fbpx Δυο λαμπρές τελετές στη Γερμανία, παρουσία Κομοτηναίων, προς τιμήν του Κ. Καραθεοδωρή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2019 - 10:00
ΤΙΜΗΘΗΚΕ Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΦΗΜΗΣ ΘΡΑΚΙΩΤΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ

Δυο λαμπρές τελετές στη Γερμανία, παρουσία Κομοτηναίων, προς τιμήν του Κ. Καραθεοδωρή

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Καραθεοδωρή
Σύνδεσμος Φίλων Καραθεοδωρή
Μαρία Λιπορδέζη

Η παρουσία του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κου Παντελεήμονα και της κόρης του προέδρου Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή Μαρίας Λιπορδέζη επισφράγισαν το μήνυμα του έργου που γίνεται στην πόλη της Κομοτηνής για να προβληθεί ένα τόσο σημαντικό πρότυπο για την νεολαία

 

Με δύο λαμπρές τελετές την ίδια μέρα στην Γερμανία προς τιμήν του παγκοσμίου φήμης Θρακιώτη μαθηματικό Κ. Καραθεοδωρή ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της ελληνοβαυαρικής φιλίας. Συγκεκριμένα το πρωί της Δευτέρας 8 Ιουλίου τελέστηκε αγιασμός της ονοματοδοσίας του Γυμνασίου – Λυκείου της Ελληνικής Ομογένειας του Μονάχου που πλέον φέρει το όνομα του μεγάλου Θρακιώτη Μαθηματικού. Η παρουσία του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κου Παντελεήμονα και της κόρης του προέδρου Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή Μαρίας Λιπορδέζη επισφράγισαν το μήνυμα του έργου που γίνεται στην πόλη της Κομοτηνής για να προβληθεί ένα τόσο σημαντικό πρότυπο για την νεολαία μας που μοχθεί, σχεδιάζει και αναζητεί κατευθύνσεις για το μέλλον που ονειρεύεται. Εντυπωσιακή η παρουσία πολλών μελών του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή από την Ελλάδα και την Γερμανία. Ο Σύνδεσμος Φίλων Καραθεοδωρή ευελπιστεί πως σύντομα η προτομή του Κ. Καραθεοδωρή δωρεά του Δήμου Κομοτηνής θα κοσμεί την είσοδο του σχολείου και θα θυμίζει την ενεργό του δράση ως πυλώνα ανάδειξης του μεγάλου ανδρός.

Ξεχώρισε φυσικά η παρουσία της βαφτιστήρας της κόρης του Κ. Καραθεοδωρή 
Δέσποινα Βλαχοστεργίου Βασβατέκη, η οποία καθήλωσε το κοινό με την ομιλία της μετά τον αγιασμό με θέμα: «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, ο εμπνευστής και δημιουργός του Πανεπιστημίου Σμύρνης Φως εξ Ανατολών». Την αίγλη της εκδήλωσης φυσικά θα την δούμε στην δισέγγονη του Κ. Καραθεοδωρή, Δέσποινα Σκούταρη  που μετέβη από το Λονδίνο για να αφηγηθεί αναμνήσεις παιδικών χρόνων από τη γιαγιά της Δέσποινα για τον παππού της. Παρούσα επίσης η Αρίστη Ζησάκου από την Πτολεμαΐδα, η οποία αποτελεί εδώ και χρόνια ένα ενεργό πυλώνα ανάδειξης του Κ. Καραθεοδωρή. Ένα άλλο μέλος μας ο Μίλτος Αδάμ παρουσίασε ένα ωραίο βίντεο για τον Καραθεοδωρή που έφτιαξαν οι μαθητές.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΙΟΝΑ ΙΩΝΙΚΟΥ ΡΥΘΜΟΥ ΠΟΥ ΚΟΣΜΟΥΣΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΤΑΦΟ ΚΑΙ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων του κίονα ο προϊστάμενος του ναού, αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος καλωσόρισε όλους τους προσκεκλημένους και ιδιαίτερα τους εκπροσώπους των Βαυαρικών Αρχών. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέση με τον Επίσκοπο Λεύκης κ. Ευμένιο, ως εκπρόσωπο του μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου, τον αρχιερατικό Επιτρόπο Βαυαρίας και προϊστάμενο της Σαλβάτορκιρχε, αρχιμανδρίτη Πέτρο Κλιτς, τον προϊστάμενο του ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο, τον αρχιερατικό επιτετραμμένο για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, πρωτοπρεσβυτέρο Απόστολο Μαλαμούση και τους διακόνους Γρηγόριο και Ιάκωβο από την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής. Έψαλλε καλλικέλαδα ο Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση του προέδρου του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, καθηγητή Κωνσταντίνου Νικολακόπουλου. Παρέστη συμπροσευχόμενος ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, ο οποίος έλαβε μέρος, στην εκδήλωση μετά από πρόσκληση του Θρακικού Συλλόγου Μονάχου και τη σχετική εκκλησιαστική άδεια του μητροπολίτη Γερμανίας. Η παρουσία και συμμετοχή του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα απετέλεσε μια πνευματική γέφυρα μεταξύ Θράκης από όπου κατάγονταν η οικογένεια Καραθεοδωρή και της πόλης Μονάχου, όπου έζησε και μεγαλούργησε ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση έλαβε τον λόγο η δισέγγονη του Καραθεοδωρή Δέσποινα Σκούταρη που ζει μονίμως στο Λονδίνο και αναφέρθηκε σε οικογενειακά περιστατικά, προσωπικές εμπειρίες και αναμνήσεις σχετικά με τον προπάππο της, όπως τα διηγούνταν οι γονείς της και άλλα συγγενικά πρόσωπα. Ακολούθησαν επίσημοι χαιρετισμοί από τη βαυαρή υφυπουργό Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικών Θεμάτων, Carolina Trautner, ως εκπρόσωπο του Βαυαρού πρωθυπουργού κ. MarkusSöder, από τον εκπρόσωπο του Βαυαρικού υπουργείου Επιστημών και Τέχνης κ. Weber, από την εκπρόσωπο του Δήμου Μονάχου Dorothea Wiepcke και ομιλία από τον εκπρόσωπο του Μαθηματικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μονάχου Prof. Dr. Martin Schottenloher.

