fbpx Δύο συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά στην Κομοτηνή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2019 - 13:47
ΤΕΤΑΡΤΗ 1Η ΜΑΙΟΥ

Δύο συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά στην Κομοτηνή

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εργατική Πρωτομαγιά
Συγκέντρωση
Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής
ΑΔΕΔΥ Ροδόπης

Στην κεντρική πλατεία από την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής και στο ηρώο της Εθνικής Αντίστασης από το νομαρχιακό τμήμα ΑΔΕΔΥ Ροδόπης

Δύο συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά θα γίνουν στην Κομοτηνή την Τετάρτη 1η Μαΐου. Η πρώτη στις 10 το πρωί στην κεντρική πλατεία από την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής και η δεύτερη στις 10.30 το πρωί στο ηρώο της Εθνικής Αντίστασης από το νομαρχιακό τμήμα ΑΔΕΔΥ Ροδόπης

Το μήνυμα της Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέες, νέοι, 1η Μάη είναι η μέρα που οι εργάτες όλου του κόσμου τιμούν τους νεκρούς της τάξης τους, τους ηρωικούς εργατικούς-λαϊκούς αγώνες. Τιμούν αυτούς που πάλεψαν πριν από εμάς, τους νεκρούς του Σικάγο, τους εργάτες της πρώτης ματωμένης πρωτομαγιάς στην Ελλάδα το 1924, του Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη, τους 200 της Καισαριανής.

Η ιστορία δείχνει πως η εργατική τάξη δε μπορεί να περιμένει βελτιώσεις στη ζωή της, αν δεν αγωνιστεί. Τίποτα δε χαρίζεται. Δεκάδες, εκατοντάδες εργάτες όπου γης, εναντιώθηκαν στους εκμεταλλευτές τους. Ενάντια σε αυτούς που και σήμερα ρημάζουν τη ζωή των εργατών , για να συνεχίσουν ανενόχλητοι την κερδοφορία τους.

Ζήσαμε με τον πιο βάρβαρο τρόπο την κρίση τους,

Είδαμε δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων να καταργούνται μέσα σε μια νύχτα. Ζούμε σήμερα  την «ανάπτυξή τους», με τα λαϊκά νοικοκυριά να στενάζουν κάτω από τη φοροληστεία, τα χαράτσια, την ακρίβεια.

Ζουν σήμερα την «ανάπτυξή τους»

  • Οι εργαζόμενοι στο τουρισμό και στον επισιτισμό από πρώτο χέρι.Oι εργαζόμενοι βλέπουν ότι οι μισθοί δεν φτάνουν για να ζήσουν, οι ώρες εργασίας αυξάνονται, η ανασφάλιστη εργασία βασιλεύει, τα ρεπό είναι «είδος προς εξαφάνιση», τα δώρα και τα επιδόματα επιστρέφονται στον εργοδότη.Ειδικά, οι συνάδελφοι διανομείς, παίζουν την ζωή τους κορώνα-γράμματα μιας που η εντατικοποίηση τους πιέζει να βγάζουν δουλειά 2-3 ατόμων με κίνδυνο της ζωής τους, με μηχανάκια-σαράβαλα, χωρίς εξοπλισμό.
  • Οι  εργαζόμενοι στη βιομηχανία βλέπουν την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων που εργάζονται να χτυπάει κόκκινο, ενώ οι μισθοί τους παραμένουν στον πάτο, με απλήρωτες υπερωρίες, χαμηλούς μισθούς που αγγίζουν τον κατώτατο μισθό, χωρίς μέτρα ασφαλείας.
  • Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στα σχολεία, με τη συνεχιζόμενη εγκατάλειψή και υποστελέχωσή τους.
  • Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο με μισοασφάλεια, μισοδουλειά χωρίς δικαιώματα. Με το ξήλωμα της Κυριακάτικης αργίας, με λευκές νύχτες και μαύρες Παρασκευές που με μισθούς ψίχουλα προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες των οικογενειών τους.

Η 1Μάη είναι ημέρα των εργατών, ημέρα πάλης και αγώνων!

Η μεγάλη εργοδοσία και η κυβέρνηση, θέλουν να απεμπολήσουμε τα δικαιώματά μας. Θέλουν εργαζόμενους προσκυνητές στις απαιτήσεις τους, γι’ αυτό κ φρόντισαν να έχουν έναν οργανωμένο  καλοταϊσμένο συνδικαλιστικό μηχανισμό, μια εργατική ελίτ.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ-ΟΜΑΔΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ,  έκαναν ότι περνάει από το χέρι τους, για να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι την εξαθλίωση, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα, τις απαιτήσεις της εργοδοσίας ως θέσφατο και τη λογική του μικρότερου κακού, ως απάντηση στη συνεχιζόμενη επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας. Αυτός ο δρόμος μας έφερε σήμερα σε αυτή την κατάσταση. Οι ευθύνες βαραίνουν αυτούς που έσπειραν την μοιρολατρία, που κάλεσαν εργαζόμενους να αποδεχτούν τη σφαγή τους και να λένε και ευχαριστώ.

