ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου, 2019 - 10:00
ΣΗΜΕΡΑ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Κινητικότητα στις Σάπες, για να μην κλείσει το υποκατάστημα της Εθνικής

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δήμος Μαρωνείας Σαπών
Εθνική Τράπεζα

Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο αποφασίστηκε με αποκλειστικό θέμα το φλέγον, επιστολή προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Ντίνος Χαριτόπουλος μετά και το έγγραφο δημάρχου

Γ. Σταυρίδης: "Όλη η τοπική κοινωνία κινητοποιείται"

Διονύσης Βοργιάς

Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη στις Σάπες, με την τοπική κοινωνία να τελεί σε βρασμό, από το θέμα που έφερε στο προσκήνιο κι έχει παρακολουθήσει στενά ο "Χ" και δεν είναι άλλο από το διαφαινόμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στις Σάπες. 

Άξιο αναφοράς είναι, με βάση στοιχεία μέχρι τον Σεπτέμβριο του '18, ότι πανελλαδικά είχαν ήδη κλείσει 130 υποκαταστήματα τραπεζών. Βάσει του σχεδιασμού των συστημικών τραπεζών, κατά 250 λιγότερα θα είναι τα υποκαταστήματα της κάθε τράπεζας τα επόμενα χρόνια, ώστε ο συνολικός αριθμός να μειωθεί σχεδόν στον μισό, από περίπου 1850 λειτουργούντα σήμερα, σε περίπου 1.000 σε βάθος τριετίας, μέχρι το τέλος του 2021. Η κατάσταση αναμένεται να επηρεάσει πολλές κωμοπόλεις ανά την Ελλάδα. Στη Ροδόπη σήμα κινδύνου έχουν εκπέμψει ο Δήμος Μαρωνείας - Σαπών και ο Δήμος Ιάσμου, με τον πρώτο να δρομολογεί ενέργειες διεκδίκησης της παραμονής του υποκαταστήματος αλλά τον δεύτερο να τελεί σε σιγή. Όπως κι αν έχει φαίνεται πως αν όχι φέτος, τότε μέσα στα επόμενα χρόνια τουλάχιστον, τα υποκαταστήματα της Εθνικής σε Σάπες και Ίασμο θα κινδυνεύσουν με λουκέτο, εκτός εάν οι τοπικές κοινωνίες διεκδικήσουν την διατήρησή τους δυναμικά και συλλογικά.


Επιστολή τριών προς πάσα κατεύθυνση
Ζητούν οι Σάπες να μην υποστούν ένα ακόμη πλήγμα τα χρόνια της κρίσης και γι' αυτό θέλουν την κοινωνία να συστρατευτεί προλαμβάνοντας τυχόν αρνητικές εξελίξεις αναφορικά με το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στις Σάπες, που έντονη είναι η φημολογία ότι θα κλείσει. Χθες, Τρίτη 8/1, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Αλληλεγγύη - Ανάπτυξη - Ανανέωση Δήμου Μαρωνείας - Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος και οι δημοτικοί σύμβουλοι Μίλτος Μαυρίδης και Σωτήρης Μουζαλιώτης συνυπογράφουν κείμενο και ζητούν το υποκατάστημα να παραμείνει ανοιχτό.

Το έγγραφό τους αποστέλλουν προς τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος κ. Κώστα Μιχαηλίδη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος κ. Παύλο Μυλωνά, ενώ το κοινοποιούν στους εξής αποδέκτες: Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα, περιφερειακό διευθυντή ΕΤΕ ΑΜΘ Στάσα Κωνσταντίνο, περιφερειάρχη ΑΜΘ Χ. Μέτιο, αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Ν. Τσαλικίδη, δήμαρχο Μαρωνείας-Σαπών Γ. Σταυρίδη, βουλευτή Ροδόπης Μ. Μουσταφά, βουλευτή Ροδόπης Α. Καραγιουσούφ, βουλευτή Ροδόπης Ι. Αχμέτ. 

Αίτημα της επιστολής είναι η συνέχιση της λειτουργίας του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος στις Σάπες. "Μεγάλη αναστάτωση, ανασφάλεια και απογοήτευση έχει προκληθεί στους πολίτες, στους φορείς και στον οικονομικό κόσμο της επαρχίας Σαπών από την γνωστοποίηση του κλεισίματος του υποκαταστήματος της ΕΤΕ στις Σάπες", αναφέρει αρχικά η επιστολή, κι ακολουθούν τα παρακάτω επιχειρήματα:

