fbpx Ελλάς – Κύπρος (και Αίγυπτος) Συμμαχία
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, 2020 - 10:00
ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ελλάς – Κύπρος (και Αίγυπτος) Συμμαχία

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης
Ελλάδα
Κύπρος
Αίγυπτος

Κ. Μητσοτάκης: «Η συμπεριφορά της Τουρκίας παραβιάζει κατάφορα το διεθνές δίκαιο»

Σε κοινό μέτωπο κατά της τουρκικής προκλητικότητας συντάσσονται με επίσημο τρόπο Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτο. Οι τρεις χώρες οι ΑΟΖ των οποίων «δεσμεύουν» νόμιμα το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Μεσογείου, βλέπουν την διαρκώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή ως ένα διογκούμενο πρόβλημα για την ειρήνη στην περιοχή.

Χθες, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι. Μετά το πέρας των εργασιών της 8ης Τριμερούς Συνόδου Κύπρου – Αιγύπτου – Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέπεμψε μήνυμα προς την Τουρκία.

Το παράδειγμα ειρηνικής συνεννόησης
Το τρίγωνο Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, αποτελεί περίτρανο παράδειγμα ειρηνικής συμβίωσης και συνεννόηση στην Αν. Μεσόγειο, στοιχεία που δεν υιοθετεί ο ταραξίας Τουρκία. «Είναι ένα παράδειγμα συνεννόησης μεταξύ τριών γειτονικών λαών. Είναι όμως και ένα υπόδειγμα σύμπλευσης τριών χωρών της Μεσογείου που έχουν για κοινή πυξίδα τους το Διεθνές Δίκαιο και την ειρήνη στην ταραγμένη μας περιοχή», δήλωσε ο πρωθυπουργός και θύμισε:

«Από την προηγούμενή μας συνάντηση στο Κάιρο -πριν από ένα χρόνο- μεσολάβησαν πολλά. Δυστυχώς όχι ευχάριστα […] η χρονική συγκυρία αυτής της τριμερούς συνάντησης συμπίπτει με πρόσθετους κινδύνους που, δυστυχώς, προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο η ηγεσία της Τουρκίας, που φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές με επιθετικές δράσεις, από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, απ’ τη Σομαλία μέχρι την Κύπρο, από το Αιγαίο μέχρι τον Καύκασο. Πότε ζωγραφίζοντας αυθαίρετους χάρτες, πότε υπογράφοντας άκυρα μνημόνια και πότε ψηφίζοντας έωλους εσωτερικούς νόμους για θέματα τα οποία ρυθμίζονται με διεθνείς κανόνες. Κυρίως, όμως, συνοδεύοντας όλα αυτά με απανωτές μονομερείς προσκλήσεις, πλαισιωμένες από μία ακραία, επιθετική συχνά ρητορική».

Η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο
Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν στο ότι η Τουρκία αναπτύσσοντας ερευνητικά πλοία εκτός των υδάτων της, κάνει «μία συμπεριφορά η οποία κατάφορα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Αμφισβητεί δεσμευτικές διεθνείς συνθήκες, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια, για την οποία και οι τρεις χώρες εργαζόμαστε σκληρά. Με μία συμπεριφορά η οποία συχνά, και αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό αγαπητέ Νίκο εδώ στην Κύπρο, προσβάλει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Μία συμπεριφορά που δημιουργεί προβλήματα στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και είναι και μία συμπεριφορά η οποία έρχεται απέναντι σε ρητές θέσεις σημαντικών χωρών, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, του Αραβικού κόσμου, όλων θα έλεγα των γειτονικών κρατών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κος Μητσοτάκης, ο οποίος περιέγραψε τις αρνητικές συνέπειες της τουρκικής επιθετικότητας στην περιοχή και καυτηρίασε «το παράνομο μνημόνιο της Άγκυρας με τη διοίκηση της Τρίπολης για την οριοθέτηση ανύπαρκτων κοινών θαλασσίων ζωνών».

Όσο για την θέση Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου για τα τεκταινόμενα στη Λιβύη, αυτή διατυπώθηκε επίσης ξεκάθαρα και είναι πως πολιτική λύση στη Λιβύη μπορεί να προέλθει μόνο από τους ίδιους τους Λιβύους. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τις προβοκατόρικες ενέργειες τις έχει κάνει επιστήμη η Τουρκία στη διπλωματία και πάντοτε προετοιμάζει επιμελώς   το έδαφος,  για να επιρρίψει ευθύνες στην Ελλάδα,  πριν προχωρήσει σε κάθε επιθετική της ενέρ