fbpx Γιατί πλημμύρισε ο δρόμος Κομοτηνής - Ροδίτη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου, 2019 - 10:00
Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Γιατί πλημμύρισε ο δρόμος Κομοτηνής - Ροδίτη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
κακοκαιρία
Οδικό Δίκτυο
Πλημμυρικά φαινόμενα

Το αντιπλημμυρικό έργο που λείπει και η καθίζηση του οδοστρώματος

Μικρότερα προβλήματα εντός Κομοτηνής σε γειτονιές στην περιοχή Στρατοπέδων και το παζάρι και επιμέρους σημεία στους οικισμούς Παγούρια, Νέο Σιδηροχώρι, Κρανοβούνιο, Άγιοι Θεόδωροι και Μεγάλο Δουκάτο

Δήμητρα Συμεωνίδου

Η κακοκαιρία έπληξε τον Δήμο Κομοτηνής, φέρνοντας προβλήματα που εντοπίστηκαν σε γνωστά σημεία, όπως τον δρόμο προς Ροδίτη, εντός Κομοτηνής σε γειτονιές στην περιοχή Στρατοπέδων και το παζάρι και επιμέρους σημεία στους οικισμούς Παγούρια, Νέο Σιδηροχώρι, Κρανοβούνιο, Άγιοι Θεόδωροι και Μεγάλο Δουκάτο.

Στον Δήμο Κομοτηνής η ξαφνική νεροποντή προκάλεσε προβλήματα κυρίως τις βραδινές ώρες της Τετάρτης. Τα εντονότερα μάλιστα εμφανίστηκαν στην εθνική οδό Κομοτηνής-Αλεξανδρούπολης, από το ύψος του κόμβου της Εγνατίας οδού μέχρι και την είσοδο του Ροδίτη, όταν ορμητικοί χείμαρροι κάλυψαν το οδόστρωμα, με τους οδηγούς να μην μπορούν να διέλθουν με τα οχήματά τους. 

Οδηγοί κατήγγειλαν στον "Χ" ότι σε ορισμένα σημεία το νερό έφτανε μέχρι το παρμπρίζ, κάτι που καθιστούσε επικίνδυνη κάθε προσπάθεια μετακίνησης. Το φαινόμενο ήταν μεν πρόσκαιρο, αλλά επικίνδυνο και δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται.

Σχετικά ερωτήθηκε από τον "Χ" ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κομοτηνής Θέμης Τζενετίδης, ο οποίος, από τις 9 το βράδυ της Τετάρτης μέχρι τις 3 τα ξημερώματα της Πέμπτης, βρίσκονταν σε πόλη και οικισμούς παρακολουθώντας την εξέλιξη των φαινομένων και παρεμβαίνοντας με την συνδρομή υπαλλήλων με δύο γκρέιντερ και δύο JCB. 

Την ίδια στιγμή συνεργεία της ΔΕΥΑΚ καθάριζαν τα φρεάτια όπου υπήρχε ανάγκη, ώστε να μπορούν να απορροφήσουν τις μεγάλες ποσότητες νερού. 

Ειδικά για το φαινόμενο που εμφανίστηκε στο δρόμο του Ροδίτη ο κος Τζενετίδης είπε "δεν έχουμε αντιπλημμυρικό έργο για να πηγαίνουν τα νερά στον κεντρικό αγωγό, γι' αυτό πλημμυρίζει ο δρόμος και φτάνει μέχρι το κατάστημα ελαστικών Lassa, όπου το μέρος είναι κατηφορικό και γεμίζει νερό. Βέβαια μόλις σταματούσε η βροχή τα νερά τραβιόντουσαν αμέσως".

Πάντως το πρώτο φως της μέρας κατέδειξε ότι η ορμή του νερού ήταν τέτοια που έφερε μαζί του μεγάλες πέτρες και χώματα, ενώ μπροστά στο ξενοδοχείο Χρήστος και Εύη το οδόστρωμα υπέστη καθίζηση και σήμερα εκεί υπάρχει μια τεράστια λακκούβα.


Τον ίδια μήνα προ τετραετίας είχε συμβεί ξανά καθίζηση
Θυμίζουμε ότι φαινόμενο καθίζησης είχε σημειωθεί και τον Ιανουάριο του 2015, μπροστά στο κατάστημα επίπλων Κατσικάκη, ελάχιστα μέτρα μακριά από την καθίζηση που σημειώθηκε προχθές μπροστά στο ξενοδοχείο. Τότε το σημείο είχε επισκεφτεί ο αείμνηστος περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης και είχε διαπιστώσει τα εξής: "Κοντά στο ξενοδοχείο Χρήστος και Εύη υπάρχει ένας χείμαρρος, που εξαφανίζεται 30 μέτρα πριν το δρόμο. Τα νερά από το χείμαρρο αυτό φεύγουν πάνω στο δρόμο και σε αυτά προστίθενται τα νερά  που έρχονται από το Ροδίτη. Θα έπρεπε και στις δύο πλευρές να υπάρχουν απορροές. Όμως και εδώ έχουμε ανθρώπινες παρεμβάσεις".

Σήμερα βλέπουμε το ίδιο φαινόμενο να επαναλαμβάνεται στο δρόμο του Ροδίτη.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τις προβοκατόρικες ενέργειες τις έχει κάνει επιστήμη η Τουρκία στη διπλωματία και πάντοτε προετοιμάζει επιμελώς   το έδαφος,  για να επιρρίψει ευθύνες στην Ελλάδα,  πριν προχωρήσει σε κάθε επιθετική της ενέρ