fbpx "Δέσμευση δική μου", χαρακτηρίζει την τέταρτη Νομική στην Πάτρα ο Αλ. Τσίπρας
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2019 - 10:00
ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

"Δέσμευση δική μου", χαρακτηρίζει την τέταρτη Νομική στην Πάτρα ο Αλ. Τσίπρας

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
τέταρτη Νομική
Πάτρα
Αλ. Τσίπρας

Ύστατες προσπάθειες ανατροπής της κατάστασης από δικηγόρους, τρεις Νομικές, τοπικούς φορείς της Ροδόπης

Ο πρωθυπουργός πρέπει να λάβει υπόψη του το συμφέρον της ακριτικής Θράκης κι όχι μόνο της αστικής Πάτρας

Διονύσης Βοργιάς

Δύσκολα θα ανατραπεί η διαφαινόμενη ίδρυση τέταρτης Νομικής στην Πάτρα, καθώς, όπως άλλωστε έχει δηλώσει και ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου "...το θέμα με υπερβαίνει". Αυτή ακριβώς η υπέρβαση εδράζεται σε μία προσωπική δέσμευση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με την ίδρυση τέταρτης Νομικής.

Παραδοχή Αλ. Τσίπρα από την Πάτρα
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, το βράδυ του Σαββάτου 20/4 μπροστά σε πλήθος κόσμου, μίλησε σε κεντρική προεκλογική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα. Εκεί, αναφερόμενος στο όραμά του για την Πάτρα, ανέδειξε μία σειρά έργων με τα οποία πράγματι έχει αναβαθμιστεί η περιοχή, αλλά κι ένα επικείμενο έργο με το οποίο ...θα υποβαθμιστεί η ακριτική Θράκη. "Και, τέλος,  μια δέσμευση δική μου προσωπικά στο Περιφερειακό Συνέδριο για τη Δυτική Ελλάδα, ιδρύουμε την τέταρτη Νομική Σχολή της Χώρας εδώ στην Πάτρα, αλλά και το πανεπιστημιακό ερευνητικό κέντρο. Για να γίνει η Πάτρα ακόμη μεγαλύτερο κέντρο γνώσης, επιστήμης και καινοτομίας", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, ο κος Τσίπρας, στο twitter του όπου αναδημοσίευσε του κύριους άξονες της ομιλίας του, έγραψε σε ένα tweet: "Ολοκληρώνεται η διαδικασία για την κατασκευή του οδικού άξονα Πάτρας-Πύργου -ενός κορυφαίου έργου υποδομής για την περιοχή. Ιδρύουμε την τέταρτη Νομική Σχολή της χώρας αλλά και το πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο".

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο
Προς συζήτηση στην Βουλή των Ελλήνων κατατέθηκε χθες Δευτέρα 22/4 το πολυνομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η ίδρυση τέταρτης Νομικής με έδρα την Πάτρα. Στις 11 το πρωί ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου 226 άρθρων του υπουργείου Παιδείας. Πάνω από 60 βουλευτές πήραν το λόγο για ένα πολυνομοσχέδιο με το οποίο αλλάζει σε πολλά σημεία ο ευρύτερος χάρτης της Παιδείας στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί η τρίτη συνεδρίαση της  Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης εισηγήθηκε την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Ωστόσο το καταψήφισαν: Η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας, ο Ειδικός Αγορητής του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή, ο Ειδικός Αγορητής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Ο  Ειδικός Αγορητής της Ένωσης Κεντρώων επιφυλάχθηκε για την τελική τοποθέτησή του στη Βουλή, Η Ειδική Αγορήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜ.ΑΡ είχε δηλώσει την αποχώρηση της κοινοβουλευτικής ομάδας κατά την δεύτερη συνεδρίαση (ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων).

Και η Νομική Α.Π.Θ. αντιδρά
Μετά την δυναμική αντίδραση της Νομικής Δ.Π.Θ. και την σύνταξη της Νομικής Ε.Κ.Π.Α. και η Νομική Α.Π.Θ. πήρε ρητή θέση κατά της διαφαινόμενης ίδρυσης τέταρτης Νομικής. "Η Κοσμητεία εκφράζει για μια ακόμη φορά τη λύπη της για το γεγονός ότι η κυβέρνηση, ενώ μειώνει τη χρηματοδότηση των τριών Νομικών Σχολών επικαλούμενη έλλειψη χρημάτων, την ίδια ακριβώς στιγμή ανακοινώνει την ίδρυση μιας νέας, τέταρτης Νομικής Σχολής, για τη στοιχειωδώς αξιοπρεπή συγκρότηση της οποίας θα χρειαστούν πολλαπλάσιες δαπάνες.

Και αυτό το πράττει η κυβέρνηση χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τις υπάρχουσες Νομικές Σχολές και χωρίς να έχει καταρτιστεί μια αξιόπιστη μελέτη σχετικά με τις ανάγκες που θα υπηρετεί η ίδρυση της νέας Νομικής Σχολής σε τόσο μικρή απόσταση από την Αθήνα", αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα της Κοσμητείας. Υπενθυμίζουμε ότι με απόφασή της η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων αποφάσισε την αντίδρασή της στην ίδρυση τέταρτης Νομικής Κομοτηνής.

Και οικονομικές αναμένονται οι πληγές
Στην έκδοση ψηφίσματος με το οποία ζητά την άμεση απόσυρση ή την καταψήφιση της διάταξης που προβλέπει την ίδρυση της 4ης νομικής σχολής στην Πάτρα, προχώρησε και η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης. "Οι υφιστάμενες Νομικές Σχολές ανταποκρίνονται επαρκώς στις ανάγκες εκπαίδευσης των νομικών, διαθέτουν την παράδοση και το υψηλής ποιοτικής στάθμης στελεχιακό δυναμικό και έχουν αναπτύξει δυναμικά μεταπτυχιακά προγράμματα και εκτεταμένο δίκτυο συνεργασιών με ελληνικά και ακαδημαϊκά Ιδρύματα της αλλοδαπής.

Ειδικά η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου μας έχει έναν ιδιαίτερο βαρύνοντα ρόλο στην ακριτική Θράκη, όντας άμεσα συνδεδεμένη με την πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής", αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή, με την οποία οι άνθρωποι της ΟΕΒΕΣ αντιδρούν στην ήδη μειωμένη χρηματοδότηση και τονίζουν ότι "η δημιουργία τμήματος σε μικρή απόσταση από την Αθήνα είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει μεγάλο μέρος των φοιτητών μακριά από τη Νομική Σχολή της περιοχής μας, γεγονός που θα οδηγήσει σε μαρασμό την τοπική επιχειρηματική κοινότητα που ήδη υποφέρει από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργούν το παραεμπόριο και η γειτνίαση με την Βουλγαρία και την Τουρκία".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Την ευχάριστη προς το παρόν όμως είδηση, για  την ακύρωση της επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο,  την έδωσε η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος, αποδίδοντας την απόφαση της μη επέκτασης και αύξησης της χωρητικότ