fbpx Γαλάζια στελέχη σχολιάζουν για το Δημοκρίτειο
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου, 2018 - 13:00
ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΝΟΜΙΚΗ

Γαλάζια στελέχη σχολιάζουν για το Δημοκρίτειο

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Ευριπίδης Στυλιανίδης
Βούλα Ελευθεριάδου
Κώστας Γάβρογλου
Νομική σχολή

Ευριπίδης Στυλιανίδης, Βούλα Ελευθεριάδου, ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής παίρνουν θέση

Συνέχεια αντιδράσεων, στον απόηχο της δήλωσης Γαβρόγλου - και της επιβεβαίωσης Τσίπρα - ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ίδρυση σχολής νομικής και σε άλλο σημείο της Ελλάδας, κατά πάσα πιθανότητα στην Πάτρα.

Ανακοινώσεις "δυναμίτες" έχουν βγάλει πολλά γαλάζια στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων ο τέως υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης, η πολιτευτής Ροδόπης Βούλα Ελευθεριάδου και η φοιτητική παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής.
 

ΔΗΛΩΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ:

- ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ Δ.Π.Θ.

- ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

- ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ 4ης ΝΟΜΙΚΗΣ

Η πρόταση του Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου για δημιουργία 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα ή την Κρήτη, αποτελεί εξολοθρευτικό χτύπημα στη Νομική Κομοτηνής και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αποτελεί

Η πρόταση αυτή χωρίς να απαντά σε κάποια πραγματική ανάγκη της Ελληνικής αγοράς, υπονομεύει ευθέως τη σοβαρότερη επένδυση, που έγινε ποτέ από την πολιτεία στη Θράκη και είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.

Μείωση λειτουργικών δαπανών από 17,8 εκ ευρώ σε 5,7 εκ. σήμερα, αποσύνδεση των ΤΕΙ Καβάλας από το Δ.Π.Θράκης και σύνδεση τους με τη Θεσσαλονίκη, μείωση εισακτέων και απελευθέρωση μεταγραφών, τώρα υποβάθμιση της ιστορικής Νομικής Σχολής Κομοτηνής με τη δημιουργία 4ης Νομικής στη χώρα και πολλά άλλα, αποτελούν βαριά χτυπήματα όχι μόνο στο Πανεπιστήμιο μας αλλά και στο σύνολο της Θρακιώτικης κοινωνίας.

Δυστυχώς αποδεικνύεται πολύ γρήγορα και με τραγικό τρόπο το κενό της αδύναμης πολιτικής εκπροσώπησης του Νομού μας αλλά και όλης της Θράκης.

Αυτό όμως δεν πρέπει να μας κάνει να σιωπήσουμε... πρέπει να δράσουμε όλοι μαζί Εκκλησία, Θεσμική ηγεσία, τοπική κοινωνία και αγορά. Γι’αυτό:

Καλώ όλους τους συμπατριώτες μου ανεξαρτήτως κόμματος, θρησκείας, ιδεολογίας, ιδιότητας να αντιδράσουν στην άδικη και καταστροφική αυτή απόφαση.

Καλώ τους εν ενεργεία βουλευτές και κυρίως τους κυβερνητικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ζητώ από τον Περιφερειάρχη και τους περιφερειακούς Συμβούλους, τους Δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους να αναλάβουν πρωτοβουλίες.

Όλοι οι εκπρόσωποι της αγοράς, των επιστημονικών συλλόγων, των πολιτιστικών σωματείων πρέπει ενωμένοι να αντιδράσουμε...

Η ηγεσία του ΔΠΘ και φυσικά της Νομικής Σχολής και των Δικηγορικών Συλλόγων της Αν. Μακεδονίας και Θράκης πρέπει να πρωτοστατήσουν.

Σημαντικός είναι ο ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν και τα ΜΜΕ της Περιοχής.

Έχουμε χρέος να δράσουμε όλοι μαζί χωρίς εξαιρέσεις, σα μία γροθιά για να προασπίσουμε το δίκαιο και συμφέρον του Πανεπιστημίου και του τόπου μας.

Να βάλουμε τέλος στην υποβάθμιση, την περιφρόνηση, την αδικία σε βάρος της Ροδόπης και της Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

 

ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΛΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ

Έντονη ανησυχία προκαλούν στους Θρακιώτες  οι  τελευταίες  αποφάσεις και εξαγγελίες  του υπουργού παιδείας Κώστα Γαβρόγλου που αφορούν σχεδόν το σύνολο των εκπαιδευτικών δομών της περιφέρειας Α.Μ-Θ.

Ειδικότερα στα τέλη του 2017 το υπουργείο αλλάζει τον τρόπο μοριοδότησης των δυσπρόσιτων  σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης , οδηγώντας πολλά σχολεία της περιφέρειας σε υποβάθμιση ενώ ειδικά στην Ροδόπη κινδυνεύουν με λουκέτο σχολεία των Σαπών, του Ιάσμου και της Οργάνης.

