fbpx Ο Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης παίρνει πρωτοβουλία για τον αντικαπνιστικό νόμο
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου, 2019 - 10:00
ΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ...ΧΑΡΤΙΑ, ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης παίρνει πρωτοβουλία για τον αντικαπνιστικό νόμο

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης
Κάπνισμα
δημόσιος χώρος

Ο πρόεδρος των ιατρών, πνευμονολόγος Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος, εξηγεί τον σκοπό αυτής της πρωτοβουλίας

Δήμος Μπακιρτζάκης

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης παίρνει πρωτοβουλία για τον αντικαπνιστικό νόμο. Απευθύνεται με επιστολή του σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τους καλεί να γνωστοποιήσουν αν εφαρμόζουν τον αντικαπνιστικό νόμο, προκειμένου αυτοί να προβληθούν μέσα από την ιστοσελίδα του Ιατρικού Συλλόγου. Η επιστολή αυτή θα σταλεί άμεσα στους επαγγελματίες, έκανε γνωστό στον "Χ" ο πρόεδρος των ιατρών, πνευμονολόγος Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος, εξηγώντας παράλληλα και τον σκοπό αυτής της πρωτοβουλίας. "Είναι μια προσπάθεια για να δημιουργήσουμε και στην περιοχή μας έναν θύλακα με εκείνα τα καταστήματα τα οποία θα εφαρμόζουν τον νόμο. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν έχουμε τίποτα με τους καπνιστές, αυτό όμως που δεν είναι επιτρεπτό είναι η μόλυνση του αέρα ενός κλειστού χώρου που βλάπτει τους μη καπνιστές". 

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης διαπιστώνει ότι στην Κομοτηνή δεν εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος, πλην ελαχίστων καταστημάτων και αναδεικνύει στο λόγο του ότι "οι καπνιστές με την ανοχή των επαγγελματιών δεν συνειδητοποιούν ότι εκθέτουν κάποια άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας σε μεγάλο κίνδυνο. Σε έναν ασθενή που έχει στεφανίαια νόσο και δεν το ξέρει γιατί είναι ήπιας μορφής ασθένεια, δημιουργείται 30% σύσπαση στα αγγεία του, αν υπάρχουν 20 άτομα που καπνίζουν στον χώρο. Αυτή η σύσπαση μένει για τουλάχιστον μια ώρα, αφότου έχει φύγει από το μαγαζί. Μπορεί να προκαλέσουμε άμεσο έμφραγμα σε κάποιον που δεν ήταν να το πάθει, λόγω της παραμονής του σαν παθητικός καπνιστής σε έναν τέτοιο χώρο".

Η ενέργεια αυτή του Ιατρικού Συλλόγου, μέσω της οποίας θα διαφημίζονται όσα καταστήματα εφαρμόζουν τον αντικαπνιστικό νόμο, "θέλει να δείξει στην κοινωνία ότι το παθητικό κάπνισμα βλάπτει τον διπλανό μας, τον συνάνθρωπό μας, τον φίλο μας, το παιδί μας. Τη δική μας συνήθεια μπορούμε να την ασκούμε, δεν την κρίνουμε, όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να την επιβάλουμε στον διπλανό μας", λέει ο κος Χαριτόπουλος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι "αυτός ο νόμος σαν κοινωνία θα μας πάει μπροστά".

Σε επίσκεψή του στην Αθήνα και μιλώντας σε εκδήλωση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, ο Ευρωπαίος επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Βιτένις Αντριουκάιτις αναφέρθηκε στο κάπνισμα, τη διακοπή του και τις σοβαρές επιπτώσεις του στη δημόσια Υγεία. Ο Βιτένις Αντριουκάιτις τόνισε ότι οι καπνιστές πεθαίνουν 14 χρόνια νωρίτερα απ' ότι οι μη καπνιστές. «Πρέπει να ενδιαφερθούμε γι' αυτούς τους ανθρώπους αλλά και για τους παθητικούς καπνιστές», είπε και επισήμανε πως η χώρα μας είναι «η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε καπνιστές παρότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μείωση του καπνίσματος.

Το παθητικό κάπνισμα υπάρχει στην Ελλάδα σε ποσοστό που αγγίζει το 78%. Σε αυτό το ποσοστό φτάνει η έκθεση των παθητικών καπνιστών και είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη». Ο Ευρωπαίος επίτροπος έκανε λόγο για 20% αύξηση του καπνίσματος στους νέους τα τελευταία χρόνια στην Ε.Ε. και κάλεσε κυβέρνηση και αντιπολίτευση να εφαρμόσουν τον αντικαπνιστικό νόμο στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η αρχή θα πρέπει να γίνει από την ελληνική Βουλή. «Το κάπνισμα καταστρέφει τη ζωή των παιδιών μας, ρυπαίνει το περιβάλλον μας και μας σκοτώνει σιγά-σιγά» κατέληξε, μιλώντας στα ελληνικά ο επίτροπος.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μόνο σε μια κατ'επίφαση  δημοκρατία μπορεί το ανώτατο δικαστήριο,  να εκχωρεί το δικαίωμα της τελικής απόφασης για την τύχη της Αγίας Σοφίας,  το αν θα μετατραπεί σε τζαμί,  στον πρόεδρο της χώρας.