fbpx Γέφυρα Κομψάτου: Καθυστέρηση, καταγγελίες, απαντήσεις
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 28 Απριλίου, 2018 - 10:00
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΑ ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ ΤΗΣ

Γέφυρα Κομψάτου: Καθυστέρηση, καταγγελίες, απαντήσεις

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Γέφυρα Κομψάτου
Πτώση

Επτά μήνες μετά την πτώση της γέφυρας εγκρίθηκε σχέδιο και σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας ΑΜ-Θ, Δήμου Ιάσμου, ΤΕΕ Θράκης για πραγματογνωμοσύνη - διερεύνηση αιτιών κατάρρευσης και προτάσεις αποκατάστασης

"Η καθυστέρηση είναι εγκληματική" φωνάζει ο Μουμίν Οντέρ "Θα κινηθούμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα και με ασφάλεια" απαντάει ο Χρήστος Μέτιος. 

Διονύσης Βοργιάς

Πεδίο δόξης λαμπρό για αντιπαραθέσεις έχουν γίνει τα συντρίμμια της γέφυρας Κομψάτου, η οποία ήρθε και πάλι στο προσκήνιο στο περιφερειακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Επτά μήνες μετά την πτώση της γέφυρας Κομψάτου δεν έχουμε βρει τους "ενόχους", αλλά τώρα εγκρίθηκε σχέδιο και σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας ΑΜ-Θ, Δήμου Ιάσμου, ΤΕΕ Θράκης για πραγματογνωμοσύνη - διερεύνηση αιτιών κατάρρευσης και προτάσεις αποκατάστασης. 
Η έγκριση μπορεί να ήταν ομόφωνη καθώς δεν υπάρχει κάποιος που να μην θέλει να γίνει η συγκεκριμένη έρευνα, παρόλα αυτά ο "Χ" καταγράφει καθυστέρηση, σοβαρές καταγγελίες από αντιπολιτευόμενους, αλλά και συγκεκριμένες απαντήσεις από την διοίκηση της Περιφέρειας. 

ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Το θετικό είναι πως η κυβέρνηση φαίνεται να έχει ανταποκριθεί και η Περιφέρεια έχει εξασφαλισμένους τους πόρους για τη νέα γέφυρα. Έτσι, 1,5 εκ. ευρώ έχουν εξασφαλιστεί μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αν και κανείς δεν γνωρίζει πόσο εντέλει θα κοστίσει το έργο, μιας που η μελέτη δεν έχει γίνει ακόμη. 

ΑΡΓΟΠΟΡΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

Παρόλα αυτά κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει τις αργοπορίες. Επτά μήνες μετά υπογράφηκε η τριμερής προγραμματική σύμβαση, που έχει οκτάμηνη διάρκεια, άρα πραγματικές εξελίξεις δεν θα έχουμε το 2018, πλην των πορισμάτων του εισαγγελέα όταν αυτά υπάρξουν. Η οκτάμηνη διάρκεια της σύμβασης, όπως εξήγησε και ο πρόεδρος του τμήματος Θράκης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Δημήτρης Λουρίκας που ήταν παρών στη συνεδρίαση, επιμερίζεται ως εξής: 2 μήνες προεργασία, 6 μήνες μελέτη. Ο κος Λουρίκας χαρακτήρισε την κατάσταση ως "μία διαδικασία πρωτόγνωρη για όλες τις πλευρές. Θα πρέπει να είμαστε μετρημένοι σε όλα", και εξήγησε ότι η διαδικασία είναι χρονοβόρος ώστε να βρεθεί τί έφταιξε και τί μέλλει γενέσθαι. Το μερίδιο στην καθυστέρηση φέρεται να έχει και ο Δήμος Ιάσμου, ο οποίος είχε απομακρυνθεί από την προγραμματική για ένα διάστημα. "Αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Κινούμαστε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα", βεβαίωσε ο κος Λουρίκας.
Από πλευράς της Περιφέρειας, ο διευθυντής Τεχνικών Έργων Κωνσταντίνος Καλούδης υπεραμύνθηκε του χρονοδιαγράμματος λέγοντας: "Πρέπει να δεχθούμε πως δεν είναι μία συνήθης διαδικασία εκπόνησης μελετών. Πρόκειται για μία γέφυρα που έπεσε, γι’ αυτό υπάρχει κι ένα αίσθημα ευθύνης από το ΤΕΕ Θράκης". 

"ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑΣ" Ο ΜΟΥΜΙΝ ΟΝΤΕΡ 

Τους ακριβείς λόγους που υπήρξε αδιαφορία, το λόγο που η προηγούμενη απόφαση της ΠΑΜ-Θ ανέβηκε στη Διαύγεια χωρίς προηγουμένως να ελεγχθεί η σύμφωνη γνώμη των άλλων δύο συμβαλλόμενων (στην προηγούμενη σύμβαση) γι' αυτό κι αποσύρθηκε, το λόγο που άργησαν να γίνουν τόσο πολύ όλες οι απαραίτητες συσκέψεις, και άλλα, ζήτησε να μάθει ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος Οντέρ Μουμίν. Υπενθύμισε ότι είχε θέσει σχετική επερώτηση κατά το παρελθόν, ωστόσο ποτέ δεν συζητήθηκε "και τώρα φαίνεται ότι οι επερωτήσεις που κάνουμε είναι ουσίας και όχι αέρος", είπε χαρακτηριστικά. 
Κατηγόρησε σε άλλο σημείο του λόγου του ότι "η καθυστέρηση αυτή είναι εγκληματική" και επίσης κατηγόρησε τον περιφερειάρχη, τον οποίο χαρακτήρισε ως "μεταβατικό", πως "οι πάρα πολλές αποφάσεις του περιφερειακού συμβουλίου που ανακαλούνται δεν είναι τυχαίο, δείχνουν προχειρότητα". Δεν θέλησε να σταθεί στην καθημερινή ταλαιπωρία των κατοίκων, καθώς είπε πως έχει γίνει δέκτης παραπόνων αλλά στάθηκε στο ότι εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μετά επτά μηνών της πρώτης: "Μετά από επτά μήνες; Άντε γεια! Και να υπογραφεί η σύμβαση, δεν θα βρεθούν οι αιτίες πτώσης της γέφυρας. Θα μπορούσαν να έχουν σκοτωθεί άνθρωποι! Κάθε μέρα περνούσαν μαθητές με δρομολόγια του ΚΤΕΛ. Η καθυστέρηση οφείλεται στην προχειρότητα της διοίκησης. Ακόμη και στη προγραμματική σύμβαση δεν γράφουν σωστά το όνομα του δημάρχου, λέγεται Καδή Ισμέτ (σ.σ. όχι Καδήρ όπως αναγράφεται)".

ΧΡ. ΜΕΤΙΟΣ: "ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΑΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ - ΑΝΟΙΞΕ Η ΠΑΛΙΑ ΓΕΦΥΡΑ"

Τις ενέργειες που έκανε η διοίκησή του, μόλις έμαθε για την πτώση της γέφυρας ανάδειξε για μία ακόμη φορά - όπως έχει καταγραφεί αναλυτικά από τον "Χ" κατά το παρελθόν - ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι "εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση 1,5 εκ. ευρώ για το έργο και 100.000 ευρώ για τη μελέτη, την οποία και θα προκηρύξουμε μόλις ολοκληρωθεί η πραγματογνωμοσύνη", και δεσμεύτηκε ότι "θα κινηθούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα". Είπε σε άλλο σημείο πως "άνοιξε και η παλιά γέφυρα, για την οποία προϋπολογίζουμε έργο 100.000 ευρώ, ώστε να ενισχυθεί και να διέρχονται από εκεί και βαρέα οχήματα".

ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ Ο ΚΟΜΒΟΣ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΣΤΟΝ ΣΩΣΤΗ

Καταληκτικά, μέσα στη μακρά αντιπαράθεση, αναδείχθηκε και μία είδηση, ότι ο κόμβος της Εγνατίας Οδού, στο ύψος του Σώστη, μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να παραδοθεί προς χρήση. Αυτό φυσικά σύμφωνα με τις παραδοχές, καθώς αναμένουμε να το δούμε στην πράξη.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πόσο δύσκολο άραγε είναι να υπάρχει άμεση συνεργασία και ενημέρωση,  του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ,  των περιφερειακών διευθύνσεων υγείας, αλλά και  των νοσοκομείων,  ώστε να γνωρίζει ξεκάθαρα ο καθένας πο