fbpx Έτοιμοι να αντιδράσουν καθηγητές και φορείς στον αποχαρακτηρισμό των σχολείων ως δυσπρόσιτων
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου, 2018 - 10:55
ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ - ΣΑΠΩΝ

Έτοιμοι να αντιδράσουν καθηγητές και φορείς στον αποχαρακτηρισμό των σχολείων ως δυσπρόσιτων

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκπαίδευση
Σχολεία
Δήμος Μαρωνείας-Σαπών
ΕΛΜΕ Ροδόπης

Κανονικά λειτουργούν σήμερα Δευτέρα και μέχρι νεότερης ανακοίνωσης τα σχολεία

Δηλώνουν έτοιμοι ακόμη και να αναστείλουν τη λειτουργία των διαπολιτισμικών σχολείων Μαρωνείας - Σαπών. Με μπροστάρη την ΕΛΜΕ Ροδόπης, Δήμος Μαρωνείας - Σαπών, Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων Γυμνασίου & Λυκείου ΔΕ Σαπών και Σύλλογοι Διδασκόντων Γυμνασίου & Λυκείου ΔΕ Σαπών, διαμαρτύρονται στον αποχαρακτηρισμό των διαπολισμικών σχολείων της ευρύτερης περιοχής ως δυσπρόσιτων και με δυναμική τους ανακοίνωση προτίθενται ακόμη και να αναστείλουν την λειτουργία των σχολείων.

Ο "Χ" επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ροδόπης Μ. Βασιλειάδη, ο οποίος διευκρίνισε ότι σήμερα Δευτέρα τα σχολεία λειτουργούν κανονικά και για οποιαδήποτε εξέλιξη θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση προς τους γονείς. "Η πρόσφατη υπουργική απόφαση για την επαναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων προσπάθησε να επικαιροποιήσει το χάρτη των σχολικών μονάδων θέτοντας κάποια κριτήρια, όπως η απόσταση από την πρωτεύουσα της κάθε Περιφερειακής Ενότητας, η ύπαρξη σύγχρονων οδικών δικτύων, το υψόμετρο, η οργανικότητα κ.ά. Σε πρώτη ανάγνωση μπορεί να φαίνεται ορθή, αλλά κατά την εφαρμογή της αποδεικνύεται ότι χρειάζεται να ληφθούν υπόψη και άλλα κριτήρια, τα οποία στην αρχική αυτή φάση,  δεν αποτυπώθηκαν στο σκεπτικό τη", αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση, η οποία συγκεκριμενοποιεί τα γραφόμενα: "Μέχρι σήμερα, στην κατηγορία των «δυσπρόσιτων σχολείων» εντάσσονταν και οι σχολικές μονάδες, που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ιδιαιτέρως  έντονα, πιεστικά, δυσεπίλυτα, με διάρκεια στο χρόνο και κατεξοχήν σύνθετα, όπως το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο και το Διαπολιτισμικό Γενικό Λύκειο Σαπών. Όμως, από την έως τώρα αποτύπωση των συνθηκών διαβίωσης των κατά τόπους σχολικών μονάδων εμφανίζεται ως κύριο κριτήριο κατάταξης των διαφόρων σχολικών μονάδων η απόσταση από αστικά/διοικητικά κέντρα ή η δυσκολία πρόσβασης σε αυτά. Αυτό είχε ως συνέπεια τον  αποχαρακτηρισμό των Διαπολιτισμικών Σχολείων του Δήμου Σαπών από δυσπρόσιτα, χαρακτήρας, που είχε αποδοθεί όχι λόγω της απόστασης από την πρωτεύουσα του Νομού ή του υψομέτρου,  αλλά λόγω των ιδιαίτερων μαθησιακών συνθηκών, που επικρατούν σ’ αυτά τα σχολεία και τον υψηλό βαθμό δυσκολίας για την επίτευξη των μαθησιακών στόχων".

Και υπενθυμίζει κατόπιν τα εξής σημαντικά:

Η σύνθεση του πληθυσμού με τα ήδη γνωστά χαρακτηριστικά του (ιδιαιτέρως σε πολυγλωσσικά και πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα, όπως αυτό της Π.Ε. Ροδόπης και δη της περιφέρειας των Σαπών, ο πληθυσμός της οποίας εξυπηρετείται από τα Διαπολιτισμικά Σχολεία του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο), αλλά και του Γυμνασίου και  Γενικού Λυκείου της  Ξυλαγανής.

Το γεγονός ότι οι μαθητές του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου Σαπών προέρχονται από 40 χωριά της επαρχίας Σαπών(αλλά και Ξυλαγανής σε μικρότερο αριθμό) και κυρίως από τα Μειονοτικά Δημοτικά Σχολεία, με εμφανή αδυναμία στη χρήση της ελληνικής.

Η σχολική διαρροή (είμαστε, δυστυχώς, η πρώτη περιφέρεια της χώρας), παρά τις φιλότιμες προσπάθειες και της Πολιτικής Ηγεσίας, των Τοπικών Αρχών και των εκπαιδευτικών.

Ο έντονα αγροτικός χαρακτήρας της περιοχής.

Το κατά κεφαλήν διαθέσιμο εισόδημα (η περιοχή μας είναι η δεύτερη πιο φτωχή περιφέρεια της χώρας μετά από την Ήπειρο).

Η ανακοίνωση καταλήγει στο ότι "γι' αυτούς τους λόγους, οι φορείς  του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών θα προχωρήσουν σε περαιτέρω κινητοποιήσεις διακόπτοντας τη λειτουργία των Διαπολιτισμικών Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου Σαπών αιτούμενοι την επαναφορά των Γυμνασίου/ Γενικού Λυκείου Σαπών στην κατηγορία των λεγομένων «δυσπρόσιτων» σχολείων. Η ΕΛΜΕ Ροδόπης συμπαρίσταται στον αγώνα των φορέων και της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Δίκοπο μαχαίρι ίσως αποβεί το πρόωρο πιλοτικό άνοιγμα του κάθετου άξονα της Νυμφαίας. Αρχικά το όφελος θα είναι πολύ μικρό, γιατί οι πρώτοι και τολμηροί προφανώς που θα έρθουν μάλλον θα είναι λίγοι.