fbpx Το εξαιρετικό ημερολόγιο - αφιέρωμα στα 100 χρόνια άφησε πίσω της η Κ. Περβανά
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου, 2020 - 10:00
ΟΙ ΜΑΡΩΝΙΤΕΣ ΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Το εξαιρετικό ημερολόγιο - αφιέρωμα στα 100 χρόνια άφησε πίσω της η Κ. Περβανά

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μαρώνεια
Κική Περβανά
Σύλλογος Ιππαρχία

Αεικίνητη μέχρι και τους τελευταίους μήνες της ζωής ήταν η πρόεδρος του συλλόγου γυναικών Μαρώνειας «Ιππαρχία»

Διονύσης Βοργιάς

Αεικίνητη μέχρι και τους τελευταίους μήνες της ζωής της ήταν η πρόεδρος του συλλόγου γυναικών Μαρώνειας «Ιππαρχία» Κική Περβανά, η οποία ήθελε ο σύλλογος στον οποίο προέδρευε να τιμήσει την επέτειο των 100 ετών ελευθερίας. Έτσι, με πρωτεργάτισσα και εμπνεύστρια την ίδια, ο σύλλογος γυναικών Μαρώνειας σχεδίασε και δημοσίευσε το ημερολόγιό του για το 2020, το οποίο είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια.

«Ξεκίνησα να μαζεύω υλικό τον Ιούλιο του 2019», είχε πει στον «Χ» η Κ. Περβανά για το ημερολόγιο, μέσα από το οποίο αναβλύζει η πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Μαρώνειας.

Το μήνυμα του συλλόγου

Στην πρώτη σελίδα του ημερολογίου υπάρχει το μήνυμα του συλλόγου:

«Ο Σύλλογος Γυναικών Μαρώνειας ‘Ιππαρχία’ εκδίδει, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ένα ημερολόγιο εμπνευσμένο από την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Μαρώνειας.

Η προσπάθεια του Συλλόγου είναι να καταγραφούν –έστω και επιγραμματικά- στη σειρά αυτή των ημερολογίων, στοιχεία του τόπου και των ανθρώπων του. Στοιχεία που αποτελούν ενδεικτικά δείγματα της διαδρομής και της συνεχούς παρουσίας της Μαρώνειας στο χθες και στο σήμερα και πιστοποιούν τη μεγάλη συμβολή της στη σημερινή εικόνα του Νομού Ροδόπης και της Θράκης γενικότερα.

Το θέμα του φετινού ημερολογίου είναι το κτίριο που φιλοξένησε για περισσότερα από εκατό χρόνια το Δημοτικό Σχολείο της Μαρώνειας, δωρεά των Μαρωνιτών ευεργετών αδερφών Χατζέα, με την ονομασία Χατζέιος Αστική Σχολή.

Στο πρώτο μέρος του ημερολογίου παρατίθεται μια σύντομη αναφορά στην ιστορία του σχολείου από την ανέγερσή του μέχρι σήμερα. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει το ημερολόγιο του 2020 και είναι παράλληλα ένα φωτογραφικό λεύκωμα του σχολικού κτηρίου ως οικοδομήματος αλλά και ως κυψέλης μόρφωσης των παιδιών της Μαρώνειας, κύριου σημείου αναφοράς της ζωής του χωριού».

Η Χατζέιος Σχολή
Το εξώφυλλο του ημερολογίου κοσμεί η Χατζέιος Σχολή, ή αλλιώς το γνωστό παλιό Δημοτικό Σχολείο Μαρώνειας, ενώ στο οπισθόφυλλο υπάρχει η μαρμάρινη επιγραφή της εισόδου του Δημοτικού, που αναγράφει: «Ανηγέρθη δαπάναις αδελφών Χατζέα εν έτει 1908».

Η Χατζέιος Σχολή κράτησε ζωντανό το ελληνικό φρόνημα μέσα από την εκπαίδευση, προσφέροντας εθνική υπηρεσία στην πατρίδα, που φέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση και ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό. Ο Γάλλος στρατηγός Σαρπύ, επικεφαλής της διασυμμαχικής κυβέρνησης της Θράκης (1919-2020), επισκέφθηκε τη Μαρώνεια, με τη συνοδεία του Έλληνα Αρμοστή Χαρισίου Βαμβακά και του εκ Μαρωνείας Πατριαρχικού Εξάρχου Αρχιμ. Μιχαήλ Κωνσταντινίδη (μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αμερικής). Η καταφανής ελληνικότητα της περιοχής και το υψηλό μορφωτικό επίπεδο των κατοίκων εντυπωσίασαν τον Γάλλο αξιωματούχο.

Πηγές ημερολογίου
Το 2008 εορτάστηκαν στη Μαρώνεια τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Χατζέιου Σχολής και εκδόθηκε από τον Δήμο Μαρώνειας ένα αφιερωματικό τεύχος, με τίτλο «1908-2008: Χατζέιος Σχολή, 100 χρόνια ιστορίας». Τα κείμενα και η επιμέλεια του εντύπου και του φωτογραφικού υλικού ήταν της φιλολόγου Τζένης Κατσαρή Βαφειάδη. Το τεύχος αυτό αποτέλεσε την κυριότερη πηγή για το υλικό του ημερολογίου. Μέρος του φωτογραφικού υλικού του ημερολογίου προσφέρθηκε από τους κατοίκους της Μαρώνειας.

Το ημερολόγιο του Συλλόγου Γυναικών Μαρώνειας «Ιππαρχία» για το έτος 2020, με θέμα Χατζέιος Σχολή (Δημοτικό Σχολείο Μαρώνειας), δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο 2019. Επιμέλεια: Βασιλική Περβανά, Άννα Βεκίνη. Ο σχεδιασμός και η εκτύπωση που εντύπου έγινε στο τυπογραφείο Μπραντής Κ.

Σχόλιο «Χ»
Στον δημοσιογραφικό χώρο υπάρχουν κάποια θέματα που δεν δημοσιεύονται την ίδια μέρα με αυτή που έχουν καταγραφεί ή γραφεί. Συνήθως γίνονται με ανθρώπους που ξέρουμε ότι… δεν θα μας παρεξηγήσουν, καθώς ενδιαφέρονται περισσότερο για την προσφορά και λιγότερο για την προβολή. Ένα από αυτά τα θέματα ήταν και το παρόν στην αρχική του μορφή, το οποίο καταγράφηκε στα τέλη Ιανουαρίου 2020 με την Κ. Περβανά, ωστόσο τότε δεν δημοσιεύτηκε καθώς ο γράφων θεώρησε σκόπιμο να κυκλοφορήσει πιο κοντά στον Μάιο 2020, όταν θα συμπληρώνονται τα 100 χρόνια της επετείου. Δυστυχώς, μεσολάβησε ο θάνατος της Κικής Περβανάς… Το παρόν δημοσιεύεται σήμερα στη μνήμη της.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τελευταία περισσεύουν τα ζήτω και τα μπράβο,  από πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς,  για τους νοσηλευτές που εθελοντικά δέχτηκαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης,  που αντιμετω