fbpx Το μήνυμα του Μητροπολίτη για τη Μ. Παρασκευή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 17 Απριλίου, 2020 - 10:00
ΗΜΕΡΑ ΠΕΝΘΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ

Το μήνυμα του Μητροπολίτη για τη Μ. Παρασκευή

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μητροπολίτης
Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας & Κομοτηνής

Κάνει λόγο για μία «πρωτοφανή Μεγάλη Παρασκευή» και απευθύνεται προς τους πιστούς

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων εξέδωσε το μήνυμά του για τη Μεγάλη Παρασκευή, η οποία φέτος όμως είναι «πρωτοφανής» όπως αναφέρει στο κείμενό του.

«Όλη η πορεία του Κυρίου προς το πάθος ήταν μία οδυνηρή πορεία μοναξιάς και εγκατάλειψης που γίνεται κραυγή πόνου πάνω στον Σταυρό: “Θεέ μου, Θεέ μου ἱνατὶ μὲ ἐγκατέλειπες;” Πεθαίνει μόνος με μόνη την αγάπη Του για το γένος των ανθρώπων», αναφέρει ο Μητροπολίτης, ο οποίος σε άλλο σημείο προσθέτει: «Η σημερινή Μεγάλη Παρασκευή είναι αδιάψευστη μαρτυρία αυτής της ακραίας ερημίας του Κυρίου, εγκαταλελειμμένος από ανθρώπους οι οποίοι “τῷ φόβῳ ἐκρύβησαν”».

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη «ο Κύριός μας στέκει ενώπιόν μας καθήμενος στον θρόνο Του τον Τίμιο Σταυρό. Στέκει με τα χέρια ανοιχτά, μια τεράστια αγκαλιά για όλους. Βλέπουμε τις πληγές Του από τα καρδιά και τις αμαρτίες μας. Τρυπημένα τα χέρια του που ευλογούσαν, έτρεφαν, θεράπευαν! Τρυπημένα τα πόδια που βάδισαν τον δρόμο της αλήθειας και της διακονίας. Τρυπημένη πλευρά, που άναψε την αγία φλόγα της αγάπης και της συγχωρήσεως.

Όλα αυτά τα δέχτηκε εκούσια μόνο από αγάπη για την Σωτηρία μας. Διότι το “ποτήριον” του Σταυρού περιλαμβάνει τα πάντα. Όλα όσα ο άνθρωπος θα μπορούσε στ’ αλήθεια να ποθήσει, του προσφέρονται μέσα από τον Σταυρό και την Ανάσταση. Η στενή οδός που οδηγεί με πίστη στην βασιλεία του Θεού. Τα λόγια αυτά στέκουν ως πρόκληση για το φρόνημά μας, για την αυτοεκτίμησή μας, για το νου και την καρδιά μας «όλα είναι δυνατά γι’ αυτόν που πιστεύει» σημαίνει πως για τον καθένα μας η πίστη είναι ένα ξάνοιγμα στην αιωνιότητα, στη νίκη μας καταπάνω στον θάνατο, κατά πάνω στους μικρούς θανάτους που όλοι ήδη γνωρίζουμε εκ πείρας και συνεχώς αντιμετωπίζουμε. Ας έχουμε πίστη ότι “Τοῦ Κυρίου ἡ βασιλεία καὶ Αὐτὸς δεσπόζει τῶν ἐθνῶν”».

Ο Μητροπολίτης καταλήγει με ένα κάλεσμα αγάπης προς όλους τους πιστούς, γράφοντας: «Αυτή την πρωτοφανή Μεγάλη Παρασκευή για την πατρίδα μας και για τον σύμπαντα κόσμο, ας ατενίσουμε τον «δι΄ἡμᾶς σταυρωθέντα Κύριον» καὶ μὲ ταπείνωση ἂς Τὸν ἰκετεύσουμε: «Παράτεινον τὸ ἔλεός Σου τοῖς γιγνώσκουσί   Σε, ὅτι παρὰ Σοὶ  πηγὴ ζωῆς, ἐν τῷ φωτί Σου ὀψόμεθα φῶς».

Ναι αδελφοί μου! Θα διαλυθεί το σκότος του πειρασμού που ταλανίζει την ζωή μας διότι: «Ζῇ Κύριος ὁ Θεός» και λέει στον καθένα μας: “θάρσει τέκνον”».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Προσπαθούμε όπως όλοι οι εχέφρονες Έλληνες με τη στοιχειώδη νοημοσύνη, να αντιληφθούμε τους πραγματικούς  λόγους, που οδήγησαν  στην απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας να απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις