fbpx Κανονική λειτουργία της Νυμφαίας ζητά ο εβρίτης βουλευτής ΝΔ Αναστάσιος Δημοσχάκης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 1 Ιουλίου, 2020 - 14:59
ΣΥΝΤΑΣΣΟΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

Κανονική λειτουργία της Νυμφαίας ζητά ο εβρίτης βουλευτής ΝΔ Αναστάσιος Δημοσχάκης

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αναστάσιος Δημοσχάκης
Νέα Δημοκρατία
μεθοριακός σταθμός Νυμφαίας

Είχε θέσει θέμα ήδη από 15/05

Την από 15 Μαΐου παρέμβαση του στους Υπουργούς Οικονομίας, Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας, Ανάπτυξης, Τουρισμού καθώς και στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας αναφορικά με τη λειτουργία των Σημείων Εισόδου-Εξόδου στη Θράκη, η οποία ανεστάλη λόγω της υγειονομικής κρίσης, επαναφέρει ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ Αναστάσιος Δημοσχάκης, μετά τις εξελίξεις στη Νυμφαία και το Ορμένιο.

Ο βουλευτής σημειώνει:

«Είχα υπογραμμίσει (εν. στις 15 Μαΐου) διορατικά την αναγκαιότητα επαναλειτουργίας των σημείων Εισόδου-Εξόδου στην περιοχή Ορμενίου, Κυπρίνου & Νυμφαίας, με αυστηρούς όρους ασφαλείας, προκειμένου να μην χαθεί η τουριστική περίοδος για την περιοχή προκειμένου να περιοριστούν οι οικονομικές απώλειες στο χώρο των ξενοδοχείων, της εστίασης και της αλυσίδας τροφοδοσίας.

Προκειμένου να γίνει αποδεκτό το εν λόγω αίτημα θα προβώ σε επιπλέον παρεμβάσεις και παραστάσεις, όπου κρίνεται απαραίτητο, ώστε να ικανοποιηθεί ένα βασικό αίτημα που σχετίζεται με την επιβίωση του τουριστικού κλάδου, την διαφύλαξη θέσεων εργασίας κι όχι μόνον...»

Η επιστολή του βουλευτή στις 15 Μαΐου

Αξιότιμοι Υπουργοί & Υφυπουργοί,

Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που επιτυχώς έλαβε η Κυβέρνηση για την υγειονομική κρίση και την προστασία της δημόσιας υγείας, ανεστάλη η λειτουργία συγκεκριμένων Σημείων Εισόδου -Εξόδου στην Χώρα, κάποια εξ’αυτών στην περιοχή της Θράκης (Ορμένιο, Κυπρίνος,Νυμφαία).

Βρισκόμαστε ήδη σε φάση ελεγχόμενης αποκλιμάκωσης των μέτρων πρόληψης, στην οποία επιβάλλεται να ενεργοποιηθούν οι παραγωγικές δυνάμεις της Χώρας και ιδιαίτερα της περιοχής μας, η οποία επλήγη από δύο παράλληλες, εξίσου επικίνδυνες κρίσεις, στο μεταναστευτικό και στο υγειονομικό μέτωπο.

Βασικός πυλώνας «τροφοδοσίας» για τον Τουρισμό αλλά και την ευρύτερη οικονομική λειτουργία της περιοχής αποτελούν τα σημεία Εισόδου – Εξόδου της περιοχής, από τα οποία εισέρχονται τουρίστες αλλά κι εμπορικά φορτία από τις ανατολικές & Βαλκανικές Χώρες!

Όπως τονίζεται στην σχετική επισυναπτόμενη επιστολή του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης οι συνοριακοί σταθμοί Ορμενίου & Κυπρίνου στον Έβρο και Νυμφαίας στην Ροδόπη εξυπηρετούν το συντριπτικό ποσοστό των Βαλκάνιων τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή μας και είναι κομβικής σημασίας για τον οδικό τουρισμό στην Θράκη.

