fbpx Μ. Χρυσοχοΐδης: «Θα κατασκευάσουμε τον φράχτη προασπίζοντας τα συμφέροντά μας»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 28 Μαΐου, 2020 - 10:00
«ΦΡΟΥΡΙΟ» ΞΑΝΑ Ο ΕΒΡΟΣ

Μ. Χρυσοχοΐδης: «Θα κατασκευάσουμε τον φράχτη προασπίζοντας τα συμφέροντά μας»

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Στέλιος Πέτσας

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισκέφτηκε το νομό Έβρου λίγο πριν φτάσουν εκεί 400 αστυνομικοί

Στα προ κορωνοϊού επίπεδα επανέρχεται η φύλαξη του νομού (και του ποταμού) Έβρου καθώς εντός των επόμενων ημερών μεταφέρονται εκεί 400 αστυνομικοί από διάφορες περιοχές της Ελλάδας προκειμένου να συνδράμουν το έργο των υφιστάμενων δυνάμεων. Αυτό ορίζει η σχετική απόφαση της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας και όπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισκεπτόμενος το νομό «θα τους αντικαταστήσουμε αυτούς με τους 400 συνοριοφύλακες, που όπως γνωρίζετε, εδώ και πολλούς μήνες έχουμε προσλάβει, αλλά λόγω της πανδημίας δεν μπορέσαμε να τους εκπαιδεύσουμε. Προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν θα έχουν εκπαιδευτεί οι συνοριοφύλακες αυτοί και αναλάβουν υπηρεσία, οι αστυνομικοί που τώρα υπηρετούν εδώ θα επιστρέψουν στα σπίτια τους και στις υπηρεσίες τους».

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισκέφθηκε τον Έβρο την Τετάρτη 27 Μαΐου και αυτό «δεν αποτελεί είδηση πια», όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος. Ωστόσο στη σύντομη δήλωση που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς (σ.σ. είχε προηγηθεί συνάντηση και με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη), σχολίασε μεταξύ άλλων: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι φύλακες είναι εδώ. Οι δυνάμεις του Frontex είναι εδώ και η μεθόριος είναι ασφαλής και θα παραμείνει ασφαλής γιατί η κυβέρνηση είναι παρούσα, έχει σχέδιο, έχει στρατηγική και σε καθημερινή βάση επαγρυπνεί».

Ο κος Χρυσοχοΐδης επέμεινε για άλλη μία φορά ότι «θα κατασκευάσουμε τον φράχτη προασπίζοντας τα συμφέροντα της χώρας μας».

Πέτσας: «Είμαστε πάντα σε κατάσταση εγρήγορσης»
Σε πλήρη συνάρτηση με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, νωρίτερα την ίδια ημέρα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε σχολιάσει την κατάσταση στον Έβρο και δη το θέμα της επέκτασης του φράχτη, που προσφάτων «ερέθισε» την Τουρκία, όπως και στο θέμα της μεταφοράς των 400 αστυνομικών.

«Το γεγονός ότι έσκασε η φούσκα του εκβιασμού στις Καστανιές και γενικά στον Έβρο τον Μάρτη, μπορεί να δημιουργεί σκέψεις στην τουρκική πλευρά να δοκιμάσει κάτι ανάλογο στα νησιά μας, ή κάπου αλλού, ή να το επαναλάβει. 

Γι’ αυτό είμαστε πάντα σε μια κατάσταση εγρήγορσης. Όσον αφορά το θέμα των δυνάμεων της Αστυνομίας στον Έβρο, είναι στην ουσία μια αντικατάσταση προσωπικού, που ήταν εκεί τους τελευταίους μήνες» είπε ο κος Πέτσας και σχολιάζοντας τη μεγάλη εικόνα ανέφερε ότι «η Ελλάδα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προασπίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τα σύνορά της, που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. 

Το απέδειξε πρόσφατα στον Έβρο και θα το αποδείξει όποτε χρειαστεί. Είναι μια πάγια θέση, ανεξαρτήτως Κυβέρνησης. Το ζήτημα που προβλήθηκε τις τελευταίες ημέρες  όπως αποδείχτηκε, τουλάχιστον στις βασικές του πτυχές, δεν είχε βάση».

Συμμετοχή της ΑΜΘ στην κατασκευή του (νέου) φράχτη
Η έναρξη των εργασιών ανέγερσης του νέου φράχτη στο ύψος των Φερών, αναμένεται στις αρχές Ιουλίου. Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς χαρακτήρισε τη συνάντηση του με τον υπουργό ως «τεχνική» και είπε ότι «οι μηχανικοί της Περιφέρειας θα είναι παρόντες και θα συνδράμουν καθότι έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία απέναντι στα πλημμυρικά φαινόμενα. Στόχος είναι να γίνει ένα ισχυρό έργο, ένα τεχνητό εμπόδιο που θα έχει και την κατασκευαστική ισχύ για να μπορεί και να είναι περισσότερο σταθερό αλλά και ν’ αντιμετωπίζει τυχόν προσπάθεια εισβολής επί του ελληνικού εδάφους». Ο κος Χρυσοχοΐδης επισκέφθηκε και το σημείο όπου θα ξεκινήσει η κατασκευή του νέου φράχτη στο ύψος των Φερών.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μόνο σε μια κατ'επίφαση  δημοκρατία μπορεί το ανώτατο δικαστήριο,  να εκχωρεί το δικαίωμα της τελικής απόφασης για την τύχη της Αγίας Σοφίας,  το αν θα μετατραπεί σε τζαμί,  στον πρόεδρο της χώρας.