fbpx Ο Άνθιμος Αλεξανδρουπόλεως εξηγεί τι θα γίνει φέτος με το Άγιο Φως
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 4 Απριλίου, 2020 - 10:00
ΕΞΗΓΗΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΠΑΣΧΑ

Ο Άνθιμος Αλεξανδρουπόλεως εξηγεί τι θα γίνει φέτος με το Άγιο Φως

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης
Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος

Παράλληλα ενημέρωσε ότι δεν θα γίνουν ούτε περιφορές Επιταφίων

Σημαντικές εξηγήσεις για το πώς θα γίνει φέτος ο εορτασμός του Πάσχα, αλλά και για το πώς πρέπει να σταθούν οι πιστοί απέναντι σε αυτό εδωσε μέσω της ΕΡΤ ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος.

Συμμετέχοντας σε πάνελ της εκπομπής που παρουσιάζει η Όλγα Τρέμη, ο κος Άνθιμος εξήγησε: «να καταλάβουμε ότι στην Εκκλησία όταν πηγαίνουμε οι Χριστιανοί δεν πηγαίνουμε για ατομική προσευχή – να προσευχηθούμε μόνο για τον εαυτό μας- πηγαίνουμε προσευχόμενοι υπέρ του σύμπαντος κόσμου, για τους εαυτούς μας, για τους φίλους μας και για τους εχθρούς μας κυρίως. Αυτό λοιπόν τώρα σαν θυσία θα το κάνουμε από το σπίτι μας. Νοερά θα μεταφερόμαστε μέσα στο ναό, θα ζούμε τη λειτουργία σαν ένα προσωπικό γεγονός ενώ ευρισκόμεθα σε μία ανάγκη – ευχόμαστε πάντα στην Εκκλησία υπέρ των εν αδυναμία όντων, υπέρ των αδικαίως αποληφθέντων και τα λοιπά.

Στερούμαστε κάτι, θα στερηθούμε, θα θυσιάσουμε κάτι υπέρ των αδελφών μας. Δεν θα θυσιάσουμε απλά το φαγητό όταν νηστεύουμε ή κάποια χρήματα όταν αποφσίζουμε να δώσουμε ελεημοσύνη. Θα θυσιάσουμε τη δική μας προσωπική πνευματική τροφή για χάρη των αδελφών μας που είναι δίπλα μας και έχουν ανάγκη να μη μολυνθούν.

Άλλη αξία έχει η προσωπική προσευχή στο σπίτι μας όταν γονατίζουμε κάθε βράδι και κάθε πρωι για να ευχαριστήσουμε ή να παρακαλέσουμε το Θεό να μιλήσουμε μαζί Του μερικές φορές όχι με λογια, αλλά με την καρδιά μας και άλλο πράγμα είναι η λατρεία της Κυριακής, όπου η λατρεύουσα κοινότητα αναφέρεται προς τον Θεό»

Μάλλον δεν θα έρθει φέτος το Άγιο Φως
Ερωτώμενος σχετικά με την έλευση του Αγίου Φωτός για φέτος, ο κος Άνθιμος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ματαιωθεί και αυτή λόγω κορωνοϊού, όμως επεσήμανε: «Στο Άγιο Φως δόθηκε μια υπερβολική έκταση τα τελευταία χρόνια επειδή είχαμε τη δυνατότητα ως κράτος και επειδή όπου μπορούσε να φτάσει ήταν μεγάλη ευλογία. Αλλά το Άγιο Φως δεν ξεχνάμε ότι είναι το ίδιο που βγάζει κάθε Μεγάλο Σάββατο το βράδι κάθε απλός ιερέας πίσω από την Αγία Τράπεζα, λέγοντας τα ίδια λόγια ακριβώς που λέγονται στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα. Φέτος κι εκει θα είναι κλειστός ο Ναός της Αναστάσεως, ενδεχομένως οι πτήσεις να μη γίνουν. Οι χριστιανοί μας θα ξέρουν ότι είναι ακριβώς το ίδιο φως. Δεν είναι πολλά χρόνια που υπήρχε αυτή η δυνατότητα να έρχεται να έρχεται με πτήσεις και να φτάνει σε όλη την Ελλάδα ή όπου μπορούσε να υπάρχει αεροδρόμιο και να φτάσει».

Χωρίς Επιτάφιο η Μεγάλη Παρασκευή
Στην ίδια τηλεοπτική του εμφάνιση ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης ανέφερε πώς ούτε τη Μεγάλη Παρασκευή θα γίνουν περιφορές Επιταφίων στις ενορίες για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Παράλληλα κάλεσε τους πιστούς να μην συγκεντρωθούν έξω από ναούς καθώς οι λειτουργίες θα τελούνται κεκλεισμένων των θυρών με 1-2 ιερείς και 1-2 ψάλτες. Απέκλεισε το ενδεχομενο συμμετοχής «λίγων πιστών» και υπενθύμισε την πρόταση της Ιεράς Συνόδου περί (θρησκευτικού) συμμετοχικού εορτασμού του Πάσχα στο τέλος Μαΐου, οπότε και γίνεται η απόδοσή του.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε εποχές που δύσκολα οι δήμοι μπορούν να παρουσιάσουν έργο,  να επαινούν και να διαφημίζουν, συναντήσεις, καθημερινές δράσεις,  προσπάθειες, ιδέες και προτάσεις.