Οφείλω να υπογραμμίσω ότι όλοι οι υποψήφιοι τουρίστες των Ανατολικών Βαλκανίων που θα αποφασίσουν να επισκεφτούν την Χώρα μας, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα επιλέξουν λογικά κι αναγκαστικά την οδική διαδρομή που οδηγεί στο Σημείο Εισόδου –Εξόδου των Κήπων, διαμορφώνοντας δυσχερείς συνθήκες εξυπηρέτησης.

Το Τελωνείο των Κήπων ήδη εξυπηρετεί όλο τον κυκλοφοριακό φόρτο που δέχεται από ανατολικά, επιβάτες και φορτία με ελλιπείς υποδομές και μειωμένο προσωπικό.

Η πρόσθετη επιβάρυνση με κίνηση από τα ανατολικά Βαλκάνια θα σημάνει ουρές αυτοκινήτων, φορτηγών κι επιβατών, ώρες αναμονής, δυσαρέσκεια και δυσφήμιση η οποία θα κοστίσει σε βάθος χρόνου.

Είναι απολύτως απαραίτητη η υλικοτεχνική ενίσχυση των Σημείων Εισόδου-Εξόδου της Θράκης προκειμένου να επαναλειτουργήσουν τα τελωνεία με τους απαιτούμενους όρους ασφαλείας και να υποδεχτεί η Θράκη το εξ’ορισμού μειωμένο κύμα τουριστών που θα απαλύνει στην οικονομική δυσχέρεια στην οποία έχει περιέλθει η περιοχή.

Θυμίζω και υπογραμμίζω ότι έχουν προηγηθεί ενέργειες και συμφωνίες των αρμόδιων Υπουργείων μας με την Ρουμανία και την Βουλγαρία με σκοπό την προσέλκυση τουριστών στο Νησί της Σαμοθράκης.

Προς την κατεύθυνση αυτή επίσης το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επέλυσε τον ζήτημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη, ενώ παράλληλα διενεργεί διαγωνισμούς για ακτοπλοϊκές σύνδεσης της Νήσου με επιπλέον νησιωτικούς και μη προορισμούς.

Όλη αυτή η κοστοβόρα προετοιμασία θα πέσει στο κενό αν δεν λειτουργήσουν τα Σημεία Εισόδου-Εξόδου της περιοχής, «ανοίγοντας» την πόρτα με όρους ασφαλείας για τον τουρισμό.

Φυσικά επιβάλλεται να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, και να διενεργούνται οι απαραίτητοι υγειονομικοί έλεγχοι – διαγνωστικά τεστ, σε όλους όσους εισέρχονται στην Χώρα μας, διασφαλίζονται την φήμη του ασφαλούς προορισμού που δικαίως κέρδισε η Χώρα μέσω των κυβερνητικών ενεργειών.

Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίσουμε ότι η Θράκη θα πληγεί στο ελάχιστο δυνατό βαθμό στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος ως γνωστόν συμπαρασύρει μια ολόκληρη αλυσίδα τροφοδοσίας, απασχόλησης και εσόδων.

Αξιότιμοι κύριοι,

Σε περίπτωση που τα εν λόγω Σημεία Εισόδου – Εξόδου της Χώρας μας δεν λειτουργήσουν, σβήνει κάθε ελπίδα για το τουριστικό προϊόν στην περιοχή της Θράκης με αρνητικές συνέπειες μη αναστρέψιμες. Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες οικονομικές απώλειες σε μια περιοχή που ήδη πλήττεται και συνεχίζει να απειλείται ποικιλοτρόπως.

Είμαι σίγουρος ότι θα εξετάσετε με την απαραίτητη προσοχή το αίτημα λαμβάνοντας υπόψιν την οικονομική και κυρίως την εθνική του διάσταση.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πόσο διακοσμητικό ρόλο και συνάμα βαρύγδουπο τίτλο στην κυριολεξία έχει το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης,  που φτιάχτηκε καθαρά για ψυχολογικούς και εθνικούς λόγους,  δήθεν για να στηρίξει τις ακριτικές