fbpx Η Κομοτηνή δεν ξεχνά
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 20 Μαΐου, 2020 - 10:00
ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ

Η Κομοτηνή δεν ξεχνά

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
γενοκτονία των Ποντίων
μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής

101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Διονύσης Βοργιάς

Η Κομοτηνή δεν ξεχνά. Ανήμερα της 19ης Μαΐου, τα ποντιακά σωματεία του νομού Ροδόπης, με ολιγομελή αντιπροσωπεία τους, συναντήθηκαν στις 19:00 στο μνημείο του Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου, έναντι του Μητροπολιτικού Ναού. Εκεί, πραγματοποιήθηκε από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας-Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα τρισάγιο στη μνήμη των 353.000 νεκρών της Γενοκτονίας, ενώ συμβολικά τα ποντιακά σωματεία κατέθεσαν στεφάνι.

Υπενθυμίζουμε ότι οι επίσημες εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας θα πραγματοποιηθούν –με μέριμνα της Περιφέρειας ΑΜΘ- την Κυριακή 24 Μαΐου στην Κομοτηνή.

Συγκεκριμένα, θα λάβουν χώρα τα εξής:

08:00 Επίσημη έπαρση της σημαίας  στο χώρο του Ηρώου της πόλης με απόδοση τιμών από δύο οπλίτες ΣΝ και ένα σαλπιγκτή και φωταγώγηση στρατοπέδων με μέριμνα του ΑΔΦΚ.

9:30 Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου θα  προεξάρχει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση θα εκφωνηθεί ομιλία από τον κ. Χρήστο Χιωτέλη Πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά».

10:15 Κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του Μητροπολίτου Τραπεζούντος Χρύσανθου (στην Πλατεία του Αυτοκράτορα Θεοδοσίου, έναντι του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου), από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, τον Δήμαρχο Κομοτηνής, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Κομοτηνής, τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, τον Δ/ντή Γενικής Αστυνομικής Δ/νσης ΑΜΘ, τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΑΜΘ, εκπροσώπους Πολιτικών Κομμάτων, εκπροσώπους Ποντιακών Ομοσπονδιών και των Παλιννοστούντων, καθώς και από όποιον Εκπρόσωπο Νομικού Προσώπου επιθυμεί να τιμήσει την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Στη συνέχεια θα τηρηθεί σιγή ενός λεπτού. Τιμές θα αποδοθούν από δύο οπλίτες ΣΝ και ένα σαλπιγκτή, με μέριμνα του ΑΔΦΚ. 

20:05  Υποστολή της σημαίας στον χώρο του Ηρώου της πόλης, με απόδοση τιμών από δύο οπλίτες ΣΝ και ένα σαλπιγκτή με μέριμνα του ΑΔΦΚ.

Ν. Τσαλικίδης: «Κρατούμε ζωντανή τη μνήμη!»

Χθες μήνυμα για τα 101 χρόνια εξέδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο οποίος έγραψε :«101 χρόνια από τη Γενοκτονία και η ιστορική μνήμη μένει ζωντανή. Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στη θυσία των 353.000 Ελλήνων του Πόντου και δεν ξεχνούμε το παρελθόν μας και το ιστορικό του υπόβαθρο! Κρατούμε ζωντανή τη μνήμη».

Τα μηνύματα της ημέρας
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Πριν από έναν αιώνα, οι Έλληνες του Πόντου έπεσαν θύματα μιας πρωτοφανούς θηριωδίας. Διώχθηκαν, εκτοπίστηκαν, αφανίστηκαν. Όσοι γλίτωσαν, άφησαν πίσω τις πατρογονικές εστίες για να αναστηθούν στην μητέρα-πατρίδα. Με τη λύρα τους να θρηνεί ακόμη τον ξεριζωμό. Αλλά και με το δοξάρι της να τραγουδά την ελπίδα. Και να ζητά δικαίωση […]».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας: «[…] μια από τις πιο τραγικές και ειδεχθείς στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας, που οδήγησε στο θάνατο και τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές του εστίες ένα σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού με μεγάλη ιστορία, που πάλευε για την επιβίωση του για χιλιάδες χρόνια […]. Η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η ανάδειξή τους σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, είναι αγώνας όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά κυρίως για το παρόν και το μέλλον».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά: «[…] Σφαγιάστηκαν, έχασαν τους ανθρώπους τους, βασανίστηκαν, ξεριζώθηκαν, έχτισαν τη ζωή τους από το μηδέν στις νέες πατρίδες, πρόκοψαν ξανά. Οι Πόντιοι κοιτάνε πάντα μπροστά, όμως δεν ξέχασαν ποτέ τις ρίζες τους. Ενωμένοι, με τις παραδόσεις τους, τιμούν τους προγόνους τους και μαζί όλοι οι Έλληνες αγωνιζόμαστε να αναγνωριστεί η γενοκτονία από όλες τις χώρες του πλανήτη. Να ζητήσουν συγνώμη επιτέλους οι Τούρκοι για το έγκλημα […]».

Το μήνυμα του ΚΚΕ ήρθε από τον επικεφαλής ΚΚΕ ΑΜΘ Δημήτρη Παπατολίδη, που τόνισε: «Σήμερα συμπληρώνονται 101 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία που έζησε ο ποντιακός ελληνισμός, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού, γενοκτονίας που σφράγισε όλη την ιστορική μνήμη και παραδόσεις των ποντίων. Το δίκαιο αίτημα για τη διεθνή αναγνώριση της στήριξαν και στηρίζουν το ΚΚΕ οι αντιπρόσωποι του στο κοινοβούλιο και ευρωκοινοβούλιο […]».

Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας ζήτησε με ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση. «Η Ελληνική Λύση δεν ξεχνά και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε αυτή η θηριωδία των Τούρκων να αναγνωριστεί διεθνώς ως Γενοκτονία και να αποδοθεί δικαιοσύνη, τιμή και αναγνώριση στα θύματα του τουρκικού κράτους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Πολιτική προτεραιότητα η διεθνής μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου», ξεκαθάρισε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη, η οποία θύμισε από τα έδρανα της βουλής: «[…] Καθώς είμαι η πρώτη παλιννοστούσα Πόντια βουλευτής στο Κοινοβούλιο με καταγωγή από Πόντιους Έλληνες της Ρωσίας, η καταγωγή αυτή έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ευαισθησία μου για τα προβλήματα των μειονοτήτων, για όλους όσους έχουν εμπλακεί σε τραγωδίες της Ιστορίας χωρίς να είναι υπαίτιοι».

Μήνυμα εξέδωσε, μεταξύ άλλων, κι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.«Η ανάληψη της ευθύνης για ειδεχθείς πράξεις του παρελθόντος και η ειλικρινής μεταμέλεια αποτελούν δείγμα γενναιότητας και ευθύνης ηγετών, που προσβλέπουν σε ένα μέλλον ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερίας των λαών», τόνισε και συμπλήρωσε: «Η διεθνής κοινότητα έχει χρέος να φέρνει στο φως και να καταδικάζει ενέργειες αποτρόπαιης βαρβαρότητας, όπως η συστηματική εξολόθρευση αθώων πολιτών, προκειμένου όχι μόνο να διαφυλαχθεί η μνήμη των θυμάτων αλλά και να αποτραπούν παρόμοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο μέλλον».

Βίντεο:

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πόσο δύσκολο άραγε είναι να υπάρχει άμεση συνεργασία και ενημέρωση,  του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ,  των περιφερειακών διευθύνσεων υγείας, αλλά και  των νοσοκομείων,  ώστε να γνωρίζει ξεκάθαρα ο καθένας πο