fbpx Με πλήθος κόσμου ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 27 Μαρτίου, 2018 - 11:00
ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ - ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ - ΠΑΡΕΛΑΣΗ

Με πλήθος κόσμου ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
25η Μαρτίου
Μαθητική Παρέλαση
κατάθεση στεφάνων

Ν. Τόσκας: "Αποφασισμένοι να προασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα"

Μ. Μουσταφά: "Γιορτάζουμε την απαρχή του αγώνα για την σύσταση του Ελληνικού κράτους"

Αϊχάν Καρά Γιουσούφ: "Να διαφυλάξουμε την ειρήνη στα Βαλκάνια"

 

Διονύσης Βοργιάς

Με πλήθος κόσμου εορτάστηκε η επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 στην Κομοτηνή, της ημέρας που σηματοδότησε την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία. Παράλληλα η Εκκλησία τίμησε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. 


Έτσι, το πρωί της Κυριακής 25 Μαρτίου ο εορτασμός ξεκίνησε με την έπαρση της σημαίας στο ηρώο Κομοτηνής από το άγημα εθνοφυλάκων, το οποίο κατέφτασε στο μνημείο - συνοδεία της στρατιωτικής μπάντας και των ήχων του "Μακεδονία Ξακουστή", ενώ όλοι μαζί έψαλαν τον εθνικό ύμνο κατά την έπαρση της σημαίας στο Σπαθί. Στην συνέχεια, τις πρωινές ώρες πραγματοποιήθηκε ακολουθία στο ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ενώ κατόπιν περί τις 11:00 ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της Κομοτηνής. Περί των 12:00 ξεκίνησε η καθιερωμένη παρέλαση, πρώτα με τους πολιτιστικούς-αθλητικούς-λοιπούς συλλόγους, στην συνέχεια της μαθητιώσας νεολαίας κι εντέλει του στρατού. Στο τέλος της ημέρας έγινε η υποστολή της σημαίας από το ηρώο.


ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΣΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ
Με την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, αυτοδιοικητικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου και των βουλευτών του Νομού Μουσταφά Μουσταφά, Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Ιλχάν Αχμέτ, πραγματοποιήθηκε η επίσημη δοξολογία στον καθεδρικό ναό της Κομοτηνής. 


Την επίσημη ομιλία για το γεγονός και το νόημα της ημέρας εκφώνησε ο καθηγητής του Δ.Π.Θ. Βασίλειος Γραμματίκας, ενώ ο μητροπολίτης Μαρωνείας-Κομοτηνής κος Παντελεήμων -απευθυνόμενος στον αν. υπουργό-  αναφέρθηκε στην αγάπη που υπάρχει μεταξύ Ελλήνων χριστιανών και μουσουλμάνων στην περιοχή μας και θα το διαπιστώσει αυτό ο υπουργός "στην παρέλαση των παιδιών μας" όπως είπε. Με το πέρας της λειτουργίας τελέστηκε μνημόσυνο στη μνήμη του μητροπολίτη Κωνστάντιου και εψάλη ο εθνικός ύμνος από όλους τους παρευρισκόμενους.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΣΤΟ ΗΡΩΟ
Στη μνήμη των ηρώων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Πατρίδας και των Ελλήνων, κατατέθηκαν στεφάνια στο ηρώο της Κομοτηνής. Μεταξύ άλλων, στεφάνι κατέθεσε ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος  Τσαλικίδης, ο ταξίαρχος Γ. Χατζηγεωργίου, ο δήμαρχος Κομοτηναίων Γιώργος Πετρίδης, ο αν. πρύτανη Δ.Π.Θ. Φώτης Μάρης, ο αστυνομικός διευθυντής ΑΜ-Θ Νίκος Μενεξίδης, ο διοικητής της πυροσβεστικής ΑΜ-Θ Μάριος Αποστολίδης, εκπρόσωποι συλλόγων και εθελοντικών οργανώσεων. 
 

ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
Η παρέλαση διεξήχθη σε κλίμα εορταστικό, με την μπάντα του Δήμου Κομοτηνής και κατόπιν του στρατού να δίνουν τον βηματισμό, ενώ σε διαστήματα ακουγόταν και ο ρυθμός του ύμνου της Μακεδονίας.


Μετά το πέρας της παρέλασης ο κος Τόσκας απηύθυνε το μήνυμά του προς πάσα κατεύθυνση. Πρώτα μετέφερε τις ευχές του: "Χρόνια Πολλά σε όλους. Σήμερα τιμούμε όσους αγωνίστηκαν για να είναι ελεύθερος αυτός ο τόπος" και μας κάλεσε "να διδασκόμαστε από την ιστορία μας. Πρέπει η ιστορία μας να είναι το βάθρο πάνω στο οποίο θα πατάμε για να κάνουμε τα επόμενα βήματα στο μέλλον". 


Κατέθεσε και το σχόλιό του για την σημερινή εποχή, με έμμεσες αιχμές προς όσους είναι προκλητικοί απέναντι στην Ελλάδα. "Σε ό,τι αφορά τις σημερινές συνθήκες, είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε και να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τα σύνορά μας όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες. Κι αυτό το βλέπετε σε καθημερινή βάση. Έτσι πορευόμαστε, για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που προήλθαν από την οικονομική κρίση και το αμέσως επόμενο διάστημα βλέπετε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να αλλάξει ρότα το καράβι και η πορεία της χώρας προς το καλύτερο".


Από την πλευρά του ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά μετέφερε κι αυτός τις ευχές του: "Γιορτάζουμε την απαρχή του αγώνα για την σύσταση του ελληνικού κράτους. Τιμούμε τους αγώνες του λαού μας. Χαρήκαμε με την ευκαιρία και τη νεολαία μας και τα στρατευμένα μας παιδιά μας και αντλούμε από την ιστορία τα απαραίτητα διδάγματα ώστε να μπορέσουμε στις σημερινές δυσκολίες να σταθούμε όρθιοι σαν κοινωνία και σαν Έθνος. Χρόνια Πολλά να είμαστε όλοι καλά να γιορτάσουμε και του Χρόνου την 25η Μαρτίου".


Τέλος, το δικό του μήνυμα έδωσε ο έτερος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Αϊχάν Καρά Γιουσούφ: "Χρόνια Πολλά. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να φροντίσουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να το διαφυλάξουμε, όπως την Ειρήνη σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων και σε όλα τα πόστα".
 

ΕΨΑΛΑΝ ΤΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΞΑΚΟΥΣΤΗ" ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Το θερμότερο χειροκρότημα των θεατών της παρέλασης της 25ης Μαρτίου στην Αλεξανδρούπολη απέσπασε το 2ο Επαγγελματικό Λύκειο της Αλεξανδρούπολης μιας και οι μαθητές και οι μαθήτριες του έκαναν κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο. 


Φτάνοντας μπροστά στην εξέδρα των επισήμων, οι δυο μαθητικοί ουλαμοί σταμάτησαν και με βήμα σημειωτόν τραγούδησαν το εμβατηριακό τραγούδι "Μακεδονία ξακουστή". 


Οι μαθητές συνέχισαν να παρελαύνουν μόνο όταν είπαν και τον τελευταίο στίχο του τραγουδιού προκαλώντας μεγάλη έκπληξη στον κόσμο.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ανάγκα και οι θεοί πείθονται,  ή η πενία τέχνες κατεργάζεται, θα έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, αφού  μας κάνει εντύπωση το γεγονός της ηλεκτρονικής προσαρμογής, σε τόσο σύντομο χρόνο.