fbpx Κατέκλυσαν την Κομοτηνή οι πρωτοετείς φοιτητές
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 30 Αυγούστου, 2018 - 10:00
ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΣΤΕΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ

Κατέκλυσαν την Κομοτηνή οι πρωτοετείς φοιτητές

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φοιτητές
Κομοτηνή
Ενοίκια

Ως είθισται κάθε χρόνο με την ανακοίνωση των βάσεων, ο μεγάλος όγκος εφήβων καταφτάνει στην πόλη μας για επιλογή εστίας
 

Διονύσης Βοργιάς

Για άλλους θα είναι το σπίτι που θα αγαπήσουν για τα ερχόμενα τέσσερα ή περισσότερα χρόνια, για άλλους θα αποδειχθεί η κακή επιλογή που θα σπεύσουν να αλλάξουν μετά το πρώτο ή δεύτερο έτος των σπουδών τους και την απόκτηση της δέουσας εμπειρίας στα της Κομοτηνής. Όπως κι αν έχει, το μόνο σίγουρο είναι πως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, η Κομοτηνή κατακλύζεται από εφήβους που - με την ανακοίνωση των βάσεων - καταφτάνουν στην πόλη προκειμένου να αναζητήσουν την ιδανική (ή αυτή που πλησιάζει περισσότερο σε αυτό τον ορισμό) φοιτητή στέγη.

Άλλωστε, όπως μας εξήγησε ο κτηματομεσίτης Γ. Γκαγκάς, "κλειδί" για να βρει κανείς αυτό που αναζητά, ώστε δηλαδή να βρει - με το παραδάκι που διαθέτει - ένα φοιτητικό σπίτι που να πληροί τα περισσότερα από τα κριτήρια που επιθυμεί, είναι η όσο το δυνατό γρηγορότερη άφιξη στην Κομοτηνή. Γι' αυτό άλλωστε φέτος, με δεδομένο και τις εκτιμήσεις σε σχολές της Κομοτηνής για μεγάλη πτώση των βάσεων (βλ. Νομική) που εντέλει επιβεβαιώθηκαν, δεν ήταν λίγοι όσοι κατέφτασαν στην Κομοτηνή πριν την ανακοίνωση των βάσεων, ώστε να έχουν λιγότερη πίεση στην επιλογή τους και μεγαλύτερη γκάμα σπιτιών για να διαλέξουν.

Βεβαίως, ο χρόνος δεν είναι πάντα ο ασφαλέστερος κριτής, καθώς το χρήμα φαίνεται να αποτελεί τον πρωταρχικό "κριτή" κατά την επιλογή σπιτιού. Κατά την σύντομη περιήγησή μας στην πόλη, αντικρίσαμε ενοικιαστήρια που τα περισσότερα δεν ανέγραφαν την τιμή. Είναι άλλωστε πάγια τακτική μεσιτών και ιδιωτών, να προσπαθούν αρχικά να "δελεάσουν" τον πιθανό αγοραστή, προτάσσοντας τα θετικά κατά τους ίδιους χαρακτηριστικά του σπιτιού τους.

Σύμφωνα πάντως με τις οικογένειες που μίλησε ο "Χ", κανείς δεν φαίνεται πρόθυμος, λόγω και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, να επιλέξει κάποιο σπίτι με περισσότερα από 350 ευρώ. "Κοιτάμε σπίτι γύρω στα 250 ευρώ επιπλωμένο", είναι το σχόλιο ενός γονέα στον "Χ", το οποίο είναι ενδεικτικό της κατάστασης, για το τί αναζητούν οι γονείς οι οποίοι είναι αυτοί που έχουν κατ' εξοχήν την επιλογή τιμής. "Υπάρχει συγκεκριμένο μπάτζετ που δεν πρέπει να υπερβώ, είναι στα 300 ευρώ μαζί με λογαριασμούς", θα μας πει πρωτοετής φοιτητής ο οποίος έχει - από τους γονείς του - το ελεύθερο να επιλέξει σπίτι της αρεσκείας τους, έχοντας όμως συγκεκριμένο όριο χρηματικό όριο εν είδει ...γονικών capital controls.

Σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ του "Χ" που δημοσιεύτηκε σε προηγούμενη έκδοση, από 250 ως 400+ ευρώ κινούνται οι περισσότερες τιμές. Ο κανόνας συνοψίζεται περίπου ως εξής: Σπίτια στο κέντρο ή κοντά στις στάσεις Παλιάς Νομικής και Παλιάς Πρυτανείας είναι τα πιο "χτυπημένα", ενώ όσο απομακρυνόμαστε από το κέντρο τόσο οι τιμές πέφτουν. Φυσικά όμως υπάρχουν και παγίδες τις οποίες καλούνται να αποφύγουν γονείς και φοιτητές.

Συνεπώς, οι φοιτητές πρέπει να γνωρίζουν - επιγραμματικά - τα εξής:

Πρώτον, οι βασικές στάσεις από και προς Πανεπιστημιούπολη βρίσκονται σε Παλιά Νομική, Παλιά Πρυτανεία, Εκτενεπόλ. Όσο πιο μακριά είναι η στάση τόσο πιο ...στριμωγμένη είναι η επιβίβαση στο λεωφορείο, αν όχι απαγορευτική, αν το λεωφορείο έχει γεμίσει. Όμως, η μεταφορά από και προς πανεπιστημιούπολη είναι δωρεάν.

Δεύτερον, η λέσχη σίτισης βρίσκεται στο κτίριο της Παλιάς Νομικής, στο οποίο στεγάζονται πλέον οι σχολές Κοινωνικής Διοίκησης - Πολιτικών Επιστημών και Παρευξεινίων. Άξιο αναφοράς είναι, εν προκειμένω, πως όλες οι σχολές πλην αυτών των δύο στεγάζονται εκτός πόλης, στην πανεπιστημιούπολη.

Τρίτον, τα περισσότερα "φοιτητικά" μαγαζιά της περιοχής βρίσκονται στο κέντρο ή πέριξ αυτού, γι' αυτό οι τιμές είναι πιο υψηλές. Παρόλα η πλατεία απέχει το περισσότερο 20 λεπτά με τα πόδια από την άκρη της πόλης, αν κι αυτό το χρονικό διάστημα - με κακό καιρό - είναι για "τολμηρούς".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ανάγκα και οι θεοί πείθονται,  ή η πενία τέχνες κατεργάζεται, θα έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, αφού  μας κάνει εντύπωση το γεγονός της ηλεκτρονικής προσαρμογής, σε τόσο σύντομο χρόνο.