fbpx «Κατασκευάστε γέφυρα στην ιρλανδική διάβαση Μωσαϊκού!»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 13 Μαρτίου, 2020 - 10:00
ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΙΑΣΜΟΥ

«Κατασκευάστε γέφυρα στην ιρλανδική διάβαση Μωσαϊκού!»

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ηλίας Μπούκας
τοπική κοινότητα Ιάσμου

Πρόταση και για τον εορτασμό 100 χρόνων ελεύθερου Ιάσμου 

Συνεδρίαση στον χώρο του ΚΑΠΗ Ιάσμου το συμβούλιο της κοινότητας Ιάσμου με εννιά θέματα στην ημερήσια διάταξη και ένα έκτακτο εκτός ημερησίας διάταξης (εκμίσθωση αγροτεμαχίου).

Τα θέματα αφορούσαν επτά προτάσεις του προέδρου Ηλία Μπούκα προς την Δημοτική αρχή, γενική συζήτηση επί θεμάτων - προβλημάτων που χρήζουν προώθησης και την εκμίσθωση - επανεκμίσθωση δημοτικών εκτάσεων εντός των ορίων της κοινότητας. Όλα τα θέματα και οι εισηγήσεις του προέδρου εγκρίθηκαν ομόφωνα από το σώμα και θα κοινοποιηθούν στους αρμόδιους.

Ακολουθούν τα θέματα και οι εισηγήσεις του Ηλία Μπούκα:

Πρόταση για δημιουργία Κανονισμού Κοιμητηρίων
Για την καλύτερη οργάνωση του Δήμου στο θέμα των Δημοτικών Κοιμητηρίων αλλά και την ανάληψη της υποχρέωσης των πολιτών στο συγκεκριμένο θέμα, προτείνω τη δημιουργία «Κανονισμού Κοιμητηρίων Δήμου Ιάσμου» με αντικείμενο την καθιέρωση λεπτομερών κανόνων για τη διοίκηση, τη διαχείριση και τη λειτουργία αυτών, με ειδικό νομικό πλαίσιο και διατάξεις.
Ειδικότερα: τέλη, δικαιώματα, παράταση ταφής, εκταφές, οστεοφυλάκια, κατασκευή - διαμόρφωση - περιποίηση τάφων, κλπ.

Πρόταση για «Καμπάνια Καθαριότητας»
Στο πλαίσιο της «Καμπάνιας Καθαριότητας» και δεδομένου ότι όλοι, πολίτες και επαγγελματίες είμαστε υπεύθυνοι για την καθαριότητα του Δήμου μας, προτείνω να αποσταλεί ειδικό τρίπτυχο έντυπο που θα εσωκλείετε στους λογαριασμούς ύδρευσης.

Θα υπάρχει αναφορά για την ανακύκλωση, τους επαγγελματίες και την προσοχή που πρέπει να δείχνουμε όσο αφορά την αποκομιδή και την συμπεριφορά μας απέναντι στους κάδους. Τέλος, αναφέρονται τα τηλέφωνα επικοινωνίας του Δήμου ενώ υπάρχει σχετική εικονογράφηση.

Επιμελήθηκα προσωπικά ένα τέτοιο πρότυπο το οποίο επισυνάπτω, ενώ σε έρευνα για ένα μέσο κόστος εκτύπωσης, προσφέρθηκε Τυπογραφείο με έδρα την Κομοτηνή να εκτυπώσει 6.000 τρίπτυχα σε χαρτί ιλουστρασιόν για λογαριασμό του Δήμου Ιάσμου, δωρεάν.

Πρόταση για συμμετοχή του Δήμου στον εορτασμό των 100 χρόνων Απελευθέρωσης της Θράκης
Στο πλαίσιο των 100 ετών από την απελευθέρωση της Θράκης και με δεδομένο την
Απελευθέρωση του Ιάσμου την 4η Οκτωβρίου 1919 μαζί με τη γειτονική
Ξάνθη, προτείνω τη συμμετοχή του Δήμου Ιάσμου στον εορτασμό αλλά και την
καθιέρωση εκδηλώσεων με την ονομασία «Ελευθέρια Ιάσμου» την συγκεκριμένη επετειακή ημερομηνία, θεωρώντας την κατάλληλη ως τοπική αργία.
Εισηγούμαι την σύσταση «Δημοτικής Επιτροπής Ελευθερίων Ιάσμου», που σκοπός της θα είναι, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δράσεων σε συνεργασία με όλους τους φορείς.
Κατά την παρούσα χρονική στιγμή προτείνω ως πρόεδρο της Επιτροπής τον Παναγιώτη Σπορίκη, δημοτικό σύμβουλο και επικεφαλής δημοτικής παράταξης με πολυετή εμπειρία και ενασχόληση με το πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής μας.
Η απόφαση για την προώθηση της πρότασης θα κοινοποιηθεί στον δήμαρχο, τους επικεφαλής των παρατάξεων και τον πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου με την προτροπή για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Πρόταση για μελέτη κατασκευής γέφυρας αντί της ιρλανδικής διάβασης του Μωσαϊκού ή ένταξη αυτού του έργου σε αναπτυξιακό σχεδιασμό
Δεδομένης της μεγάλης κυκλοφοριακής εξυπηρέτησης της ιρλανδικής διάβασης Μωσαϊκού, τόσο των κατοίκων των χωριών του δήμου μας για μετακίνηση προς και από τον Ίασμο όπου εξυπηρετούνται οι ανάγκες για Κέντρο Υγείας, φαρμακεία, τράπεζες, σχολεία, λαϊκή κτλ, όσο και των επισκεπτών, κρίνεται απαραίτητη η απρόσκοπτη διέλευση των οχημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Προτείνω να γίνει μελέτη από την δημοτική αρχή με όποια μέσα διαθέτει, για τη δημιουργία κανονικής γέφυρας, ώστε
να είναι μόνιμα ο δρόμος προσβάσιμος από οχήματα κάθε είδους. Σε κάθε περίπτωση, προτείνω την προώθηση του θέματος προς την Περιφέρεια ΑΜΘ.
Στο θέμα αυτό ο κ. Τσιλιγγίρης πρόσθεσε να προωθηθεί η αναγκαιότητα καθαρισμού της εν λόγω διάβασης στην παρούσα χρονική περίοδο. 

