fbpx Ν. Ταγαράς για ανεμογεννήτριες: Στο Εθνικό Πάρκο οροσειράς Ροδόπης δεν υπάρχει άδεια παραγωγής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 17 Απριλίου, 2021 - 09:00
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ν. Ταγαράς για ανεμογεννήτριες: Στο Εθνικό Πάρκο οροσειράς Ροδόπης δεν υπάρχει άδεια παραγωγής

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νίκος Ταγαράς
Κρίτων Αρσένης

Δεν ξεκαθάρισε όμως τι μέλλει γενέσθαι με τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για την Ροδόπη

Στην Βουλή έφτασαν τα αιολικά πάρκα που αφορούν όχι μόνο το νομό Ροδόπης, αλλά και ολόκληρη την Θράκη. Συγκεκριμένα χθες 16/04 υπήρξε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Β2’ Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη, προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα: «Αιολικά στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης και στο Δέλτα του Έβρου».

Ο κος Αρσένης στην ερώτησή του ανέφερε για την Ροδόπη πως «στο Εθνικό Πάρκο της οροσειράς της Ροδόπης με 7 περιοχές που είναι NATURA 2000, 2 περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία της φύσης, 7 καταφύγια άγριας ζωής, 3 περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί από το συμβούλιο της Ευρώπης ως Βιογεννητικά αποθέματα. Ακόμη και δίπλα στον καταρράκτη του Λειβαδίτη (Νομός Ξάνθης)  το περικυκλώνεται με ανεμογεννήτριες».  

Κ. Αρσένης: «34 αιτήσεις στην ευρύτερη περιοχή του Δάσους της Δαδιάς δεν θα χρειαστούν αδειοδότηση»
Ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 επισήμανε ότι η κυβέρνηση εγκρίνει αιολικά με συνοπτικές διαδικασίες αποφεύγοντας τη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. «Με Υπουργική Απόφαση τον Αύγουστο του 2020, ο τότε υπουργός κος Χατζηδάκης εξαίρεσε από τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης αιολικά κάτω των 10 MW, νομιμοποιώντας την εγκληματική μέθοδο της ‘σαλαμοποίησης’. 34 νέες αιτήσεις προς την ευρύτερη περιοχή του Δάσους της Δαδιάς για ανεμογεννήτριες προς τη ΡΑΕ δεν θα χρειαστούν περιβαλλοντική αδειοδότηση από τις υπηρεσίες, καθώς είναι κάτω από 10MW». 

Ο κος Αρσένης δήλωσε ότι η Περιοχή του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου είναι ήδη κορεσμένη με ανεμογεννήτριες. Εντός του ζωτικού χώρου του Μαυρόγυπα- προστατευόμενου και κινδυνεύοντος είδους- υπάρχουν ήδη εγκατεστημένες 256 Α/Γ, όπως είπε. «Δεν υπάρχουν ζώνες αποκλεισμού, 164 αναμογεννήτριες έχουν ήδη εγκατασταθεί  εντός Natura 2000. Τις μελέτες αποκλεισμού που υπάρχουν εδώ και 10 χρόνια και τα ισχυρά δεδομένα για την ορνιθοπανίδα έχει ενσωματώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Εγχειρίδιο Κατευθύνσεων (2021) ως καλό παράδειγμα, ενώ η κυβέρνηση αρνείται να τις λάβει υπόψη», τόνισε.

«Αυτή τη στιγμή καταστρέφετε ότι οφείλετε να προστατεύσετε. Μας μετατρέπετε σε μια αντι-ευρωπαϊκή χώρα. Ο αποδιοπομπαίος τράγος της Ευρώπης, με εμμονή στην παραβίαση της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας» κατέληξε ο κος Αρσένης.

Ν. Ταγαράς: «Για τις περιοχές NATURA 2000 δεν είναι ανεξέλεγκτα (τα αιολικά)»
Την απάντηση ανέλαβε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς και τόνισε μεταξύ άλλων πως υπάρχουν απαγορεύσεις αιολικών πάρκων για τις περιοχές που έγινε αναφορά.

«Αιτήσεις λειτουργίας μπορεί να υπάρχουν πολλές, οι άδειες λειτουργίας όμως είναι λίγες. Υπάρχουν απαγορεύσεις αιολικών πάρκων σε συγκεκριμένες περιοχές. Δεν επιτρέπεται σε περιοχές απολύτου προστασίας της φύσης. Δεν επιτρέπεται σε πυρήνες εθνικών δρυμών. […] Για τις περιοχές NATURA 2000 δεν είναι ανεξέλεγκτα. Εξουσιοδοτείται μόνο στην περίπτωση που δεν επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στα είδη και τους οικοτόπους της ακεραιότητας της προστατευόμενης περιοχής», επεσήμανε ο κος Ταγαράς.

Έκανε και ειδική αναφορά στην Ροδόπη λέγοντας πως στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου οροσειράς Ροδόπης δεν βρίσκεται σε ισχύ καμία άδεια παραγωγής, ενώ «στον καταρράκτη Λειβαδίτη είχε χορηγηθεί σε μια εταιρεία, αλλά η άδεια παραγωγού που είχε δοθεί δεν υφίσταται γιατί σήμερα έχει παύσει, λόγω της μη καταβολής του τέλους διατήρησης». Δεν ξεκαθάρισε όμως τι μέλλει γενέσθαι με τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για την Ροδόπη. 

Για την ορνιθοπανίδα ο κος Ταγαράς δήλωσε ότι «αναφορικά με τις ειδικές ζώνες προστασίας συντάσσεται και ειδική ορνιθολογική μελέτη σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που τίθενται και με την Διεύθυνση της φύσης και βιοποικιλότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος». 


Βρείτε τα τελευταία νέα της Κομοτηνής, της Ροδόπης και της Θράκης ευρύτερα
στο Google News του www.xronos.gr

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Με σχετική πλειοψηφία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας πέρασε το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη,  που συνάντησε πλήθος αντιδράσεων από τα συνδικάτα, σε  δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και   από όλα τα κόμματα