fbpx Ο Κομοτηναίος Κοσμάς Τσακμακίδης διαπρέπει χάρη στην έρευνά του
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου, 2019 - 10:00
ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ ΔΙΕΘΝΩΣ

Ο Κομοτηναίος Κοσμάς Τσακμακίδης διαπρέπει χάρη στην έρευνά του

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κοσμάς Τσακμακίδης
Διάκριση
Επιστήμες

Μετέχει σε αναλυτικό αφιέρωμα της εφημερίδας "Το Βήμα", που παρουσίασε συνολικά εννιά Έλληνες που "το μέλλον τους ανήκει"

Ο Κομοτηναίος επιστήμονας Κοσμάς Τσακμακίδης μετέχει σε αναλυτικό αφιέρωμα της εφημερίδας "Το Βήμα", που παρουσίασε συνολικά εννιά Έλληνες που "το μέλλον τους ανήκει". Ο κος Τσακμακίδης, τον οποίο πολλές φορές έχει αναδείξει η εφημερίδα μας, είναι ένας επιστήμονας που προοδεύει χάρη στην έρευνά του χρόνο με τον χρόνο. 

Γράφει "Το Βήμα":  "Η Μαρία Ανδριά, η Μαρία Μπαϊκούση, η Ιωάννα Τζουλάκη, ο Βασίλης Αλεξανδράκης, ο Παναγιώτης Δάλλας, ο Γιώργος Κατσοπρινάκης, ο Βασίλειος Μουλιανίτης, ο Αθανάσιος Παπακυριακού και ο Κοσμάς Τσακμακίδης είναι νέοι αλλά έχουν ήδη διαγράψει μια λαμπρή επιστημονική πορεία. Από τις έρευνές τους σε εγχώρια ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια θα προκύψει το αύριό μας".

Όσον αφορά τον κο Τσακμακίδη, τον παρουσιάζει η εφημερίδα αναλυτικά με τίτλο "Αναζητώντας την τάξη στο κενό". Ποιοι είναι οι νόμοι που διέπουν το κενό; Τι γίνεται όταν αφαιρέσουμε την ύλη και οι μόνες συνιστώσες που υπάρχουν είναι ο χώρος και ο χρόνος; Και τι συμβαίνει με το φως σε νανο-διαστάσεις, μεγέθη δηλαδή κατά 10.000 φορές μικρότερα από τη διάμετρο μιας ανθρώπινης τρίχας;

Αν κοπιάζετε ακόμη να αντιληφθείτε το νόημα των παραπάνω ερωτημάτων, δεν αποτελείτε εξαίρεση. Είναι δύσκολο για εμάς τους κοινούς θνητούς να μπούμε στον κόσμο όπου κινούνται οι επιστήμονες που εργάζονται στο πεδίο της νανοφωτονικής. 

Σε αυτό το πεδίο λάμπει εδώ και χρόνια ο εκ Κομοτηνής ορμώμενος Κοσμάς Τσακμακίδης ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ πέτυχε να φρενάρει το φως! Ναι, κατά τη διάρκεια της διδακτορικής διατριβής του στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ στην Αγγλία, ο 39χρονος σήμερα Κοσμάς Τσακμακίδης πέτυχε να δημιουργήσει μια φωτοπαγίδα και να σταματήσει το φως (θυμίζουμε ότι το φως κινείται με τη μεγαλύτερη ταχύτητα στο Σύμπαν, περί τα 300 εκατομμύρια μέτρα ανά δευτερόλεπτο στο κενό ή αλλιώς περί τα 20 ταξίδια αλέ-ρετούρ από τη Γη στη Σελήνη ανά δευτερόλεπτο).

Και μάλιστα, χρησιμοποιώντας ένα μεταϋλικό και «παίζοντας» με τις διαστάσεις του πέτυχε η φωτοπαγίδα να λειτουργεί ευρυζωνικά, για όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου και σε θερμοκρασία δωματίου!

Τα παραπάνω έλαβαν χώρα το 2007 και από τότε ο Κοσμάς Τσακμακίδης συνέχισε την ερευνητική δραστηριότητά του μέσω του Imperial College του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου Berkeley στην Καλιφόρνια, προτού αποφασίσει να επιστρέψει στην Ελλάδα και ειδικότερα στο Τμήμα Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Οι τυχεροί φοιτητές που θα τον έχουν δάσκαλό τους στα προπτυχιακά μαθήματα (φυσικής στερεάς κατάστασης) θα έχουν ίσως την ευκαιρία να μυηθούν και στις κβαντικές διαταραχές του κενού, το πεδίο στο οποίο εστιάζει τώρα το ερευνητικό ενδιαφέρον του.

Στην συνέχεια του δημοσιεύματος παρουσιάζονται κι άλλα πολλά στοιχεία για την πορεία και τους στόχους του Κομοτηναίου επιστήμονα, που πάντοτε μας κάνει υπερήφανους με τα επιτεύγματά του, εντός κι εκτός Ελλάδας.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Με σχετική πλειοψηφία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας πέρασε το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη,  που συνάντησε πλήθος αντιδράσεων από τα συνδικάτα, σε  δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και   από όλα τα κόμματα