fbpx Μητροπολίτης Παντελεήμων: «Θα είμαστε δίπλα σας στον όμορφο αυτό αγώνα σας»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2019 - 10:00
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Μητροπολίτης Παντελεήμων: «Θα είμαστε δίπλα σας στον όμορφο αυτό αγώνα σας»

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παντελεήμων
επιστολή

Ο μητροπολίτης μεταφέρει τις πατρικές του ευχές στους μαθητές ενόψει του νέου σχολικού έτους που είναι προ των πυλών με μία σημαντική επιστολή του

Αγαπητά παιδιά μου, 

Αρχίζει για εσάς, για τους εκπαιδευτικούς και για τις οικογένειές σας ένα καινούργιο σχολικό έτος. Γνωρίζετε βεβαίως τη λαϊκή ρήση «κάθε αρχή και δύσκολη». Πράγματι, μέχρι να προσαρμοστείτε στους νέους ρυθμούς και να οργανώσετε τον χρόνο σας, ώστε να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις της νέας σχολικής τάξης στην οποία θα φοιτάτε φέτος, ίσως αντιμετωπίσετε κάποιες μικρές δυσκολίες. Θα τις ξεπεράσετε όμως, όπως κάνετε κάθε χρονιά, με την καθοδήγηση των οικείων και των δασκάλων/καθηγητών σας. Το μεγαλύτερο βεβαίως στήριγμά σας σε αυτές και σε κάθε δυσκολία της ζωής σας είναι ο Θεός. Η τελετή του αγιασμού, δεν είναι παρά μια παράκληση στον Θεό να στέκεται δίπλα σας, να φωτίζει το νου και να γεμίζει την καρδιά σας με την αγάπη Του.

Πρέπει ωστόσο να σκεπτόμαστε επίσης ότι πέρα από τις δυσκολίες που κρύβει η αρχή, κάθε καινούργιο ξεκίνημα είναι ταυτόχρονα και μια νέα ευκαιρία. Μια νέα δυνατότητα να αφήσουμε πίσω αστοχίες και λάθη του παρελθόντος και να προσπαθήσουμε να βελτιωθούμε σε κάθε επίπεδο. Αξιοποιήστε, λοιπόν, αυτή την ευκαιρία να βελτιώσετε τον τρόπο με τον οποίο μελετάτε, την συμπεριφορά σας προς τους δασκάλους – καθηγητές και τους συμμαθητές σας, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζετε το σχολείο, την οικογένεια και τους φίλους σας. Σάς παρέχεται η δυνατότητα να μεταβάλετε τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τον εαυτό σας: Να συνειδητοποιήσετε την αξία σας, να αποκτήσετε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σας, να αγωνιστείτε για τα δικαιώματά σας στην μόρφωση, στην ασφάλεια, στον σεβασμό της προσωπικότητάς σας. Σάς δίνεται εκ νέου η ευκαιρία να αντιληφθείτε ότι η φοίτηση στο σχολείο δεν είναι καταναγκασμός, αλλά το αντίθετο: Είναι μία περίοδος μύησης στην γνώση, καλλιέργειας των δεξιοτήτων και της κριτικής σας σκέψης, καθώς και άσκησης στην αρμονική συμβίωση με τους άλλους, υιοθετώντας τις αξίες του ανθρωπισμού, της χριστιανικής πίστης και της ελληνικής παράδοσής μας. Κι όλα αυτά δεν συνιστούν τίποτα άλλο παρά θεμέλια και εχέγγυα της ελευθερίας σας από κάθε είδους δουλοπρεπείς συμπεριφορές που ίσως επιχειρήσουν στο μέλλον να σάς επιβάλουν.

Στην αρχή αυτή του σχολικού έτους, λοιπόν, σας παρακαλώ θερμά να μην παραβλέψετε την δυνατότητα που σας παρέχεται για αναθεώρηση, εσωτερική ανασυγκρότηση, πνευματική ωρίμανση και ηθική ενδυνάμωση. Εγώ, προσωπικά, όπως και όλος ο κλήρος της τοπικής Εκκλησίας μας, θα είμαστε δίπλα σας στον όμορφο αυτό αγώνα σας.

Με πατρικές ευχές,
Ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τη μέθοδο της συνάντησης ανά δίμηνο αρχικά, που έγινε τρίμηνο τώρα, μέχρι να σταματήσει προφανώς κάποια στιγμή, των «μικρών κυβερνητών»,  όπως θεωρούνται οι περιφερειάρχες,  με τον πρωθυπουργό,  εφαρμόζει κα