fbpx Επιμελητήρια ΑΜΘ: Σε αβεβαιότητα το μέλλον της ΔΕΣΜΟΣ, υπεύθυνος ο Χρ. Μέτιος
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Δευτέρα, 26 Απριλίου, 2021 - 21:45
ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Επιμελητήρια ΑΜΘ: Σε αβεβαιότητα το μέλλον της ΔΕΣΜΟΣ, υπεύθυνος ο Χρ. Μέτιος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ
Μέτιος Χρήστος

 

Στον απόηχο της τηλεδιάσκεψης Μέτιου-Γεωργίαδη για το μέλλον της ΔΕΣΜΟΣ

Θέση μετά τις εξελίξεις που έκανε γνωστές ο "Χ" για την κρυφή τηλεδιάσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη με τον περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο για το μέλλον της εταιρίας ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ (διαβάστε αναλυτικά εδώ) θέση παίρνουν τα Επιμελητήρια ΑΜΘ. Με κοινή ανακοίνωσή τους εξαπολύουν επίθεση προς τον περιφερειάρχη, τον οποίο και κατηγορούν για αδιαλλαξία, που έχει ως αποτέλεσμα την αργοπορία προγραμμάτων και τη χαμηλή απορροφητικότητα. Τα Επιμελητήρια δηλώνουν πως αποδέχονται τη λύση να οριστεί πρόεδρος της ΔΕΣΜΟΣ από τον ΕΦΕΠΑΕ και καλούν τον περιφερειάρχη να ανταποκριθεί αντίστοιχα.

Οι πληροφορίες του "Χ" για το περιεχόμενο της πρότασης Γεωργιάδη επιβεβαιώνονται απόλυτα, ενώ τα Επιμελητήρια ΑΜΘ χτυπούν καμπανάκι κινδύνου ακόμη και για το μέλλον της ΔΕΣΜΟΣ. Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση: Σε επικίνδυνες ατραπούς βάζει πλέον την εταιρία ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜ-Θ, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος με την αδιαλλαξία του! Η συμπεριφορά του εδώ και έναν χρόνο τουλάχιστον έχει δημιουργήσει σοβαρότατο πρόβλημα στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων από την ΔΕΣΜ-ΟΣ και η κατάσταση αυτή πέρα από τη βλάβη που προκαλεί στην τοπική επιχειρηματικότητα, αντανακλά πλέον σε εθνικό επίπεδο καθώς αμαυρώνει συνολικά την εικόνα της χώρας μας στον τομέα της απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Ο συναγερμός σήμανε εδώ και λίγες μέρες όχι μόνο από τον ΕΦΕΠΑΕ (εταίρος του οποίου είναι και η ΔΕΣΜ-ΟΣ), αλλά και από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Επιπρόσθετα υπήρξε σύσταση και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επομένως ο ΕΦΕΠΑΕ πρότεινε ολοκληρωμένη λύση για το διοικητικό αδιέξοδο της ΔΕΣΜ-ΟΣ, με την οποία τα Επιμελητήρια συμφωνήσαν εξ αρχής. Δυστυχώς όμως σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε, ο Περιφερειάρχης ΑΡΝΗΘΗΚΕ να αποδεχτεί την μέση λύση που πρότειναν οι Υπουργοί κ.κ. Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Τσιακίρης. Η άρνηση αυτή, όπως τον προειδοποίησαν ξεκάθαρα ο Υπουργός και υφυπουργός Ανάπτυξης, θα έχει ως αποτέλεσμα να πάρει ο ΕΦΕΠΑΕ από την ΔΕΣΜ-ΟΣ τα προγράμματα των επιχειρήσεων, και επομένως να κλείσει. Σε περίπτωση που γίνει πράξη η αναστολή λειτουργίας της ΔΕΣΜ-ΟΣ, τα εν εξελίξει προγράμματα θα ανατεθούν για αξιολόγηση σε Φορέα άλλης Περιφέρειας με μέριμνα του ΕΦΕΠΑΕ. Για όλη αυτή την κατάσταση, τα Επιμελητήρια καθιστούμε ως αποκλειστικό υπεύθυνο τον Περιφερειάρχη.

Τα Επιμελητήρια άλλωστε, εδώ και μήνες εργάζονται για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης με γνώμονα πάντα την επιχειρηματικότητα και την τοπική μας οικονομία. Τα Επιμελητήρια σταθερά και μεθοδικά εργάστηκαν, εργάζονται και θα εργάζονται απαλλαγμένα από προσωπικές έριδες και φιλοδοξίες και τιμώντας τα μέλη τους, που ανεξαρτήτως “επιχειρηματικού μεγέθους” συνιστούν αυτό που λέμε τοπική οικονομία. Για τον λόγο αυτό, δηλώνουμε για άλλη μία φορά ότι δεχόμαστε την προτεινόμενη λύση από τον ΕΦΕΠΑΕ και το αρμόδιο Υπουργείο, καθώς εξ αρχής ήμασταν υπέρ μίας ξεκάθαρης διοικητικής λύσης, για να προχωρήσει η αξιολόγηση των προγραμμάτων το γρηγορότερο δυνατό. Δυστυχώς ο Περιφερειάρχης, επιμένοντας στην αρνητική του στάση, οδηγεί τον ΔΕΣΜ-ΟΣ σε αναστολή λειτουργίας. Ως Επιμελητήρια δηλώνουμε ότι θα βρούμε το γρηγορότερο δυνατόν λύση που να εξυπηρετεί τις επιχειρήσεις μας. Πάντως, σε καμία περίπτωση δεν θα θυσιάσουμε το μέλλον των επιχειρήσεων της περιοχής μας -τουλάχιστον στο βαθμό που μας αναλογεί – όπως κάνει ο Περιφερειάρχης με την αδιάλλακτη στάση του.

Τέλος, υπογραμμίζουμε ότι στην τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τα Επιμελητήρια δεν εκλήθησαν καθώς η συγκαταβατική τους διάθεση ήταν ήδη δεδηλωμένη.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Φυσικός και νομοτελειακός όρος στη ζωή, προφανώς είναι να διεκδικεί πάντοτε τα δίκια του ο κάθε άνθρωπος και  να προσπαθεί να καλυτερέψει  τη ζωή του και τις συνθήκες εργασίας.