fbpx Η Κομοτηνή τίμησε τα Ελευθέρια με λαμπρότητα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2019 - 10:00
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΣ, ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΛΑΣΗ

Η Κομοτηνή τίμησε τα Ελευθέρια με λαμπρότητα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ελευθέρια Θράκης 2019
κατάθεση στεφάνων
Παρέλαση

Το τελευταίο στεφάνι ως δήμαρχος κατέθεσε ο Γιώργος Πετρίδης, ξεχώρισε ο ελληνικός στρατός με τις επιδείξεις του

Διονύσης Βοργιάς

Με λαμπρότητα τίμησε την επέτειο απελευθέρωσής της η Κομοτηνή, ολημερίς την Τρίτη 14 Μαΐου. Η Κομοτηνή γιόρτασε τα 99 χρόνια από την απελευθέρωσή της και την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό, με εκκλησιασμό, κατάθεση στεφάνων και παρέλαση.

Το πρωί, στον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, πραγματοποιήθηκε η επίσημη δοξολογία από τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κο Παντελεήμονα και προσκεκλημένους μητροπολίτες άλλων νομών. Κατόπιν, εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη, ο οποίος μίλησε για τα ιστορικά στοιχεία της απελευθέρωσης της Κομοτηνής και το πως πρέπει να παραδειγματιστούμε στην σύγχρονη εποχή από τους προγόνους μας.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο της Κομοτηνής και κατάθεση στεφάνων για την απελευθέρωση της πόλης. Παρουσία πλήθους κόσμου, αρχών του τόπου και επισήμων, έγινε η επίσημη κατάθεση. Στεφάνι κατέθεσε ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, στην τελευταία του επίσημη κατάθεση στεφάνων ως δήμαρχος της πόλης. Ακολούθησε ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο ανώτερος διοικητής φρουράς Κομοτηνής ταξίαρχος Λεωνίδας Γιοβάνης, εκπρόσωποι ενόπλων δυνάμεων, φορέων, σωματείων και άλλοι.

Σειρά είχε η καθιερωμένη παρέλαση. Ως είθισται η παρέλαση ξεκίνησε με την δημοτική μπάντα, κι ακολούθησε ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής συνοδεία της ιστορικής σημαίας της πόλης. Κατόπιν, παρέλασαν πολιτιστικοί σύλλογοι και αθλητικά σωματεία της περιοχής. Στην συνέχεια, ξεκίνησε η μαθητική παρέλαση, με μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, δημοσίων και μειονοτικών, της περιοχής, να κερδίσουν επάξια το χειροκρότημα. Η παρέλαση συνεχίστηκε με τους Εθνοφύλακες και τη Λέσχη Ενόπλων Δυνάμεων. Η στρατιωτική παρέλαση ξεκίνησε με την στρατιωτική μπάντα να περνάει από την εξέδρα των επισήμων υπό τους ήχους του "Μακεδονία Ξακουστή". Ακολούθησαν τα τάγματα στρατού της περιοχής, πεζικού και αεροπορίας, όπως και οι δόκιμοι αστυφύλακες. 

Μετά το πέρας της παρέλασης, σειρά είχαν στρατιωτικές επιδείξεις που εντυπωσίασαν τους παρευρισκόμενους οι οποίοι αντάμειψαν με το πιο θερμό τους χειροκρότημα. Τις επιδείξεις έκαναν επίλεκτοι από τις ταξιαρχίες της Κομοτηνής.

Τα μηνύματά τους για την ημέρα μετέφεραν ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης και ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων. "Αυτές τις ημέρες είναι καλό όχι απλώς να πανηγυρίζουμε, αλλά να σκεφτόμαστε αν είμαστε άξιοι αυτών που μας οδήγησαν μέχρι εδώ", δήλωσε ο δήμαρχος, εξηγώντας ότι "δεν χρειάζεται καιρός πολέμου για να κάνουμε το καθήκον μας προς την πατρίδα, ο καθένας πρέπει να κάνει αυτό στο οποίο έχει ταχθεί όσο καλύτερα μπορεί". "Χριστός Ανέστη, χρόνια πολλά", ευχήθηκε ο μητροπολίτης, σηματοδοτώντας: "Για να μπορέσουμε να ζήσουμε, πρέπει να αντλήσουμε μηνύματα από την θυσία των πατέρων μας και τον δυναμισμό όλων των ανθρώπων. Όταν είμαστε όλοι σε ενότητα δεν υπάρχει τίποτα ακατόρθωτο". Τις πατρικές ευχές τους για την ημέρα μετέφεραν επίσης οι μητροπολίτες Ξάνθης κος Παντελεήμων δηλώνοντας αισιόδοξος για καλύτερες ημέρες στο μέλλον, και Σερρών - Νιγρίτης κος Θεολόγου μιλώντας για έναν ένδοξο ελληνικό τόπο για την Θράκη.

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν πλήθος πολιτικών και αυτοδιοικητικών της περιοχής. Ενδεικτικά καταγράφουμε τους: Γιώργο Πετρίδη, Φελίνα Καζάκου, Ελένη Λαφτσή, Κώστα Καραισκο, Χρήστο Μέτιο, Νίκο Τσαλικίδη, Μουσταφά Μουσταφά, Ιλχάν Αχμέτ, Ταρκάν Μουλταζά, Χριστόδουλο Τοψίδη, Ευριπίδη Στυλιανίδη, Βούλα Ελευθεριάδου, Τάκη Χαρίτου, Δημήτρη Πολιτειάδη, Νίκο Σωτηρακόπουλο, Γιάννη Μουρτίδη, Γιάννη Γκαράνη, Αντώνη Γραβάνη, Παναγιώτη Σγουρίδη, κι άλλους πολλούς, εκ μέρους του ΔΠΘ Φώτης Μάρης, Μαρία Μιχαλοπούλου, ο τοποτηρητής μουφτής Κομοτηνής Χαλήλ Τζιχάτ, ο ιερωμένος της αρμενικής εκκλησίας Χοβανές Σαγντετσιάν, ο διοικητής του Σισμανογλείου Γιώργος Φιλιππίδης, κι άλλοι εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, σωματείων.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μόνο σε μια κατ'επίφαση  δημοκρατία μπορεί το ανώτατο δικαστήριο,  να εκχωρεί το δικαίωμα της τελικής απόφασης για την τύχη της Αγίας Σοφίας,  το αν θα μετατραπεί σε τζαμί,  στον πρόεδρο της χώρας.