Πρόταση για «Εφαρμογή Δημότη» σε κινητές συσκευές
Προτείνω τη δημιουργία Εφαρμογής για κινητές συσκευές (Application) με σκοπό την ευκολότερη διαχείριση προβλημάτων - αιτημάτων καθημερινότητας από τους δημότες αλλά και την Δημοτικής Αρχής, καθώς οι κινητές συσκευές είναι οι πλέον διαδεδομένες και οι Εφαρμογές είναι πολύ εύκολες στην χρήση τους ακόμη και από τις μεγάλες ηλικίες . Η Εφαρμογή θα λειτουργεί αποστέλλοντας σε πραγματικό χρόνο το αίτημα, με ταυτόχρονο προσδιορισμό της τοποθεσίας και τη δυνατότητα σύνταξης κειμένου περιγραφής με επισύναψη φωτογραφίας. Το κόστος είναι εφάμιλλο με την αξία της πρόσφατης ανακαίνισης του site του Δήμου, ενώ η εργασία μπορεί να ανατεθεί σε ντόπιους - δημότες επαγγελματίες που έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία πάνω σε αυτό το αντικείμενο.
Το κέρδος που θα αποφέρει η εν λόγω ηλεκτρονική υπηρεσία είναι κατά βάση η ομαδοποίηση των αιτημάτων προς τους αποδέκτες (Υπηρεσίες, Δημοτική Αρχή) και η αποστολή από τους δημότες του εκάστοτε θέματος σε πραγματικό χρόνο, πολύ γρήγορα, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν, να τηλεφωνούν, να περιγράφουν προφορικά ή να μπαίνουν στη διαδικασία να στέλνουν mail.

Πρόταση για αξιοποίηση του αρχοντικού Κούγια
Ένα από τα ζητήματα που αφορούν την ανάδειξη μνημείων είναι η ιστορικότητα του κτιρίου Κούγια στην κεντρική πλατεία Ιάσμου και η εικόνα που αντικρίζουν από αισθητικής πλευράς οι κάτοικοι και οι επισκέπτες εδώ και χρόνια. Προτείνω την αξιοποίηση με κάθε τρόπο του εν λόγω κτιρίου, καθώς έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου. Θεωρώ ότι μπορεί να εξυπηρετήσει ανάγκες αναπτυξιακού χαρακτήρα για τον Ίασμο και ταυτόχρονα να αναδειχθεί με την κατάλληλη αισθητική παρέμβαση ως μνημείο.

Πρόταση για τοποθετήσεις νέων κάδων σε συνεργασία με το συμβούλιο κοινότητας 
Οι τοποθετήσεις νέων κάδων σκουπιδιών θα πρέπει να γίνονται σε συνεννόηση με τα εκάστοτε τοπικά συμβούλια των κοινοτήτων, καθώς οι σύμβουλοι αυτών γνωρίζουν τις ανάγκες της κάθε γειτονιάς, λόγω της καθημερινής επαφής με τους κατοίκους.

Άλλα ζητήματα
Επίσης συζητήθηκαν προβλήματα για προώθηση με κύριο αυτό του κακού οδοστρώματος των δρόμων που συνδέουν τους οικισμούς.
Όσον αφορά τις δημοτικές εκτάσεις αποφασίστηκε να μισθώνονται και να επανεκμισθώνονται αγροτεμάχια που δεν είναι βοσκότοποι και ως εκ τούτου δεν θίγουν την τοπική κτηνοτροφία.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η διαχείριση μεγάλων κρίσεων,  μεταναστευτικό στις Καστανιές,  κορωνοϊός,  αλλά και μικρότερων όπως το διασυνοριακό στις Φέρες όταν δεν καταλήγουν αρνητικά,  φέρνουν συνήθως θετικό πρόσημο σε όσους κυβερνούν