Αναγνώστηκαν επίσης οι χαιρετισμοί του πρέσβη της Ελλάδος στη Γερμανία, Θεοδώρου Δασκαρόλη και της γενικής προξένου της Ελλάδος στο Μόναχο, Παναγιώτας Κωνσταντινοπούλου και του προέδρου του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή Σάκη Λιπορδέζη από την κόρη του Μαρία Λιπορδέζη τον οποίο και παραθέτουμε.

«Χαιρετισμός διευθυντού Μουσείου Καραθεοδωρή Κομοτηνής
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι θεσμών και φορέων φαντάζομαι πως βιώνετε μία ιστορική στιγμή σε μια όμορφη εκδήλωση που με πολύ μεράκι οργάνωσαν οι διοργανωτές, τους οποίους ειλικρινά αξίζουν θερμά συγχαρητήρια. Νοητά είμαι ανάμεσά σας και ειλικρινά λυπάμαι που δεν είμαι παρών στην εκδήλωση που ονειρευόμουν εδώ και αρκετό καιρό.

Ως υπεύθυνος του Μουσείου Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή θέλω να πω ότι εκτελωνίζοντας το έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή αντιλαμβανόμαστε τον μεγάλο φόρο τιμής που του οφείλουμε άπαντες και απανταχού της οικουμένης.

Το Μουσείο Καραθεοδωρή εδώ και 20 χρόνια, από τη σύλληψη της ιδέας έως σήμερα, εξελίσσεται σε ένα θησαυροφυλάκιο αυτού του πολυσήμαντου και πολυσύνθετου έργου του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή καθώς και σε έναν προσκυνηματικό χώρο όπου χιλιάδες μαθητές, καθηγητές, διανοούμενοι επιστήμονες και απλοί άνθρωποι αποτίουν τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον μεγάλο αυτόν Θρακιώτη μαθηματικό, τον μεγαλύτερο από την αρχαιότητα, που δόξασε την Ελλάδα σε όλη την οικουμένη και μας κάνει όλους περήφανους. Το μουσείο Καραθεοδωρή λειτουργεί πλέον ως φάρος πολιτισμού και παιδείας και μας δίνει τη δυνατότητα να αναδείξουμε και να δαπανήσουμε τον έως τώρα αδαπάνητο εθνικό θησαυρό. 

Από την Κομοτηνή με πολλή αγάπη απευθύνουμε χαιρετισμούς προς το αθάνατο φως της επιστήμης που μας χάρισε το μοναδικό αυτό πνεύμα του μεγάλου ανδρός.

Χαίρε, υπέροχε καρπέ αγλαόκαρπου δέντρου πνευματεύφορης Θρακικής Γης 
Χαίρε, δόξα της Ελλάδας ανά την οικουμένη.
Χαίρε, καύχημα της μαθηματικής επιστήμης. 
Χαίρε, αρχαίον κάλλος ανείπωτης γραφής.
Χαίρε, της επιστήμης πολύτιμο κόσμημα.
Χαίρε, δυσθεωρήτου ύψους ουρανομήκη προσωπικότητα.
Χαίρε, συνεχιστή της αφθίτου δόξης των αρχαίων Ελλήνων.
Χαίρε, συναπάντημα των ανθρώπινων αρετών».

Κατόπιν η Δέσποινα Βλαχοστεργίου Βασβατέκη απήγγειλε ένα ποίημα προς τιμήν του μεγάλου μαθηματικού και πνευματικού της πατέρα. Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθούμε στην ψυχή της οργάνωσης πρωτοπρεσβύτερου Απόστολου Μαλαμούση, ο οποίος από την πρώτη φορά που τελέστηκε μνημόσυνο στο μουσείο με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη πριν 15 χρόνια υιοθέτησε το όραμα ανάδειξης του Κ. Καραθεοδωρή και σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φίλων Καραθεοδωρή δημιουργήθηκε το δίπολο δυναμικής συνεργασίας που επέφερε τα ωραία αυτά τεκταινόμενα, τα οποία ευελπιστούμε να έχουν όμορφη και δυναμική συνέχεια. Ο Σύνδεσμος συνεχάρη όλους όσους συνετέλεσαν στο θαυμάσιο αυτό επίτευγμα που καταγράφεται στην ιστορία.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πονηριές και δήθεν αφέλεια, η καθαρά διατεταγμένη υπηρεσία, ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν κάποιοι  αυτοαποκαλούμενοι εκπρόσωποι της  «τουρκικής μειονότητας» στη Διακομματική Επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης