fbpx Ήρθαν για το μέγαρο μουσικής και την εμπορική έκθεση
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου, 2016 - 11:00
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΑΡΑ ΖΑΓΟΡΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΡΟΔΟΠΗΣ

Ήρθαν για το μέγαρο μουσικής και την εμπορική έκθεση

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στάρα Ζαγόρα
Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής
Χρήστος Μέτιος

Τον περιφερειάρχη της Στάρα Ζαγόρα Γκεόργκι Ρανόβ, τον διευθυντή και τον υποδιευθυντή του μουσικού μεγάρου της Στάρα Ζαγόρα, Ογκνιάν Ντρακάνοφ και Κρασιμίρ Τσερβίλοβ, υποδέχθηκε χθες στο γραφείο του, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Χρήστος Μέτιος

Όλγα Τσιούλφα

Τον περιφερειάρχη της Στάρα Ζαγόρα Γκεόργκι Ρανόβ, τον διευθυντή και τον υποδιευθυντή του μουσικού μεγάρου της Στάρα Ζαγόρα, Ογκνιάν Ντρακάνοφ και Κρασιμίρ Τσερβίλοβ, υποδέχθηκε χθες στο γραφείο του, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Χρήστος Μέτιος. Η συνεργασία με το μέγαρο μουσικής της Κομοτηνής, αλλά και η διοργάνωση της εμπορικής έκθεσης Κομοτηνής, στα τέλη Νοεμβρίου, τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης.  Η Στάρα Ζαγόρα που βρίσκεται στη νότια Βουλγαρία, απέχει 183 χιλιόμετρα από την Κομοτηνή. Εκεί λειτουργεί η ιστορική κρατική όπερα από το 1925, η δεύτερη στη Βουλγαρία μετά από την εθνική όπερα της Σόφιας.

Η όπερα της Στάρα Ζαγόρα απασχολεί 198 εργαζόμενους, παράγει πολιτισμό υψηλού επιπέδου σε μια χώρα που οι πολίτες της έχουν μια ιδιαίτερη πολιτιστική παιδεία, αποδεχόμενοι ως απαραίτητα και αναγκαία τα έξοδα για τον πολιτισμό αν και πλήττονται από κρίση. Με χαμηλό εισιτήριο και μεγάλη κρατική επιχορήγηση, το θέατρο των 650 θέσεων, γεμίζει σε κάθε παράσταση, με το πρόγραμμα να είναι γεμάτο και την καλλιτεχνική ομάδα να εργάζεται καθημερινά πάνω σε αυτό.


Ο σκοπός της χθεσινής επίσκεψης είναι μια μακροχρόνια συνεργασία, των δύο πλευρών,  στον τομέα του πολιτισμού, δήλωσαν οι Βούλγαροι. Η διοίκηση της όπερας δηλώνοντας  ανοιχτή σε κάθε είδους συνεργασία, έχει τη δυνατότητα να ανεβάζει παραστάσεις, ακόμα και στην Κομοτηνή ή να συνδιοργανώσει παραστάσεις σε συνεργασία με την όπερα της Κομοτηνής. 


Παρέχει παράλληλα τη δυνατότητα υποστήριξη παραστάσεων με ορχήστρα, μπαλέτο ή σκηνοθετικά. Εξάλλου όπως έγινε γνωστό, κατά την επίσκεψη των Βούλγαρων στην Κομοτηνή, στη Στάγα Ζαγόρα έχει δημιουργηθεί Βαλκανικό Δίκτυο των θεάτρων, στο οποίο συμμετέχουν χώρες όπως η Ρουμανία, η Σερβία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και φυσικά η Βουλγαρία. Πρόσκληση για συμμετοχή στο Δίκτυο έχει λάβει και το μέγαρο μουσικής της Θεσσαλονίκης, καθώς και το μέγαρο μουσικής της Κομοτηνής.  Κάθε μέλος του Βαλκανικού Δικτύου Θεάτρων μπορεί να χρησιμοποιεί εξοπλισμό ή και ανθρώπινο δυναμικό, μέσα από κάποιο άλλο μέλος, δωρεάν ή με ένα μικρό αντίτιμο για την παραγωγή παραστάσεων. 
Όλα αυτά συζητήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Χρήστο Μέτιο, ενόψει μάλιστα της επαναλειτουργίας του μουσικού μεγάρου Κομοτηνής, που δεν αποκλείεται να γίνει τους επόμενους μήνες. 


Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης μίλησε στους Βούλγαρους επισκέπτες για την έκθεση της Κομοτηνής, η οποία διοργανώνεται στις 25, 26 και 27 Νοεμβρίου στον εκθεσιακό χώρο της Βιομηχανικής Περιοχής της Κομοτηνής. Στην περσινή διοργάνωση συμμετείχε τουρκικό επιμελητήριο με μέλη του επαγγελματίες, ενώ φέτος ο στόχος είναι εκτός από την τουρκική συμμετοχή, να υπάρχει και βουλγαρική. «Είναι μια συνέχεια επισκέψεων έχουν ξαναέρθει πήγα εγώ εκεί, τους ενδιαφέρει το μέγαρο μουσικής», δήλωσε σχετικά ο κ. Μέτιος στον «Χ». «Συνέχεια αυτών των επισκέψεων για την περαιτέρω συνεργασία είναι η έκθεση. Δείχνουν ενδιαφέρον, θεωρώ ότι θα έρθουν, είναι στόχος και η προσπάθεια δεν σταματάει ποτέ», τόνισε χαρακτηριστικά. 


Το επόμενο διάστημα αναμένεται να οριστικοποιηθεί η συμμετοχή ή μη των Βούλγαρων στην εμπορική έκθεση, καθώς η ημερομηνία των εγκαινίων πλησιάζει. Όσον αφορά στο μέγαρο μουσικής Κομοτηνής, αυτό παραμένει μέχρι στιγμής κλειστό, αν και άνοιξε χθες για χάρη των Βούλγαρων επισκεπτών, οι οποίοι ξεναγήθηκαν στους χώρους του, από τον Στάθη Κεφαλίδη. 


Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι τους τρεις άνδρες από τη Βουλγαρία συνόδευε η δημοσιογράφος της γειτονικής χώρας, Γιάννα Τσάτσεβα.  

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τα των πολιτικών στους πολιτικούς και τα των καθηγητών στους καθηγητές,  θα μπορούσαμε να πούμε παραφράζοντας βέβαια τη γνωστή ρήση,  αναφορικά με το πρόβλημα που προέκυψε με τις αποφάσεις κάποιων σχολών του