fbpx Διεκδικούν «πρόσθετη χρηματική αποζημίωση» από τους Δήμους
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 28 Μαΐου, 2020 - 10:00
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Διεκδικούν «πρόσθετη χρηματική αποζημίωση» από τους Δήμους

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σωματείο Καθαριστριών Κομοτηνής
κορωνοϊός

Για όσο διάστημα υφίσταται κίνδυνος διάδοσης του κορωνοϊού

Επιστολή προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), τους δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια όλης της χώρας, απέστειλαν 31 σωματεία καθαριστών-στριών όλης της χώρας. Την επιστολή συνυπογράφει και το Σωματείο Καθαριστριών Κομοτηνής. Μ’ αυτή ζητούν «πρόσθετη αποζημίωση για πρόσθετη παροχή εργασίας απασχολούμενων με σύμβαση μίσθωσης έργου στον καθαρισμό για όσο διάστημα υφίστανται κίνδυνος διάδοσης του κορωνοϊού – COVID 19.

«[…] Οι συμβασιούχες και συμβασιούχοι στη σχολική καθαριότητα, υπάκουσαν στις εντολές σας και έδωσαν για άλλη μια φορά τον καλύτερο εαυτό τους, ώστε η μαθητική και η εκπαιδευτική κοινότητα να συνεχίσει να απολαμβάνει ένα ασφαλές και υγειές σχολικό περιβάλλον. Ωστόσο αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει σε βάρος και με καταπάτηση των ήδη ανύπαρκτων εργασιακών δικαιωμάτων τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Άνιση εργασιακή μεταχείριση
Στο ίδιο έγγραφο προτάσσεται και το γνωστό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καθαρίστριες με τις μισθοδοτικές σχέσεις εργασίας τους. Αναλυτικά: «Όλο το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την έναρξη της λήψεως μέτρων εναντίον της μετάδοσης του κορωνοϊού, οι σχολικές καθαρίστριες με μισθώσεις έργου αντιμετωπίζονται κατά τρόπο όμοιο με τις σχολικές καθαρίστριες που απασχολούνται με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ). Όμως, οι απασχολούμενοι με συμβάσεις έργου δεν έχουν ωράριο εργασίας και αμείβονται με το κομμάτι (ανά σχολική αίθουσα) και μάλιστα με αποδοχές κατά πολύ μικρότερες σε σχέση με αυτές των απασχολούμενων με συμβάσεις ΙΔΑΧ, καθώς οι τελευταίοι απασχολούνται 6,5 ώρες ημερησίως και παίρνουν 850€ καθαρά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ενώ οι συμβασιούχοι με μίσθωση έργου απασχολούνται πολλές φορές και πάνω από 8 ώρες ημερησίως, παίρνουν από 100€ έως 500€ (ανάλογα τις σχολικές αίθουσες που έχει συμφωνηθεί να καθαρίζουν) και δεν έχουν πρόσβαση σε κανένα εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα. 

Προφανώς δια της εξομοιώσεως αυτής, για άλλη μία φορά επιβεβαιώνεται η πάγια θέση μας περί υποκρυπτόμενης σχέσης εξαρτημένης εργασίας».

Το αίτημα
Με δεδομένα τα παραπάνω, τα σωματεία ζητούν τουλάχιστον να υπάρξει μία πρόσθετη οικονομική αποζημίωση των σχολικών καθαριστριών τουλάχιστον για την περίοδο της πανδημίας.

«Εφόσον δια επικλήσεως του κορωνοϊού έχετε αποφασίσει να μας αξιοποιήσετε, όπου παρίσταται κάθε φορά ανάγκη στα σχολικά κτίρια, σας δηλώνουμε τη διαθεσιμότητά μας, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι έχει έρθει πλέον η ώρα να ανταποκριθείτε στις οικονομικές σας υποχρεώσεις και να αποζημιώσετε την επιβαλλόμενη πρόσθετη εργασία λαμβάνοντας σχετικές αποφάσεις στα δημοτικά συμβούλια. 

Για το λόγο αυτό ζητάμε να φέρετε το θέμα προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση των δημοτικών σας συμβουλίων, αλλά και στο ΔΣ της ΚΕΔΕ και να καλέσετε εκπροσώπους των κατά τόπους οργανώσεων μας να τοποθετηθούν, είτε δια ζώσης, είτε μέσω πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Για να ξεφύγουμε λίγο από το αρνητικό κλίμα και την γενικότερη κατήφεια που υπάρχει,  με τις αντιδράσεις των φορέων των πολιτικών και των κατοίκων της περιοχής για το  κλείσιμο της Νυμφαίας,  μήπως θα πρέπει