fbpx Κόντρα στην κρίση, η "Παπαστράτος" επενδύει στον Θρακιώτικο καπνό
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου, 2017 - 11:00
ΟΤΑΝ Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΔΙΝΕΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κόντρα στην κρίση, η "Παπαστράτος" επενδύει στον Θρακιώτικο καπνό

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παπαστράτος
Καπνοπαραγωγοί
Θράκη

Τα προϊόντα μπορεί να εξελίσσονται όμως η βάση τους παραμένει ίδια: Η ποιότητα των καπνών και το μεράκι των καπνοκαλλιεργητών της Θράκης

Κόντρα στην τάση οι ελληνικές εταιρίες να μην επενδύουν στην Ελλάδα, η Παπαστράτος δίνει το καλό παράδειγμα. Η εταιρείασυνεχίζει να επενδύει ιδίως σε περιοχές που έχουν πληγεί καίρια από την οικονομική κρίση, όπως η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, μια από τις φτωχότερες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. 


Ειδικότερα, η επένδυσή της στην περιοχή αποτυπώνεται μέσα από την αγαστή συνεργασία που αναπτύσσει όλα αυτά τα χρόνια με τους καπνοπαραγωγούς σε Ξάνθη και Κομοτηνή. Δεν είναι άλλωστε μυστικό, το γεγονός ότι η Παπαστράτος είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής των ελληνικών ανατολικών καπνών αγοράζοντας άνω του 50% της ελληνικής παραγωγής με τριετείς δεσμεύσεις (οι τελευταίες τα έτη 2013-2015 και 2016-2018) με το Ελληνικό Κράτος.


ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
Από τις αγορές αυτές ωφελούνται φυσικά και οι καπνοπαραγωγοί της Κομοτηνής και της Ξάνθης, με τους οποίους η εταιρεία διατηρεί ισχυρούς και μακροχρόνιους δεσμούς συνεργασίας. Εκτός από το κομμάτι της αγοράς στηρίζει την περιοχή μέσω συνεχών προγραμμάτων για την αναβάθμιση της ποιότητας των καπνών και της απόδοσης των καλλιεργειών αλλά και χρηματοδοτώντας έργα υποδομής και προγράμματα κατάρτισης των καπνοκαλλιεργητών. Μάλιστα, από φέτος, η εταιρεία συγχρηματοδοτεί με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και μια 3ετή υποτροφίαγια φοιτητή της σχολής που θα προέρχεται από καπνοκαλλιεργητική περιοχή. Η παρουσίαση που έκανε ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος στο πρόσφατο συνέδριο της παγκόσμιας ένωσης καπνοπαραγωγών που έγινε στο Λιτόχωρο πρόσφατα ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστική για όλα όσα κάνει η εταιρεία εδώ και χρόνια για τους καπνοπαραγωγούς.


Η τελευταία επένδυση της εταιρίας, αφορά στο νέο σύστημα καπνίσματος IQOS. Κάνουμε λόγο για μία συσκευή, η οποία χρησιμοποιεί ράβδους καπνού, τις οποίες θερμαίνει, δεν καίει. Επομένως, πολύ απλά, πρόκειται για μια ακόμη επένδυση στους καπνοπαραγωγούς της περιοχής μας, καθώς οι ράβδοι και ελληνικά καπνά ανατολικού τύπου. 


Μάλιστα, θα μπορούσε κανείς να πει, ότι πρόκειται για μεγαλύτερη επένδυση συγκριτικά με αυτή που αναπτύσσει η εταιρεία με τους καπνοπαραγωγούς για τον συμβατικό καπνό, καθώς οι ράβδοι καπνού έχουν μεγαλύτερη ποσόστωση από ελληνικά καπνά, από τα συμβατικά τσιγάρα. 


Παράλληλα, η Παπαστράτος έχει διαμορφώσει με τέτοιο τρόπο τις υποδομές της, ώστε να παράγει τέτοιες ράβδους, αφού το εργοστάσιό της μετετράπη σε εργοστάσιο παραγωγής ράβδων καπνού. Τέτοιου τύπου εργοστάσια υπάρχουν μόνο δύο ακόμησε όλο τον κόσμο. Άμεσος στόχος της εταιρείας είναι να παράγει από τον Ιανουάριο του 2018 μόνο ράβδους καπνού και να φτάσει σε όγκο κοντά 20 δις. ράβδους καπνού. Προφανώς, αυτό "μεταφράζεται" σε ακόμη μεγαλύτερη σχέση με τους Θρακιώτες καπνοπαραγωγούς.


Επομένως, η εταιρία και μέσω της νέας επένδυσης συνεχίζει να στηρίζει τους καπνοκαλλιεργητές καθώς το προϊόν τους αποτελεί την πρώτη ύλη για την παραγωγή ράβδων καπνού.


Αυτό ακριβώς είναι το successstoryτης Παπαστράτος, η απόδειξη πως η καινοτομία ενός προϊόντος μπορεί να συμβαδίσει παράλληλα με την παράδοση, με τις παραδοσιακά πρώτες ύλες. Τα προϊόντα μπορεί να αλλάζουν αλλά η βάση τους παραμένει ίδια: Η ποιότητα των καπνών και το μεράκι των καπνοκαλλιεργητών της Θράκης.


Όσο συνεχίζει η καινοτομία να στηρίζει την παράδοση, όσο η ιδιωτική πρωτοβουλία συνεχίζει να επενδύσει σε νέες ιδέες, όσο οι εταιρείες και όλοι εμείς να σεβόμαστε τον τόπο και την γη απ’ όπου προέρχεται η πρώτη ύλη, τόσο περισσότεροι θα βρίσκουν δουλειά γιατί η καινοτομία μπορεί να είναι συνώνυμη με την βελτίωση της ζωής μας, και ιδιαίτερα των Θρακιωτών μια και το βασικό μας προϊόν, τα καπνά, παραμένουν στο κέντρο αυτής. Δεν είναι μυστικό άλλωστε, ότι οι καπνοπαραγωγοί της Θράκης, έχουν καταφέρει να σταθούν όρθιοι στην κρίση, κόντρα στη γενική τάση του αγροτικού τομέα να φθίνει.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Γαλουχημένος στους διαύλους της επικοινωνιακής τέχνης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, εφάρμοσε στο διαδικτυακό διάλογο χθες με όλους τους φορείς του Έβρου,  τη μέθοδο των συσσωρευμένων θετικών ερωταπαντ