fbpx Ο περιφερειάρχης για τις ζημιές στη Ροδόπη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2019 - 10:00
ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Ο περιφερειάρχης για τις ζημιές στη Ροδόπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
κακοκαιρία
Χρήστος Μέτιος
Περιφέρεια ΑΜΘ
Καλλιέργειες
ΕΛΓΑ

Γιατί καθυστερεί η απάντηση στο αίτημα κήρυξης τριών Δήμων σε έκτακτη ανάγκη – Τι διαπιστώνει ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρ. Μέτιος για τις ζημιές σε καλλιέργειες, περιουσίες και υποδομές

Η επόμενη μέρα της κακοκαιρίας σε επίπεδο Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, βρήκε εκατοντάδες καλλιεργητές με «πληγές» στις καλλιέργειές τους, αρκετούς κατοίκους με ζημιές στις περιουσίες τους, αλλά και φθορές σε δημόσιες υποδομές, κυρίως αγροτικούς δρόμους που έχουν καταστεί δύσβατοι μετά το χαλάζι και τις ισχυρές βροχοπτώσεις.

ΕΛΓΑ και αιτήματα
Πάγιο είναι το αίτημα, ως προς τον ΕΛΓΑ, ώστε τόσο σε αυτή την περίπτωση όσο και σε όσες θα υπάρξουν εφεξής, να κινείται πιο γρήγορα πρώτον στις καταγραφές και δεύτερον στην καταβολή των αποζημιώσεων. Συναντήσεις με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την διεύθυνση του ΕΛΓΑ και αγρότες της ευρύτερης περιοχής είχε τις περασμένες ημέρες ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ο οποίος μετέφερε τον προβληματισμό των αγροτών για την βραδυκινησία του ΕΛΓΑ.

«Τα προβλήματα υπάρχουν διαχρονικά», είπε ο περιφερειάρχης, αναφερόμενος σε δύο άξονες: Πρώτον, αναφορικά με την βραδυκινησία στις εκτιμήσεις, ζήτησε ο ΕΛΓΑ  να κινείται πιο γρήγορα «ειδικά στις περιπτώσεις όπου η καταστροφή στις καλλιέργειες είναι στο 100%, για να μπορούν οι αγρότες να δουν τι θα κάνουν στις εκτάσεις αυτές, κι όχι να γίνεται η καταγραφή έναν μήνα μετά – όπου υπάρχει καθυστέρηση και μπορεί να είναι και άλλες (σ.σ. λανθασμένες) οι εκτιμήσεις». Δεύτερον, αναφορικά με τις αποζημιώσεις καθαυτές, τόνισε την αναγκαιότητα αυτές να δίνονται όσο το δυνατό ταχύτερα, γνωστοποιώντας και το ότι, κατά μαρτυρίες αγροτών, υπάρχουν αποζημιώσεις ακόμη κι από προηγούμενα έτη οι οποίες δεν έχουν καταβληθεί ακόμη στους καλλιεργητές.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Μπορεί το αίτημα κήρυξης των Δήμων Ιάσμου, Μαρωνείας – Σαπών και Μύκης να έχει κατατεθεί αρμοδίως από την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο μέχρι και το απόγευμα της Τρίτης δεν υπήρξε επίσημη απάντηση. Αλλά υπάρχει εξήγηση, σύμφωνα με τον Χρήστο Μέτιο «το αίτημα για να κηρυχθούν οι περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήρθε από τους τρεις δημάρχους. Εμείς το προωθήσαμε στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα εγκριθεί από την ημέρα εκείνη που είχαμε τις καταστροφές (σ.σ. αναδρομική ισχύς). Όμως, επειδή τώρα ορίστηκε ο γενικός γραμματέας υπάρχει αυτό το κενό διάστημα. Αλλά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, κι έτσι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε την έγκριση του αιτήματος». 

Επί της ουσίας, η κήρυξη ενός Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας δεν έχει να κάνει ούτε για τις ζημιές των καλλιεργειών (την διαδικασία εδώ κινεί ο ΕΛΓΑ), ούτε με τις ζημιές στις περιουσίες (την διαδικασία εδώ κινούν οι κατά τόπους Δήμοι), αλλά με την ανάγκη εισροής έκτακτων κονδυλίων, προκειμένου να γίνουν επεμβάσεις σε αστική και αγροτική οδοποιία κυρίως, ή και σημειακά άλλες παρεμβάσεις σε δημόσιες υποδομές που υπέστησαν φθορές.

Το μέλλον της Πολιτικής Προστασίας
Αυτό το διάστημα πάντως έχει ανοίξει και μία συζήτηση, η οποία αναμένεται να μας απασχολήσει έντονα τα επόμενα χρόνια, αναφορικά με το μέλλον της Πολιτικής Προστασίας. Με την κλιματική αλλαγή να αφήνει έντονα το αποτύπωμά της με ακραία καιρικά φαινόμενα, απόρροια των οποίων είναι ακόμη και φονικές καταστροφές, η νέα κυβέρνηση καλείται να αναπροσαρμόσει την Πολιτική Προστασία ανά την Ελλάδα. Σημαντικός σε αυτό τον αγώνα προστασίας και ενημέρωσης των πολιτών θα είναι ο ρόλος των Περιφερειών και των Δήμων. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε, προχθές, οι αιρετοί περιφερειάρχες συναντήθηκαν με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και, μεταξύ άλλων, υπήρξε έντονος προβληματισμός αναφορικά με τον φάκελο «Πολιτική Προστασία». Η κυβέρνηση αφήνει διαρροές ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις αναφορικά με πρωτοβουλίες που θα ληφθούν για την καλύτερη αντιμετώπιση καταστροφικών καιρικών φαινομένων και για την έγκαιρη προειδοποίηση των πολιτών σε πληγείσες περιοχές.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος δύσκολου πάλι καλοκαιριού τουριστικά στην ΑΜΘ, εξαγγέλθηκε με το κυβερνητικό-πολιτικό- αυτοδιοικητικό «αλαλούμ»,  ανήμερα της απελευθέρωσης της πόλης μας,  με το αδικαιολόγητ