Προς γενική κατάπληξη ακολουθεί στα μέσα Ιανουαρίου η δημοσιοποίηση των προθέσεων του υπουργείου παιδείας για την ένωση του ΑΤΕΙ Α.Μ-Θ με τα αντίστοιχα τμήματα σχολών της Θεσσαλονίκης και όχι με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, παρότι τα δυο ιδρύματα ΑΤΕΙ Α.Μ.-Θ και Δ.Π.Θ είχαν συμφωνήσει και ήταν καθ όλα έτοιμα για την ένωση τους εντός του 2018.

Το τελευταίο κτύπημα από τον υπουργό παιδείας προς την Θράκη και ειδικά την Ροδόπη, συνέβη την  αμέσως επομένη ημέρα του συλλαλητηρίου στην Αθήνα για το Μακεδονικό, με τον κ Γαβρόγλου να δηλώνει την πρόθεση του για ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα!

Δυστυχώς ο κ Γαβρόγλου, αν και γεννηθείς στην Κωνσταντινούπολη , όχι μόνο μα ς απογοητεύει πλήρως αλλά οι ενέργειες του και οι αποφάσεις του μας βάζουν σε σκέψεις ως προς το ενδεχόμενο στοχευόμενης περεταίρω υποβάθμισης της Θράκης μας.

Σαφώς και το θέμα που προκύπτει είναι πέρα και πάνω από κόμματα ιδεολογίες και πρόσωπα, είμαστε υποχρεωμένοι όλοι οι Θρακιώτες να ενωθούμε σε κοινή δράση με ένα μόνο σκοπό , την ενίσχυση της και όχι τον αφανισμό της.

Προτείνω λοιπόν σύγκλιση περιφερειακής σύσκεψης όλων των εκπροσώπων των φορέων της Α.Μ.-Θ και ειδικά της Ροδόπης , προς ενημέρωση και λήψη αποφάσεων ώστε να υπάρξει μια συνολική και δυναμική αντίδραση στους σχεδιασμούς του υπουργείου που αγγίζουν τα όρια του εθνικού κινδύνου.

 

ΔΗΛΩΣΗ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Ο υπουργός παιδείας κ. Γαβρόγλου κατά τη διάρκεια του περιφερειακού αναπτυξιακού
συνεδρίου που διεξάγεται στην Πάτρα εξέφρασε την πρόθεση του να προωθήσει την ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής με έδρα την Πάτρα.

Η πρόθεσή του αυτή μας βρίσκει  κατηγορηματικά αντίθετους ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής. Οι τρεις νομικές σχολές της χώρας  δέχονται κάθε χρόνο παραπάνω από χίλιους  εισακτέους, ενώ η κατάσταση στο δικηγορικό κλάδο χαρακτηρίζεται εδώ και  αρκετά χρόνια από πληθωρισμό. Πολλοί  απόφοιτοι των Νομικών Σχολών  αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στην εξεύρεση αξιοπρεπούς εργασίας ή και εν  τέλει αναγκάζονται να ασκούν διαφορετικό
επάγγελμα από αυτό της επιστημονικής κατάρτισής τους, αφού η χώρα μας ήδη παράγει σαφώς περισσότερους δικηγόρους από όσους μπορεί να αξιοποιήσει στις δομές της αγοράς εργασίας της.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την έντονη οικονομική κρίση καθιστούν το μέλλον του νέου δικηγόρου εξαιρετικά δυσοίωνο. Βέβαια, γνωρίζουμε όλοι επισταμένως ότι η
πιο αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση του φαινομένου του «δικηγορικού πληθωρισμού» είναι η μείωση των εισακτέων στις Νομικές Σχολές, αφού ληφθούν υπόψη από το Υπουργείο οι ακαδημαϊκές συνθήκες και δυνατότητες του κάθε Τμήματος.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά η κυβέρνηση αποδεικνύει αφενός ότι δε διστάζει να εργαλειοποιήσει ακόμα και νευραλγικούς τομείς, όπως η παιδεία, για να προβεί σε μια ακατάσχετη παροχολογία και αφετέρου ότι δε διαθέτει τα απαραίτητα εχέγγυα για να δώσει νέα πνοή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία έχει πιο ανάγκη από ποτέ την σύνδεση της με την αγορά εργασίας. Η παράταξή μας, όμως, θα συνεχίσει να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού πανεπιστημίου και την αναβάθμιση των τίτλων σπουδών του.
 

Διαβάστε εδώ:

Το ρεπορτάζ του "Χ" σχετικά με την ανακοίνωση Γαβρόγλου

Την παρέμβαση του προέδρου του ΕΒΕΡ Αντώνη Γραβάνη  

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε