fbpx Εγκαινιάζονται οι δύο Τοπικές Μονάδες Υγείας Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 31 Μαΐου, 2018 - 10:00
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Εγκαινιάζονται οι δύο Τοπικές Μονάδες Υγείας Κομοτηνής

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΤΟΜΥ
ΤΟΜΥ Κομοτηνής
Υγεία

Τη Δευτέρα 4 Ιουνίου παρουσία του γ.γ. του υπουργείου Υγείας και του διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Θράκης

Διονύσης Βοργιάς

Δύο Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) βρίσκονται σε καθεστώς πλήρους λειτουργίας στην Κομοτηνή εδώ κι αρκετό χρονικό διάστημα. Η 1η ΤΟΜΥ στεγάζεται στο κτίριο του ΕΚΑΒ, πίσω από το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής. Η 2η ΤΟΜΥ στεγάζεται στο κτίριο του 1ου ΚΑΠΗ Κομοτηνής στο κέντρο της πόλης.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Οι ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας) είναι Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που στελεχώνονται από μια ολιγομελή διεπιστημονική ομάδα υγείας. Οι μονάδες αυτές αποτελούν το νέο "κύτταρο" του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), γύρω από τις οποίες οργανώνεται εκ νέου ολόκληρο το δημόσιο σύστημα υγείας.


Βασική αποστολή τους είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ΠΦΥ στον πληθυσμό ευθύνης τους. Οι πολίτες, που ανήκουν στον πληθυσμό ευθύνης της ΤΟΜΥ, εγγράφονται στη σχετική λίστα. Οι μονάδες έχουν την ευθύνη για τη διασφάλιση προσβασιμότητας και συνέχειας της φροντίδας, καθώς και για την παροχή ασφαλούς, αποτελεσματικής, ολιστικής και ποιοτικής ανθρωποκεντρικής φροντίδας υγείας.  Οι ΤΟΜΥ εξασφαλίζουν την άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας υγείας, σύμφωνα με τις ανάγκες του εκάστοτε πληθυσμού. Η δέσμη παρεχόμενων υπηρεσιών έχει ως πυρήνα τις υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής της υγείας στον υγιή πληθυσμό, την ολοκληρωμένη φροντίδα ασθενών, με βαρύτητα στην αντιμετώπιση των χρόνιων νοσημάτων, καθώς και υπηρεσίες που άπτονται της δημόσιας υγείας, όπως εμβολιασμούς, κατ’ οίκον φροντίδα, κ.ά.


Οι ΤΟΜΥ στελεχώνονται από  διεπιστημονική ομάδα έως 12 μελών, αποτελούμενη από: γενικούς γιατρούς ή παθολόγους, παιδίατρο, νοσηλευτές, επισκέπτες Υγείας, κοινωνικό λειτουργό, διοικητικούς υπαλλήλους. Κάθε ΤΟΜΥ είναι υπόλογη για το επίπεδο υγείας του πληθυσμού ευθύνης της, άρα και για τα μέλη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν. Οι ομάδες υγείας θα πρέπει να κατευθύνουν και να προσαρμόζουν τις παρεμβάσεις τους, ανάλογα με τις ανάγκες του πληθυσμού αυτού και να διασφαλίζουν την πρόσβαση όλων στις παρεχόμενες υπηρεσίες.


Ο κάθε πολίτης έχει τον γιατρό του, στον οποίο θα μπορεί να απευθύνεται απεριόριστα και δωρεάν για οποιοδήποτε θέμα υγείας. 
Ο Οικογενειακός Γιατρός είναι ο «πλοηγός» του μέσα στο Σύστημα Υγείας. Του προσφέρει ενημέρωση και φροντίδα σε τακτική βάση και διευκολύνει την πρόσβασή του σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας. Μέσω του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας και του ενσωματωμένου συστήματος ηλεκτρονικών παραπομπών, ο Οικογενειακός Γιατρός "κλείνει" απευθείας το ραντεβού, χωρίς να χρειαστεί ο πολίτης να αναζητήσει μόνος του διαθέσιμη ειδικότητα. Δίνεται δε προτεραιότητα στα ραντεβού που κλείνονται από τους Οικογενειακούς Γιατρούς απευθείας σε γιατρούς ειδικοτήτων (σε Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία), επομένως οι αναμονές είναι ελάχιστες. 


ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Τη Δευτέρα 4 Ιουνίου αναμένεται να γίνουν τα επίσημα εγκαίνια των δύο δομών της Κομοτηνής, παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας Σταμάτη Βαρδαρού και του διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης Ευστράτιου Πλωμαρίτη. 
Οι δομές στην Κομοτηνή λειτουργούν καθημερινές 07:00-15:00, κι εκεί γίνονται και συνταγογραφήσεις, καθώς σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείο τα γραφεία συνταγογραφήσεων έκλεισαν από τα νοσοκομεία. Πάνω από 1.000 είναι μέχρι στιγμής οι εγγεγραμμένοι στις δύο αυτές ΤΟΜΥ, ενώ άξιο αναφοράς είναι πως μόνο η Κομοτηνή - από τις πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης - διαθέτει δύο ΤΟΜΥ. 
Παρόλα αυτά, ακόμη η λειτουργία τους είναι στο μισό ωράριο, καθώς ο συνολικός σχεδιασμός περιλαμβάνει δύο βάρδιες, την πρωινή και την απογευματινή. 


Επίσης, ο συνολικός σχεδιασμός περιλαμβάνει τη λειτουργία τεσσάρων ΤΟΜΥ στην Κομοτηνή, ωστόσο δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση ιατρών και προσωπικού στις μέχρι τώρα προκηρύξεις, οι οποίες θα επαναληφθούν προς στελέχωση και λειτουργία των δομών το προσεχές διάστημα. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τη μέθοδο της συνάντησης ανά δίμηνο αρχικά, που έγινε τρίμηνο τώρα, μέχρι να σταματήσει προφανώς κάποια στιγμή, των «μικρών κυβερνητών»,  όπως θεωρούνται οι περιφερειάρχες,  με τον πρωθυπουργό,  εφαρμόζει κα