fbpx Η επιστολή φοιτητών Νομικής ΔΠΘ στον υπουργό Παιδείας
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου, 2018 - 10:00
ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΙΔΡΥΣΗΣ 4ΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Η επιστολή φοιτητών Νομικής ΔΠΘ στον υπουργό Παιδείας

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νομική σχολή
Νομική ΔΠΘ
Σύλλογος Φοιτητών Νομικής ΔΠΘ

«Ποιος ζητά αυτή τη σχολή;» και «γιατί;». Εξυπηρετεί μήπως μια ωφελιμοθηρική πρόθεση σας, η οποία ενισχύει τον υπουργοκεντρικό χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης;", τα ερωτήματα που τίθενται

Την κατηγορηματική και απόλυτη αντίθεσή τους στην ίδρυση νέας Νομικής στη χώρα, δηλώνουν μέσω ανοιχτής επιστολής του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, δεκάδες υπογράφοντας φοιτητές. Την επιστολή κοινοποίησε στον "Χ" η Αφροδίτη Αρνογιαννάκη πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής ΔΠΘ.

Εκφράζοντας καταρχήν την αντίθεσή τους, οι φοιτητές απευθύνονται στον υπουργό Παιδείας ως παρακάτω: "Η ως σήμερα συμπεριφορά σας, ως θεσμικά απρεπής, τορπιλίζει τον διάλογο. Αγνοείτε επιμελώς τις φωνές της ακαδημαϊκής και νομικής κοινότητας, επιμένοντας με περισσή προπέτεια στον αποκλεισμό της συζήτησης με τους αμέσως εμπλεκόμενους κοινωνικούς φορείς. Οι δε απομειωτικές δηλώσεις σας στον τύπο περί «σουβλακίων» και «rooms to let» καταδεικνύουν την έλλειψη σοβαρότητας στον λόγο σας, ο οποίος στερείται ουσίας και επιχειρημάτων, βρίθοντας, όμως, αφορισμών και ψευδοερμηνειών.

Μη έχοντας προβεί σε μια ειλικρινή διαδικασία διαβούλευσης, ικανής να διαπιστώσει την επιστημονική ή οργανωτική αναγκαιότητα επί του ζητήματος, αναρωτιόμαστε:

«Ποιος ζητά αυτή τη σχολή;» και «γιατί;». Εξυπηρετεί μήπως μια ωφελιμοθηρική πρόθεση σας, η οποία ενισχύει τον υπουργοκεντρικό χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης; Δηλαδή: Η σχέση εξάρτησης που εκ των πραγμάτων δημιουργείται αποτελεί επιβεβαίωση μιας στόχευσης εγκαθίδρυσης ενός νέου καθηγητικού κατεστημένου, μιας και το προηγούμενο σαν «κοινωνική ομάδα» υπήρξε για σας συντηρητικό και φοβισμένο; (του λόγου το αληθές, παραθέτουμε το σχετικό άρθρο σας: «Μια σοβαρή ήττα της Αριστεράς στα Πανεπιστήμια;», Αυγή, 20.7.2014).

Αλήθεια κ. Γαβρόγλου, μιας και κόπτεστε για έρευνα και «εξορθολογισμό», γιατί δεν ενισχύετε τις υφιστάμενες Νομικές Σχολές, οι οποίες ασφυκτιούν δημοσιονομικά και παραπαίουν λειτουργικά με μια δραματική υποχρηματοδότηση, υποεξοπλισμό, φθορά των υποδομών και έλλειψη ασφάλειας; Γιατί στρουθοκαμηλίζετε, αποσιωπώντας τα;

Σας έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η Νομική Θράκης, μέσω του προωθούμενου σχεδίου, κινδυνεύει άμεσα, ένεκα και του ευνοϊκού νομικού πλαισίου για τις μετακινήσεις φοιτητών και διδασκόντων (–άραγε, έχετε την τόλμη να αυστηροποιήσετε το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των περιφερειακών πανεπιστημίων που θεσμικά σας βαραίνει; Ή είναι μεγάλο το πολιτικό κόστος;–). Μάλλον δεν σας αγγίζει ούτε η επιστημονική, ούτε και η συναισθηματική επένδυση των φοιτητών στην ακριτική Θράκη, η οποία, λόγω της δημογραφικής και γεωγραφικής της ιδιαιτερότητας, κινδυνεύει να μετατραπεί σ’ ένα «άψυχο ομοίωμα». Εξάλλου, δεν αποδεχόμαστε επ’ ουδενί το «αλισβερίσι» δήθεν μελλοντικών σχολών σε άλλους κλάδους στο Πανεπιστήμιό μας, οι οποίες αποτελούν μέρος της βολονταριστικής πολιτικής που εμείς αντιστρατευόμαστε, μιας και χρησιμοποιούνται ως «αντίδωρο» για τον μετριασμό των αντιδράσεων μας!

Επί ποίας βάσης επιχειρηματολογείτε «για το πεδίο δόξης λαμπρό στον ανταγωνισμό», όταν αντί να στηριχθεί η επιστημονική αποκέντρωση, εξαγγέλλετε μια νέα περιαστική σχολή; Η αντίληψη που αντιμετωπίζει τις νομικές σπουδές ως «κοινωνικοποιημένο αγαθό» πολύ φοβόμαστε ότι θα προκαλέσει δυσεπανόρθωτη βλάβη στο τμήμα μας, το οποίο σήμερα βρίσκεται μεταξύ των καλύτερων πανεπιστημίων διεθνώς. Όμως, αν δεν υπάρχουν φοιτητές και προσωπικό στα αμφιθέατρα μας για ποια παραγωγή σκέψης ομιλούμε; Με ποιους ίσους όρους θα υλοποιηθεί ο πολυπόθητος για σας ανταγωνισμός; Η επίκληση της «αποσυμφόρησης» είναι πρόδηλα προσχηματική, στο μέτρο που τέτοια μοντέλα απέτυχαν σε άλλα επιστημονικά αντικείμενα, τα οποία υποβαθμίστηκαν στον βωμό μιας ψευδεπίγραφης οργανωτικής αναδιάταξης –που προωθούσε και προωθεί μικροκομματικά συμφέροντα–.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι η αναστολή του εκπαιδευτικού έργου της Σχολής μας ήταν το προανάκρουσμα της στάσης που θα τηρήσει, όχι μόνο το Δημοκρίτειο, αλλά και όσοι συστρατεύονται γύρω από αυτό: οι 500 και πλέον συμφοιτητές μας, οι οικογένειές μας, οι αλληλέγγυες Νομικές της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών, το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, η κοινωνία των πολιτών, οι συνδικαλιστικοί και επαγγελματικοί φορείς και όποιος άλλος δεν επιθυμεί η ακροτελεύτια πράξη σας να είναι και η πιο αίσχιστη.

Δεν θα διστάσουμε ως «ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα», όπως προσφυώς μας αποκαλείτε, να κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις μας, αξιοποιώντας κάθε μέσο πίεσης. Για τον επιστημονικό μας πατριωτισμό και υπερασπιζόμενοι την τιμή του δημοσίου πανεπιστημίου, την οποία διασύρετε στο όνομα μιας μικροπολιτικής διευθέτησης", καταλήγει η επιστολή εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Φοιτητών του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής Δ.Π.Θ. «Κώστας Βάρναλης»

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Φταίει το γαϊδούρι χτυπάνε το σαμάρι.