fbpx ΕΛΜΕ Ροδόπης: 11 μήνες από το ξέσπασμα της πανδημίας, ούτε τα ελάχιστα από την κυβέρνηση
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου, 2021 - 09:00
ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

ΕΛΜΕ Ροδόπης: 11 μήνες από το ξέσπασμα της πανδημίας, ούτε τα ελάχιστα από την κυβέρνηση

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΛΜΕ Ροδόπης
Πανδημία

Προβληματισμός των συνδικαλιστών για την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων

Η ΕΛΜΕ Ροδόπης παρακολουθεί «με προβληματισμό και επιφυλακτικότητα -όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της- την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει και πάλι τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Από τα παγουρίνο στα ανοιχτά παράθυρα

Η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης καταλογίζει έλλειψη επαρκούς σχεδιασμού από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, θυμίζοντας, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

 • Ενώ τον Μάιο το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων προκειμένου να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, τον Σεπτέμβριο στοίβαξε σε αίθουσες κλουβιά 25 – 27 μαθητές, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα “τι 15 – τι 27 το ίδιο είναι”. Το μοναδικό μέτρο που πήρε είναι μια μάσκα για γίγαντες και ένα παγουρίνο των 200ml.
   
 • Όταν από τις αρχές του Οκτώβρη έκλεινε εκατοντάδες τμήματα ακόμα και ολόκληρα σχολεία, αρνούνταν πεισματικά να “κάνει” χιλιάδες επαναλαμβανόμενα τεστ σε ένα ικανό δείγμα μαθητών και εκπαιδευτικών, ώστε να έχει ακριβή εικόνα για τη διασπορά του ιού στην σχολική κοινότητα, χρησιμοποιώντας έωλα επιχειρήματα, επικαλούμενοι μάλιστα εκθέσεις του ΕΟΔΥ, χωρίς να παρουσιάζονται πουθενά αντίστοιχες έρευνες.
   
 • Για το γεγονός ότι, 2 Νοεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριζε ότι τα σχολεία δεν είναι εστίες υπερμετάδοσης και 9 του Νοέμβρη κλείσανε πάλι για ένα 3μηνο, τα σχόλια περιττεύουν.

Στο σήμερα, τώρα, η ΕΛΜΕ βλέπει την κυβέρνηση να ανοίγει τα σχολεία με τα ίδια πάνω-κάτω μέτρα. «Έως σήμερα, 11 μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ούτε ελάχιστα από αυτά δεν κατάφερε να υλοποιήσει η κυβέρνηση. Τα μόνα νέα μέτρα που πήρε είναι η οδηγία για ανοιχτά παράθυρα στην καρδιά του χειμώνα (!!!) και η πλατφόρμα για τα τεστ σε εκπαιδευτικούς. Το μεν πρώτο (ανοιχτά παράθυρα) το αφήνουμε ασχολίαστο. Για το δεύτερο (τεστ) επισημαίνουμε ότι είναι μεν θετικό βήμα, ωστόσο η αποτελεσματικότητά του περιορίζεται κατά πολύ από τον τρόπο εφαρμογής του: τα τεστ γίνονται μέσω πλατφόρμας μετά από αίτημα των εκπαιδευτικών σε συνδυασμό με μια περιορισμένη τυχαία δειγματοληψία. Γι’ αυτό δεν μπορούν να δώσουν με σαφήνεια την εικόνα διάδοσης του ιού στα σχολεία. Όσο για τα εμβόλια, με βάση το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, ικανοποιητική ανοσία οι εκπαιδευτικοί θα αποκτήσουν στην καλύτερη των περιπτώσεων αφού κλείσουν τα σχολεία για τις καλοκαιρινές διακοπές», αναφέρουν, ενώ για το άνοιγμα των αιθουσών υπό αυτές τις συνθήκες συμπεραίνουν: «Πολύ φοβόμαστε ότι ο τρόπος που ανοίγουν τα σχολεία από την μια δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τη μετάδοση του ιού και από την άλλη οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εκ νέου αναστολή της λειτουργίας τους. Αυτό θα ήταν τραγικό για την εκπαίδευση».

«Ναι» στο άνοιγμα, αλλά με μέτρα

Η ΕΛΜΕ Ροδόπης ξεκαθαρίζει πως λέει «ναι» στο άνοιγμα των σχολείων, ξεκαθαρίζει όμως πως η επαναλειτουργία πρέπει να συνοδεύεται από «προϋποθέσεις της μέγιστης δυνατής ασφάλειας για μαθητές και εκπαιδευτικούς», οι οποίες σύμφωνα με τους συνδικαλιστές είναι οι εξής:

 • Προσλήψεις εκπαιδευτικών, αξιοποίηση χώρων και αιθουσών και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να αραιώσει ο μαθητικός πληθυσμός στις σχολικές τάξεις.
 • Προσλήψεις επαρκούς προσωπικού καθαριότητας. Επάρκεια σε υλικό προφύλαξης και απολύμανσης.
 • Άμεσα και δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα, τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μέτρα για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι φόρτωμα αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς.
 • Να προταχθεί ο μαζικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας.
 • Να στηριχτούν και να λειτουργήσουν άμεσα οι δομές της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης. Μέτρα για την συνολική αναπροσαρμογή της ύλης σε όλες τις τάξεις. Ανάκληση της εγκυκλίου για αξιολόγηση μαθητών. Επανάληψη της διδαχθείσας ύλης με δια ζώσης διδασκαλίας όταν ανοίξουν τα σχολεία.
 • Για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, δεν αρκεί η ανακοίνωση μειωμένης εξεταστέας ύλης. Το ελάχιστο που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να προχωρήσει άμεσα στην απόσυρση των αιφνιδιαστικών αλλαγών στο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ.
 • Αντισταθμιστικά παιδαγωγικά μέτρα για τους μαθητές/τριες που κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης ήταν πλήρως αποκλεισμένοι/ες από την εκπαιδευτική διαδικασία (Ρομά, παιδιά με προσφυγικό και μεταναστευτικό υπόβαθρο, έγκλειστοι/ες σωφρονιστικών καταστημάτων).

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ήταν θέμα χρόνου το πότε θα επιτευχθεί η συνεργασία Γιάννη Γκαράνη,  με τον νέο επικεφαλής της παράταξης «Ξεκίνημα για την πόλη» Πέτρο Ζωγράφου,  που ανέλαβε τα ηνία μετά το θάνατο του αείμνηστου δημάρχου Τά