fbpx Ένας χρόνος από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2019 - 10:00
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

Ένας χρόνος από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πυρκαγιά
Μάτι
Τραγωδία

Η Ροδόπη αν και έβλεπε από την ασφάλεια της απόστασης την τραγωδία, δεν έμεινε ασυγκίνητη

Σήμερα κλείνει χρόνος από την αποφράδα νύχτα της 23ης Ιουλίου, όταν η μεγάλη φωτιά στο Μάτι έκοψε το νήμα της ζωής 102 ανθρώπων. Ο ξερός τόπος και τα κουφάρια των σπιτιών που έμειναν όρθια θυμίζουν τις εφιαλτικές στιγμές της μεγαλύτερης σύγχρονης εθνικής τραγωδίας.

Στις 23 Ιουλίου 2018 ολόκληρη η χώρα παρακολουθεί την ανείπωτη τραγωδία που εξελίσσεται στην Αττική. Ανθρώπινες ζωές χάθηκαν, εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκατοντάδες επιχειρήσεις και σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες. Χαμένοι στις ευθύνες ήταν τότε πολιτικοί, ανεξαρτήτως χρώματος. Σε τριήμερο πένθος κηρύσσει την χώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός δεσμεύεται πως "τίποτα και κανείς δεν θα ξεχαστεί" και υπογραμμίζει πως όταν έρθει η ώρα θα δοθούν όλες οι απαντήσεις.

Το κύμα αλληλεγγύης από τη Ροδόπη
Η Ροδόπη αν και έβλεπε από την ασφάλεια της απόστασης την τραγωδία, δεν έμεινε ασυγκίνητη. Ένα κύμα αλληλεγγύης ξεκινάει από την Κομοτηνή και σαρώνει όλο το νομό, με σημεία συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης σε συλλόγους, καταστήματα, φορείς, Δήμους, σωματεία και πολίτες. Όλοι ξεκινούν την συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και φαρμάκων για τους πληγέντες των καταστροφικών πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική. Σε διάφορους χώρους της Κομοτηνής συγκεντρώνονται είδη πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Καταγράφουμε το Περιφερειακό Τμήμα Κομοτηνής του ΕΕΣ να είναι σε συνεχή ετοιμότητα και εγρήγορση για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης στο Ν. Αττικής. 

Το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης να συγκεντρώνει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στο χώρο του Επιμελητηρίου, όπως και τον  Εμπορικό Σύλλογο Κομοτηνής. 

Άμεσα αντανακλαστικά επέδειξε η Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής, η οποία απέστειλε βοήθεια στους πληγέντες. Μεγάλη είναι η προσέλευση κόσμου στην έκτακτη εθελοντική αιμοδοσία στην Κομοτηνή για τους πυρόπληκτους.

Το μνημόσυνο ένα χρόνο μετά
Ένα χρόνο μετά από εκείνη την εθνική τραγωδία στο μνημόσυνο που έγινε το πρωί της Κυριακής 21 Ιουλίου 2019 στο Μάτι ήταν όλοι εκεί. Συγγενείς των θυμάτων, κάτοικοι της περιοχής και απλός κόσμος, που έχει κολυμπήσει και έχει χαρεί τις ομορφιές της περιοχής, άναψαν ένα κερί στη μνήμη των αδικοχαμένων. Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μάτι τελέστηκε το μνημόσυνο. Δεν ήταν εκεί μόνο οι συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν, οι  φίλοι, οι γείτονες τους. Ήταν και κόσμος που έζησε από μακριά την τραγωδία και θέλησε να ανάψει ένα κερί. Ακολούθησε δέηση στην Αργυρά Ακτή, εκεί όπου δεκάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν και βρήκαν μαρτυρικό θάνατο.

Κραυγή απόγνωσης από το Μάτι - Επιστολή πυρόπληκτων στον πρωθυπουργό: «Να μη χαθεί άλλος χρόνος»
Λίγες μόνο ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, μια επιστολή από τους πυρόπληκτους στο Μάτι εστάλη στο πρωθυπουργικό γραφείο. Με φόντο τις στάχτες που άφησε πίσω της η φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στον άλλοτε καταπράσινο οικισμό, οι κάτοικοι των καμένων περιοχών ζητούν τη στήριξη του νέου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ώστε να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος για την ανοικοδόμηση της περιοχής.

Στην επιστολή τους, οι κάτοικοι που έζησαν τον πύρινο όλεθρο εξηγούν στον πρωθυπουργό ότι, παρότι έχει περάσει ένας χρόνος από τη φωτιά, το Μάτι αντιμετωπίζει ακόμα πλήθος σοβαρών προβλημάτων και του απευθύνουν έκκληση για βοήθεια ώστε η ζωή τους να επιστρέψει στην κανονικότητα.

«Η πληγείσα από την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 περιοχή της Ανατολικής Αττικής ένα χρόνο μετά αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, τα οποία δεν είναι η στιγμή να απαριθμήσουμε, θα επιθυμούσαμε όμως να σας τα γνωστοποιήσουμε το συντομότερο δυνατόν, καθώς θα χρειαστούμε τη συμπαράστασή σας, την προσωπική αλλά και του συνόλου της κυβέρνησης για την υπέρβαση των εμποδίων και την ταχεία επαναφορά της ζωής σε μια κανονικότητα και να μη χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος».

Καταλήγοντας, η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων στο Μάτι ζητάει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εκκρεμότητες αλλά και για τις προτάσεις της προκειμένου η ζωή στις πυρόπληκτες περιοχές να ξαναβρεί τους κανονικούς της ρυθμούς. 

«Σας ευχόμαστε καλή δύναμη και αποτελεσματικότητα στο δύσκολο έργο σας και αναμένουμε συνάντηση για την πλήρη ενημέρωσή σας όσον αφορά στο τι έχει γίνει μέχρι σήμερα και τι υπολείπεται, καθώς και προτάσεις για αποδοτικότερη συνεργασία», γράφουν οι πυρόπληκτοι προς τον πρωθυπουργό.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Εκ των υστέρων αντιλήφθηκαν όλοι το ατόπημά τους, να οργανώσουν απερίσκεπτα, την σύσκεψη του υφυπουργού στην Ξάνθη, στην κλειστή αίθουσα του ΕΒΕ, για το πρόβλημα στον Εχίνο.