστικές «κορώνες» ως δήθεν ‘λύτρωση’ του ιστορικού ορθοδόξου μνημείου. Χαρακτηριστικός ήταν ο τίτλος που χρησιμοποίησε η τουρκική Γενί Σαφάκ: «Η προσμονή 86 ετών τελείωσε - Το Τζαμί της Αγίας Σοφίας άνοιξε και πάλι για λατρεία», κάνοντας λόγο για «ιστορικές στιγμές». Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκαν οι τοποθετήσεις και στον υπόλοιπο τουρκικό τύπο με την Μιλέτ να γράφει «η Ελλάδα τρελάθηκε».

Οι πρώτες μουσουλμανικές προσευχές έλαβαν χώρα σε μία ημερομηνία η οποία δεν φαίνεται να είναι τυχαία. Η 24η Ιουλίου είναι συμβολική ημερομηνία καθώς εκείνη την ημέρα είχε υπογραφεί η Συνθήκη της Λωζάννης, την οποία ο ίδιος ο Ερντογάν θεωρεί ως ζημιά και ήττα του Κεμάλ. Διαχρονικά ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έχει αμφισβητήσει τη Συνθήκη της Λωζάννης και στη Θράκη, όπου χαρακτηρίζει τη μειονότητα τουρκική (sic), ενώ σύμφωνα με τη συνθήκη η μειονότητα είναι μουσουλμανική.

Εν κατακλείδι, ο Ρ.Τ. Ερντογάν χθες έκανε ένα ακόμη βήμα μακριά από την Δύση, συνεχίζοντας την πορεία του προς την αυταρχική Ανατολή, «ανοίγοντας» την Αγία Σοφία για μουσουλμανικές προσευχές, κόντρα στην κατακραυγή από όλο τον πολιτισμένο κόσμο.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Απλοϊκές και βολικές για κάποιους εκτιμήσεις,  περί  δημάρχου που θυμώνει και  κρατάει μούτρα, η όπως εκτιμούν οι υποστηρικτές της  παίζει  κομματικά παιχνίδια  όταν  πρέπει να διεκδικήσει  για τον τόπο, μάλ