Το πολιτικό και κοινωνικό ξεκατίνιασμα, με φόντο την ηθική σήψη στον καλλιτεχνικό χώρο και όχι μόνο, από πρωταγωνιστές οι οποίοι δεν τίμησαν ούτε το ρόλο που ηθοποιού-ποιώ ήθος- και αυτό έπρεπε να διδάσκου
Ποια η θέση για την είσοδο αστυνομίας στα Πανεπιστήμια
Η Σύγκλητος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε έκτακτη συνεδρίασή της συζήτησε τις βασικές αρχές του Σχεδίου Νόμου με τίτλο «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» και ομόφωνα εκφράζει τις παρακάτω θέσεις:
1) Η δυσμενής υφιστάμενη κατάσταση, την οποία καλούμαστε ως περιφερειακό και πολυεδρικό Πανεπιστήμιο να λάβουμε υπ’ όψη στη λειτουργία μας, αλλά και στην εφαρμογή του νέου συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, έχει ιδιαίτερα επιβαρυνθεί από τα ακόλουθα:
2) Όσον αφορά τις ρυθμίσεις θεμάτων φοίτησης και συγκεκριμένα τον καθορισμό ανώτατου ορίου φοίτησης ν + (ν2) στο άρθρο 25, η Σύγκλητος του Δ.Π.Θ. εκφράζει τις επιφυλάξεις της σχετικά με το αν το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί δόκιμο και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης των λιμναζόντων φοιτητών και θεωρεί ότι μία τέτοια ρύθμιση θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα συνολικότερο πλαίσιο που θα διασφαλίζει τη βέλτιστη ροή φοίτησης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, απαιτείται χρόνος προσαρμογής, ώστε να προετοιμαστούν σχετικά τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.
3) Σε σχέση με την Πολιτική Ασφάλειας στα Α.Ε.Ι. και τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, η Σύγκλητος θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η ενίσχυση των δομών φύλαξης των Πανεπιστημίων, υπό την προϋπόθεση αύξησης της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Πρόσθετα, η Σύγκλητος εκφράζει την αντίθεσή της, με την ύπαρξη, εντός του χώρου των Πανεπιστημίων, Ομάδων που στελεχώνονται από κατώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και ειδικούς φρουρούς, με παρουσία - έδρα εντός των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, και αναφέρονται στην ΕΛ.ΑΣ. Κρίνεται επιβεβλημένη η ειδική εκπαίδευση και κατάρτιση των αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ, σε περίπτωση που χρειαστεί, έπειτα από πρόσκληση των αρμόδιων θεσμικών οργάνων του Πανεπιστημίου, να επιχειρήσουν στους χώρους του Πανεπιστημίου, ώστε να είναι σε θέση να λαμβάνουν υπόψη τους τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα που διέπει τη λειτουργία της πανεπιστημιακής κοινότητας.
4) Τέλος, η Σύγκλητος του Δ.Π.Θ. θεωρεί ότι ορισμένες από τις ρυθμίσεις που προβλέπονται στο μέρος Γ΄ του Νομοσχεδίου (Τροποποιήσεις του Ποινικού κώδικα) δεν συνάδουν με τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, ενώ κάποιες από αυτές προβλέπονται ήδη σε Εσωτερικούς Κανονισμούς λειτουργίας Τμημάτων ή Α.Ε.Ι.