"Το συγκεκριμένο κατάστημα λειτουργεί αδιαλείπτως προσφέροντας αξιόλογες υπηρεσίες και στηρίζοντας την οικονομική ζωή της ευρύτερης περιοχής εδώ και 50 χρόνια. Το εν λόγω κατάστημα εξυπηρετεί μια ολόκληρη επαρχία με 2 δήμους και πάνω από 35.000 κατοίκους. Η ταλαιπωρία που θα προκύψει για τους συναλλασσόμενους και ιδιαίτερα για τους επαγγελματίες από το κλείσιμο του υποκαταστήματος, θα είναι πολύ μεγάλη. Οι οικονομικές επιπτώσεις για την περιοχή θα είναι δυσβάστακτες. Οι δυσμενείς κοινωνικές συνέπειες από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι απρόβλεπτες. Με δεδομένο ότι στους γειτονικούς νομούς, Ξάνθης, Έβρου, Δράμας και Καβάλας θα λειτουργούν 4-5 υποκαταστήματα στο καθένα, ζητούμε να αρθεί μια τέτοια μεγάλη αδικία για την περιοχή μας και παρακαλούμε να μεριμνήσετε ώστε να ανακληθεί η απόφαση για κλείσιμο και να συνεχίσει κανονικά η λειτουργία του υποκαταστήματος της ΕΤΕ στις Σάπες". Η επιστολή αναμένεται να πυροδοτήσει μία νέα σειρά αντιδράσεων και τοποθετήσεων.

Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα
Την ίδια ώρα εννιά δημοτικοί σύμβουλοι ενώνουν τις δυνάμεις τους, ζητώντας έκτακτο δημοτικό συμβούλιο στον Δήμο Μαρωνείας - Σαπών, με κοινό αίτημά τους προς την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρωνείας - Σαπών Φωτεινή Τσακιράκη και κοινοποίηση του αιτήματος προς τον δήμαρχο Γιάννη Σταυρίδη. 

Αναλυτικά, το αίτημά τους: Σύμφωνα με το άρθρο 3, παράγραφο 3, εδάφια β και δ του κανονισμού λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου Μαρώνειας - Σαπών ζητούμε την άμεση και κατεπείγουσα σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα: Το κλείσιμο του υποκαταστήματος Σαπών της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας.  Παρακαλούμε να προβείτε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την κατεπείγουσα σύγκληση του οργάνου. Με τιμή, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαρωνείας - Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος, Μαίρη Τρυφωνίδου, Μίλτος Μαυρίδης, Σωτήρης Μουζαλιώτης, Αλή Τοπάλ Μεμέτ, Μουσταφά Καραγκόζ, Ζαφέρ Γαγαλή, Ερνίτς Κουρού Σαλή, Μουσταφά Σιακήρ Χουσεΐν.

Το αίτημά τους, το οποίο εκφράστηκε το πρωί της Τρίτης, έγινε αμέσως δεκτό, αν και οι πληροφορίες του "Χ" θέλουν ούτως ή άλλως η δημοτική αρχή να προχωρούσε σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο. 

Όπως κι αν έχει, συγκεκριμένα, ελήφθη απόφαση για έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σήμερα Τετάρτη 9/1 και ώρα 20:00 στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου Μαρωνείας - Σαπών με αποκλειστικό θέμα: Έκδοση ψηφίσματος ή μη για το ενδεχόμενο άμεσου κλεισίματος του Υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στις Σάπες. Το θέμα θεωρείται κατεπείγον διότι υπάρχει ο άμεσος κίνδυνος του κλεισίματος της Εθνικής Τράπεζας στο Δήμο μας με συνέπεια την περαιτέρω δυσπραγία των πολιτών και συγχρόνως υποβάθμιση του τόπου μας.


Γ. Σταυρίδης: "Όλη η τοπική κοινωνία κινητοποιείται"
Την πεποίθηση πως "όλη η τοπική κοινωνία κινητοποιείται για το ψήφισμα, για να κοινοποιηθεί στους αρμοδίους", εξέφρασε στον "Χ" ο δήμαρχος Μαρωνείας - Σαπών Γιάννης Σταυρίδης, ο οποίος εξήγησε "συγκαλέσαμε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, με όλους τους φορείς, τους συλλόγους, τα προεδρία των τοπικών κοινοτήτων και της δημοτικής κοινότητας, τους βουλευτές, τον περιφερειάρχη, τον αντιπεριφερειάρχη και όλους τους θεσμούς. Υπήρχε δυσκολία μεγάλη, αλλά υπήρχε επικοινωνία από την προηγούμενη εβδομάδα με τους βουλευτές. Πρέπει να υπάρχει απόφαση δημοτικού συμβουλίου, όπως και πράξαμε και βγάλαμε την πρόσκληση, για να υπάρχει ψήφισμα".
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Θα πάρουμε μέτρα και στοχευμένα μάλιστα,  αλλά στο προσεχές μέλλον,  εναντίον της Τουρκίας,  απεφάνθη ο βραδυκίνητος μηχανισμός της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής, για τις παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες στην αν