fbpx Καβάλα και Δράμα διαδήλωσαν για την Μακεδονία
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 8 Ιουνίου, 2018 - 10:00
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 4000 ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα και Δράμα διαδήλωσαν για την Μακεδονία

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συλλαλητήριο
Σκοπιανό
Καβάλα
Δράμα

Η πλατεία Ελευθερίας Καβάλας γέμιζε με Καβαλιώτης, Ξανθιώτες, αλλά και κάποιους Κομοτηναίους και λεξανδρουπολίτες που έσπευσαν να διαδηλώσουν

Περισσότεροι από 4.000, με ψύχραιμους υπολογισμούς, ήταν οι πολίτες από την Καβάλα, την Ελευθερούπολη, τη Χρυσούπολη, την Ξάνθη, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, οι οποίοι συνέρρευσαν το βράδυ της Τετάρτης 6 Ιουνίου 2018 στην πλατεία Ελευθερίας της Καβάλας για να διαδηλώσουν ότι η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι μια και ελληνική. Ο "Χ" σας μεταφέρει το ρεπορτάζ μέσα από τους συνεργάτες του kavalapost.gr στην Καβάλα. 


Τρεις Μητροπολίτες, ο Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων και Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, απέστειλαν το μήνυμα ότι η Εκκλησία της Ελλάδας αφουγκράζεται τη λαϊκή βούληση. Παρόντες εκπρόσωποι από δεκάδες συλλόγους, αλλά και οι δήμαρχοι Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης και ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος.


Παίρνοντας το λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος ανάφερε τα εξής: «16 χιλιόμετρα από εδώ βρίσκονται οι Φίλιπποι. 400 μέτρα ανατολικά από εδώ, βρίσκεται το σημείο που αποβιβάστηκε ο Απόστολος Παύλος υπακούοντας την εντολή να έρθει στη Μακεδονία. Η Μακεδονία είναι εδώ, η Μακεδονία είμαστε εμείς. Η Μακεδονία είναι η πατρίδα του Νικόλαου Μάρτη και οφείλουμε να απευθυνθούμε και στον πρωθυπουργό που η μητέρα του κατάγεται από εδώ να ακούσει τους Μακεδόνες».


Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα τόνισε με έμφαση τη παραχάραξη της ιστορίας που επιχειρείται, λέγοντας: «Η συγκλονιστική παρουσία σας στέλνει  ένα ηχηρό μήνυμα. Εμείς αποφασίσαμε, τελεία και παύλα, καμία αναγνώριση.

Ο δήμος Καβάλας και το Δημοτικό Συμβούλιο είχαν την υποχρέωση να πάρουν θέση δημόσια και ξεκάθαρα. Οι Μακεδόνες ήταν Έλληνες, με κοινή γλώσσα, κοινά ιερά, κοινούς θεσμούς, συμμετείχαν στις Αμφικτιονίες, στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το ζήτημα της ονομασίας έχει θεμελιώδη σημασία για την Ελλάδα. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση με την παραχάραξη της ιστορίας. Σήμερα στέλνουμε ένα ηχηρό τελεσίγραφο ή θα υπάρξει λύση χωρίς τον όρο Μακεδονία ή χίλια χρόνια να μην υπάρξει καμία λύση».


«Η αλήθεια είναι μια και ακούστηκε παντού, η Μακεδονία είναι Ελλάς, το λένε όλοι οι Έλληνες, το μαρτυρά η ιστορία μας. Θέλουμε να ξέρουμε τι συζητάμε σήμερα, την ιστορία μας, τους προγόνους μας; Είναι αδιαπραγμάτευτο, μπορούν οι γείτονές μας να ονομάζονται όπως θέλουν, αλλά όχι Μακεδονία. Μακεδονία είναι εδώ, δεν χρειάζεται να αποφασίσουμε τίποτα» είπε κατά τον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος.


«Το όνομά μου είναι Φίλιππος και είμαι περήφανος που είμαι Μακεδόνας. Το Σλαβομακεδονικό έθνος και η σλαβομακεδονική γλώσσα δεν υπάρχουν, είναι το περιτύλιγμα όσων είναι έτοιμοι να υποχωρήσουν», δήλωσε ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης.


Η εκ των βασικών συντελεστών της Πανελλαδικής Οργανωτικής Επιτροπής για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, δικηγόρος Θεσσαλονίκης Αριάδνη Νούκα είπε στους ίδιους υψηλούς τόνους και με εμφανή τη συγκινησιακή φόρτιση: «Πλημμυρίσατε σήμερα την πλατεία σας. Ο δικός μας Έλληνας πατέρας, ο Παύλος Μελάς θα δάκρυζε από τον παράδεισο που βρίσκεται. Δε συζητάμε τα αυτονόητα, δε θα δώσουμε ποτέ την Μακεδονία μας. Πατάμε στο ίδιο χώμα που πατούσε ο Μέγας Αλέξανδρος, μιλάμε την πιο πλούσια γλώσσα του κόσμου, αυτήν που μιλούσαν οι αρχαίοι Μακεδόνες.

Οι Σκοπιανοί παραχάραξαν την ιστορία για να αποκτήσουν εθνική ταυτότητα με μια ευφυή προπαγάνδα και κατάφεραν να πείσουν 140 κράτη της διεθνούς κοινότητας. Εκπαιδεύουν τα παιδιά τους 25 χρόνια ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πλαστογράφησαν την ιστορία μας. Σε αυτούς τους παραχαράκτες δίνουν τη Μακεδονία μας».


Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με το πλήθος να ψάλλει τον Εθνικό Ύμνο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπήρξαν ακρότητες και συνθήματα με κομματικό περιεχόμενο, αν και υπήρχαν κομματικά στελέχη, εκτός από μια γενικότερη αποδοκιμασία για τα κόμματα και τους πολιτικούς που εκφράστηκε, όμως, συγκρατημένα.


Την ίδια ώρα, και πόλη της Δράμας πραγματοποιήθηκε αντίστοιχο συλλαλητήριο με πλήθος κόσμους, ενώ ομιλητές στην εκδήλωσης ήταν ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Δράμας, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Αργύρης Πατακάκης, ο δήμαρχος της πόλης Χριστόδουλος Μαμσάκος και η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, κ. Μαντουβάλου.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πολιτικό και κοινωνικό ξεκατίνιασμα,  με φόντο την ηθική σήψη στον καλλιτεχνικό χώρο και όχι μόνο,  από πρωταγωνιστές οι οποίοι δεν τίμησαν ούτε το ρόλο που ηθοποιού-ποιώ ήθος- και αυτό έπρεπε να διδάσκου