Σήμερα κάνουν ένα βήμα παραπάνω, μπάζουν τους ίδιους τους εργοδότες στα σωματεία. Για να ελέγξουν τις αντιδράσεις, για να υπάρχει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, για να υπηρετήσουν με κάθε τρόπο τη στρατηγική των μονοπωλίων, για φθηνότερους εργάτες, χωρίς δικαιώματα, έρμαια στις ορέξεις των μεγαλοεργοδοτών.

Εδώ υπάρχει ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα! Τα 100 χρόνια ζωής της ΓΣΕΕ, δεν είναι ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός, δεν είναι η σημερινή συνδικαλιστική μαφία. Δεν είναι τα «ναι» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα μνημόνια, η ανταγωνιστικότητα και η ευελιξία στην αγορά εργασίας. Είναι οι νεκροί της τάξης μας που έπεσαν στην ανειρήνευτη πάλη για το δικαίωμα στη δουλειά με δικαιώματα, για να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Είναι σήμερα οι χιλιάδες εργαζόμενοι που πάνε κόντρα στο ρεύμα, που αγωνίζονται για να ζήσουν αυτοί κ τα παιδιά τους καλύτερες μέρες, χωρίς φτώχεια και εξαθλίωση. Υπάρχει διέξοδος! Η οργανωμένη απάντηση των εργαζομένων μέσα από τα ταξικά τους σωματεία, θα μπορέσει να δώσει απάντηση στη βαρβαρότητα. Όχι μόνοι μας, αλλά σε συμμαχία με τους μικρούς αγρότες και τους επαγγελματίες. Βάζοντας στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, τον δικό μας δρόμο ανάπτυξης, ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Κάλεσμα για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς από την ΑΔΕΔΥ Ροδόπης

Η εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα τιμής και αγώνα της εργατικής τάξης που, με τη διαχρονική της πάλη, προσπαθεί να σπάσει τα δεσμά της εκμετάλλευσης, να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες, να διατηρήσει και να διευρύνει κατακτήσεις και δικαιώματα.

Οι αγώνες των εργατών του Σικάγο αλλά και μεταγενέστερα, πέτυχαν με θυσίες την καθιέρωση του 8ωρου, την Κοινωνική Ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας, την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της δωρεάν Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού κ.ά. 

Έτσι οι εργάτες ανά τον κόσμο μετά από αιματηρούς αγώνες ενός και πλέον αιώνα, πέτυχαν νίκες απέναντι στους τότε ισχυρούς της βιομηχανικής επανάστασης, διασφαλίζοντας  την αξιοπρεπή διαβίωση των εργατών και των οικογενειών τους.

Σήμερα, το υφιστάμενο καπιταλιστικό σύστημα, κάνει την αντεπίθεσή του, επιχειρώντας σε παγκόσμιο επίπεδο την ανατροπή όλων των κατακτήσεων και δικαιωμάτων του προηγούμενου αιώνα για να επαναφέρει τους εργαζόμενους και τους μη προνομιούχους στον εργασιακό και κοινωνικό Μεσαίωνα.

Στη χώρα μας, τα εννιά τελευταία χρόνια, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί, οι γυναίκες και οι νέοι, πληρώνουν τις μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας που έχουν οδηγήσει το 1/3 του πληθυσμού στην εξαθλίωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Το κράτος Πρόνοιας, η Υγεία, η Παιδεία, η Κοινωνική Ασφάλιση, τα εργασιακά δικαιώματα και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες συνθλίβονται, ενώ  η δημόσια περιουσία εκποιείται αντί πινακίου φακής.

Την πολιτική αυτή με μεγάλη συνέπεια ακολουθεί και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη διαφορετική ατζέντα με την οποία εκλέχτηκε και παρά τις όποιες «προοδευτικές» συμμαχίες. Η φοροεπιδρομή για μισθωτούς, συνταξιούχους οξύνεται, οι συντάξεις θα μειωθούν περαιτέρω στην επόμενη διετία. Το success story για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια είναι άνευ περιεχομένου και μόνο για τις προεκλογικές ανάγκες της κυβέρνησης. Ο φετινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς πρέπει να αποτελέσει την απαρχή για την ανατροπή αυτών των αντιλαϊκών πολιτικών.

Για αυτό καλούμε την 1η Μάη όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσουμε στο ηρώο της Εθνικής Αντίστασης,  στην πρώην Νομαρχία, στις 10:30 π.μ. για να τιμήσουμε τους αιματηρούς αγώνες  της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Αγωνιζόμαστε για τις πανανθρώπινες αξίες και δικαιώματα: ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΙΣΟΤΗΤΑ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όπου «γάμος και χαρά», νέα φουγάρα και  αισιοδοξία,  η κυβέρνηση και οι βουλευτές της δίνουν το παρόν.