fbpx Εξοπλίζονται με μέσα οι αστυνομικοί που υπηρετούν στον Έβρο
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 23 Ιουνίου, 2020 - 10:00
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΣΤΑΝΕΩΝ

Εξοπλίζονται με μέσα οι αστυνομικοί που υπηρετούν στον Έβρο

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Έβρος
Καστανιές

Δίνονται μεγάλα ποσά για παντός είδους εξοπλισμό

Σε δυσθεώρητα ύψη φτάνουν πλέον οι δαπάνες του κράτους για την λεγόμενη "θωράκιση" του Έβρου, μετά και την κρίση του Μαρτίου στις Καστανιές και την επιχείρηση μαζικής εισόδου παράτυπων μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, τη συνεργεία ή/και τη παρότρυνση των τουρκικών αρχών. 
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του protothema.gr οι προμήθειες που ξεπερνούν σε αξία τα 10 εκ ευρώ, διαρθρώνονται ως εξής: 

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τη στιγμή που «τρέχει» τις διαδικασίες ανάθεσης και εκτέλεσης του έργου κατασκευής και επέκτασης του φράχτη στο χερσαίο τμήμα της ελληνοτουρκικής μεθορίου, ενισχύει το οπλοστάσιο των αστυνομικών δυνάμεων, που επιχειρούν στον Έβρο, με μεγάλες ποσότητες δακρυγόνων. 

Στο πλαίσιο αυτό, εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα η «δέσμευση πίστωσης ύψους δύο εκατομμύρια εκατόν ογδόντα χιλιάδες πεντακόσια είκοσι ευρώ (2,180,520.00 ευρώ) για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του φορέα 1047 Ειδικού Φορέα 701-0000000, ΑΛΕ 2410401001,οικ. έτους 2020, με την αιτιολογία "Προμήθεια δακρυγόνων χειροβομβίδων διαφόρων τύπων CS 519-9230 CS 8230 ή ισοδύναμο Κόνεως 514-GL-311 προς κάλυψη εκτάκτων και απρόβλεπτων αναγκών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας οι οποίες έχουν επιφορτισθεί με την αντιμετώπιση των απρόβλεπτων και ιδιαίτερα αυξημένων μεταναστευτικών ροών στην περιοχή του Έβρου».

Στη μεγάλη αυτή ποσότητα δακρυγόνων, για την μεταφορά των οποίων από τους αστυνομικούς της πρώτης γραμμής η ΕΛ.ΑΣ προμηθεύεται 500 σακίδια από ύφασμα πολυαμιδίου, προστίθεται και η παραγγελία χειροβομβίδων κρότου-λάμψεως με τη δαπάνη να ανέρχεται σε 967,200.00 ευρώ. Την ρίψη των δακρυγόνων, θα εκτελέσουν όπλα εκτόξευσης φυσιγγίων δακρυγόνων ουσιών πολλαπλής εκτόξευσης, αξίας 173.600 ευρώ και όπλα μονής εκτόξευσης, η αγορά των οποίων θα στοιχίσει 164.752 ευρώ.

Στο μεταξύ, όλο το προσωπικό, που θα εμπλακεί από εδώ και στο εξής στην επιχείρηση διαχείρισης του μεταναστευτικού και αποτροπής ενδεχόμενων μετακινήσεων πολυπληθών ομάδων με στόχο την προσπέλαση των ελληνικών συνόρων θα φέρει αλεξίσφαιρο γιλέκο. Για το σκοπό αυτό έχει δεσμευτεί κονδύλι ύψους 3.540.000 ευρώ για την προμήθεια συνολικά 15.000 αλεξίσφαιρων γιλέκων. Επίσης έχει δοθεί η παραγγελία για την αγορά αντιβαλλιστικών κρανών, ενώ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προμηθεύεται και πλαστικά κράνη αστυνομικών επιχειρήσεων μεγάλης ανθεκτικότητας, αξίας 1.532.640 ευρώ καθώς και ασπίδες έναντι του ποσού των 421.600 € ενώ θα φέρουν καινούργιες χειροπέδες(σταθερές με μεντεσέ), για τις οποίες θα δαπανηθούν 209.305 ευρώ.

Στον εξοπλισμό προστασίας των αστυνομικών δυνάμεων περιλαμβάνονται προσωπίδες χημικών ουσιών αξίας 762.600ευρώ και η αγορά προστατευτικών θωράκων αντί του ποσού των 430.280ευρώ μαζί με τις προβλεπόμενες επικαλαμίδες, που θα στοιχίσουν 353.400ευρώ. Όσον αφορά στα καινούργια πλήρη set στολών επιχειρήσεων των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ, πρόκειται για μία δαπάνη της τάξης των 3,5 εκατ. ευρώ. 

Κινητικότητα όμως καταγράφεται και στην αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των πλωτών μέσων της ΕΛ.ΑΣ., που επιτηρούν τον ποταμό Έβρο. Η Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης προχώρησε στην αγορά 2 σκαφών ποταμού από πολυεστέρα, με εξωλέμβιες μηχανές, τρέιλερ μεταφοράς και λοιπά παρελκόμενα για τις ανάγκες των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης, ενώ επισκεύασε τα διαθέσιμα πλωτά μέσα. Πρόκειται για α) 7 ξύλινες βάρκες ποταμού (μπλάβες), β) 17 εξωλέμβιες μηχανές ξύλινων-φουσκωτών βαρκών ποταμού και γ) 1 ταχύπλοο σκάφος με εξωλέμβια μηχανή, των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης Φερών & Σουφλίου και του Γραφείου Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε