fbpx Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου, 2018 - 10:00
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
28η Οκτωβρίου
Εθνική Επέτειος

Ενίσχυση της ιστορικής μνήμης για τα εγκλήματα του ναζισμού και του φασισμού

Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 έχει ιδιαίτερη αξία για την χώρα μας, υπενθυμίζοντας την αντίσταση της πατρίδας μας ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό και τους αγώνες των λαών για τη δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Ο εορτασμός της εθνικής επετείου θα πραγματοποιηθεί φέτος, όπως κάθε χρόνο, με τη μεγαλύτερη δυνατή λαμπρότητα, ιδιαίτερα μάλιστα στα σχολεία και λοιπά εκπαιδευτικά ιδρύματα, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα ΝΠΔΔ και τους Οργανισμούς.

Είναι, όμως, σημαντικό να επισημανθεί ότι, ιδιαίτερα στην παρούσα χρονική συγκυρία, πρέπει να δοθεί στον εν λόγω εορτασμό ουσιαστικό περιεχόμενο, ούτως ώστε να συμβάλει στην ενίσχυση της ιστορικής μνήμης για τα εγκλήματα του ναζισμού και του φασισμού, από τα οποία δεινοπάθησε η χώρα μας την περίοδο της κατοχής.

Η αξιοποίηση της πρόσφατης ιστορικής γνώσης και της ιδιαίτερα ηρωικής αλλά και επίπονης για την πατρίδα μας – ιστορικής εμπειρίας, μέσω των εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα ανά την Ελλάδα, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μια γιορτή για τη δημοκρατία, μια ευκαιρία υπενθύμισης και προβολής αξιών θεμελιώδους σημασίας, όπως η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, ο σεβασμός της διαφορετικότητας και προάσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. 

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, θα πραγματοποιηθούν στην Κομοτηνή στις 27 και 28 Οκτωβρίου 2018, οι παρακάτω εκδηλώσεις:


Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018
08:00 | Πραγματοποίηση ομιλιών σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία, τις δημόσιες Υπηρεσίες, και τα ΝΠΔΔ.
10:30 |    Επιμνημόσυνη δέηση, στο χώρο του Ηρώου της πόλης χοροστατούντος του μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα και θα ακολουθήσει απότιση φόρου τιμής με κατάθεση στεφάνων  παρουσία αρχών, από τους σπουδαστές, μαθητές, προσκόπους και οδηγούς, προσερχομένων με επικεφαλής καθηγητές, δασκάλους και βαθμοφόρους.


Κυριακή,  28 Οκτωβρίου 2018
08:00 | Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών, οι δε φιλαρμονικές  του Δήμου Κομοτηνής και της ΧΧΙ ΤΘΤ θα περιέλθουν σε οδούς της πόλης, παιανίζοντας τον Εωθινό και εμβατήρια.

10:30 |    Επίσημη δοξολογία στον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όπου θα προεξάρχει ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής  κ.κ. Παντελεήμων. Τέλος προσέλευσης επισήμων, 10:20 πμ. Μετά την δοξολογία, θα εκφωνηθεί μέσα στο ναό, ο πανηγυρικός της ημέρας από τον Γεώργιο Δόλωμα έφεδρο αξιωματικό, τέως επιθεωρητή του ΟΣΕ, μέλος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ροδόπης.

11:00 |     Επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, στο χώρο του ηρώου της πόλης και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, τον ανώτερο διοικητή Φρουράς Κομοτηνής, τον δήμαρχο Κομοτηνής, τον πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, τον  γενικό περιφερειακό αστυνομικό διευθυντή Περιφέρειας ΑΜ-Θ, τον διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΑΜ-Θ, τον περιφερειακό διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ. Στεφάνι επίσης θα καταθέσουν οι εφεδροπολεμιστικές οργανώσεις, ενώσεις αποστράτων και  εκ μέρους της Εθνικής Αντίστασης, εκπρόσωποι όλων των παραρτημάτων των αναγνωρισμένων  αντιστασιακών οργανώσεων που εδρεύουν στο Ν. Ροδόπης, συλλόγους, σωματεία, ενώσεις, ομοσπονδίες, συνδέσμους κ.τ.λ. Στη συνέχεια θα τηρηθεί σιγή ενός λεπτού. Τιμές θα αποδώσει στρατιωτικό άγημα και η στρατιωτική μουσική με μέριμνα του ΑΔΦΚ.

12:00 |     Παρέλαση των πολιτιστικών οργανώσεων, της φοιτητικής και μαθητικής νεολαίας, των σωμάτων Ελλήνων προσκόπων και Ελληνίδων οδηγών, των ενόπλων δυνάμεων, της ελληνικής αστυνομίας κ.λ.π. Χώρος παρέλασης ορίζεται η Λεωφόρος Δημοκρατίας - οδός Ορφέως – οδός Βενιζέλου. Χώρος συγκέντρωσης των τμημάτων ορίζεται ο χώρος πίσω από την ΛΑΦΚ.

17:00 |    Υποστολή της σημαίας στον χώρο του ηρώου της πόλης με την συμμετοχή της μουσικής και τιμητικού στρατιωτικού αγήματος με μέριμνα του ΑΔΦΚ. 
Τελετάρχες ορίζονται οι Αθανάσιος Χριστοδουλάκης και Ευγενία Εξακοΐδου.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Σταμάτησε ο λόγος και άρχισε η ράβδος, με  10 διμοιρίες των ΜΑΤ και Αύρες που μετανάστευσαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, για να επιβάλουν την τάξη στους κατοίκους, ώστε να αποδεχθούν το σχεδιασμό της κυ