fbpx Κατέθεσαν στεφάνια για την ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 20 Απριλίου, 2021 - 09:00
19Η ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Κατέθεσαν στεφάνια για την ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παγκόσμις Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης
Πανδημία

Με περιορισμένο κόσμο, λόγω της πανδημίας

Ανδρέας Αγελαρίδης

Στο Ηρώο της πόλης, χθες 19/04 πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων ως τιμή για την ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνής Αλληλεγγύης. Επίσης, η 19η Απριλίου είναι η επέτειος του θανάτου του ποιητή και φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα.

Ο εορτασμός της ημέρας πραγματοποιήθηκε τηρουμένων όλων των προβλεπόμενων μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού με μικρό αριθμό παρευρισκομένων. Αρχικά, τελέσθηκε επίσημη δοξολογία  στον καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όπου προεξήρχε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων με παρουσία μόνο των προσκεκλημένων. Μετά την δοξολογία εκφωνήθηκε, μέσα στον ναό, ο πανηγυρικός της ημέρας από τη φιλόλογο του 2ου Γυμνασίου Κομοτηνής Ευθυμία Καραπούλη.

Στην συνέχεια στο “Σπαθί” στεφάνια κατέθεσαν η Περιφέρεια ΑΜΘ, η ΠΕ Ροδόπης και ο Δήμος Κομοτηνής.

Χρ. Μέτιος: «Οι αξίες που ενέπνευσαν τους επαναστατημένους Έλληνες και τους απανταχού Φιλέλληνες, συνεχίζουν να μας εμπνέουν»

Σε δηλώσεις προχώρησε ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος μετά την κατάθεση στεφάνων. Τόνισε μεταξύ άλλων πως «με τη γιορτή αυτή, οι Έλληνες τιμούμε όλους εκείνους τους ανθρώπους ανά τον κόσμο, που τις πιο δύσκολες στιγμές για το Έθνος μας, δε δίστασαν να προσφέρουν τη βοήθειά τους, ακόμα και τη ζωή τους, για να ενισχύσουν τον αγώνα μας για ελευθερία, ισότητα και δικαιοσύνη. Σήμερα, 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, οι ίδιες αξίες που ενέπνευσαν τους επαναστατημένους Έλληνες και τους απανταχού Φιλέλληνες, συνεχίζουν να μας εμπνέουν».

Ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης με την σειρά του επεσήμανε πως «η 19η Απριλίου έχει οριστεί ως Ημέρα  Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, καθιερωμένη στη μνήμη του Φιλέλληνα και υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Λόρδου Βύρωνα. Οι αρχές και τα ιδανικά του υπήρξαν πάντοτε πηγή έμπνευσης στους αγώνες του λαού μας για ελευθερία και δικαιοσύνη, πρεσβεύοντας την καθημερινότητά μας διαχρονικά». 

Τον Δήμο Κομοτηνής εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Πολιτειάδης που μεταξύ άλλων δήλωσε πως «τιμάμε όλους αυτούς που βοήθησαν και στην επανάσταση του 1821, αλλά και μετέπειτα την εδραίωση και την εξέλιξη του ελληνικού κράτους. Σήμερα πρέπει όλοι μας από όποια θέση και εάν βρισκόμαστε να βοηθήσουμε αποκτήσει η πατρίδα μας περισσότερους φίλους». 

Τέλος, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κωνσταντίνος Μπαντίκος σημείωσε πως το «φαινόμενο της Ελληνικής Επανάστασης είχε ξεφύγει από τα ελληνικά σύνορα και υπήρξε ένα παγκόσμιο γεγονός. Ζωγράφοι, ποιητές, συγγραφείς και άλλοι έχουν ασχοληθεί μέσα από τα έργα τους και έχουν κοινοποιήσει αυτό που συνέβαινε στην χώρα μας στην διεθνή κοινότητα».

Βίντεο:


Βρείτε τα τελευταία νέα της Κομοτηνής, της Ροδόπης και της Θράκης ευρύτερα
στο Google News του www.xronos.gr

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επαίρεται ο υπουργός Εργασίας  για το   τολμηρό και εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο του, που προσαρμόζεται στις τεχνολογικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις,  όπως το χαρακτηρίζει,  παρόλο που αλλάζει άρδην