fbpx Δ. Χαρίτου : «Αποτύχατε στην διαχείριση της πανδημίας με την εκατόμβη των θανάτων κάθε μέρα»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου, 2020 - 12:12
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΡΟΔΟΠΗΣ

Δ. Χαρίτου : «Αποτύχατε στην διαχείριση της πανδημίας με την εκατόμβη των θανάτων κάθε μέρα»

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δημήτρης Χαρίτου
Πανδημία

Αναλυτικά όλα όσα είπε ο βουλευτής Ροδόπης για τον προϋπολογισμό του 2021 ο οποίος τον καταψήφισε

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου καταψήφισε το νέο προϋπολογισμό και στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο κ. Χαρίτου άσκησε έντονη κριτική αναφορικά με τις πολιτικές πρακτικές της κυβέρνησης στην διαχείριση της πανδημίας, για την οικονομία και για την ανάπτυξη της Θράκης.

Για την πανδημία

Ο βουλευτής ν. Ροδόπης ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του «στη συζήτηση του προϋπολογισμού σας ακούω κύριοι της πλειοψηφίας να επικαλείστε διαρκώς την εξέλιξη της πανδημίας για να δημιουργήσετε ένα πέπλο συγκάλυψης, ότι δήθεν είστε άμοιροι ευθυνών. Η αλήθεια είναι ότι σε τέτοιες μεγάλες κρίσεις φαίνονται ακόμα πιο καθαρά οι συνέπειες των ασκούμενων πολιτικών και εσείς δοκιμαστήκατε και αποτύχατε! Με τις πολιτικές σας αφήσατε απροστάτευτη την κοινωνία μέσα στη πανδημία, εξαθλιώσατε τους εργαζόμενους, φτωχοποιήσατε τη μεσαία τάξη που τόσα πολλά της είχατε υποσχεθεί.  Ενώ  η προχθεσινή διπλωματική ήττα  στη σύνοδο κορυφής με προσωπική ευθύνη του κ. Μητσοτάκη δείχνει την αδυναμία και την ανικανότητα  σας να υπερασπιστείτε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Κύριοι διαψεύστηκαν διπλά οι πολιτικές σας! Αποτύχατε στην διαχείριση της πανδημίας με την  εκατόμβη των θανάτων κάθε ημέρα, με  τους 3000 θανάτους μόνο σε ένα μήνα. Σε  ποια Ευρωπαϊκή χώρα υπάρχει αναλογικά ένα τέτοιο, δυστυχώς, αρνητικό ρεκόρ», αναρωτήθηκε ο κ. Χαρίτου κατά της διάρκεια της ομιλίας του.

Σχετικά με την οικονομία

Στην συνέχεια της ομιλίας του και κάνοντας λόγο για την οικονομία τόνισε για άλλη μια φορά την αποτυχία της κυβέρνησης κατά τον ίδιο και είπε ότι «αποτύχατε κύριοι στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομία με όσα βιώνουν με δραματικό τρόπο τα πληττόμενα στρώματα της κοινωνίας μας. Βυθίζεται η οικονομία στην ύφεση, αφού έχουμε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2020 και εσείς αισθάνεστε ικανοποιημένοι!

Σας εγκαλούμε κύριοι γιατί αφήσατε χωρίς σχέδιο απροετοίμαστη τη χώρα και τους πολίτες στην επέλαση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Βράζει από κρούσματα  η Θράκη με ανοχύρωτες τις δομές υγείας, χωρίς δωρεάν τεστ, χωρίς αξιόπιστη ενημέρωση, με το υγειονομικό προσωπικό εξαντλημένο, αλλά όρθιο. Εσείς όμως δεν πήρατε το μάθημα σας, αφού η ιδέα και μόνο της ενίσχυσης της δημόσιας υγείας με μόνιμο προσωπικό σας προκαλεί αλλεργία, ενώ όταν πρόκειται για τα ιδιωτικά συμφέροντα σας διακατέχει ευφορία. Είστε μια ιδεοληπτική κυβέρνηση που απέτυχε και τα έκανε μούσκεμα! Ακόμη και στο νέο υπό ανέγερση Νοσοκομείο Κομοτηνής, που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προώθησε, αξιοποιώντας την πολύ μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, εσείς αλλάξατε τον δημόσιο χαρακτήρα του και το μετατρέψατε σε ιδιωτικού δικαίου.

Σε άλλη έρευνα στην ΕΕ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην χώρα μας έχουν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών και τη μικρότερη πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ενώ ένα μεγάλο μέρος τους, ιδιαίτερα στον κλάδο της εστίασης, είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να επανακκινήσει.

Όλοι αυτοί σας ακούνε έκπληκτοι κ.υπουργέ να λέτε ότι δώσατε  ρευστότητα 24 δις στην οικονομία  μέσα στο 2020 και αναρωτιούνται εύλογα ποιον κοροϊδεύετε. Γιατί δεν το κατάλαβαν όλοι αυτοί που πλήττονται και το μεγάλο μέρος τους είναι αποκλεισμένοι και αβοήθητοι. Αόρατοι από την κυβέρνηση, χωρίς καμία οικονομική στήριξη».

Για τον πρωτογενή τομέα

Ο κ. Χαρίτου μίλησε και για τον πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα και για την Ροδόπη σημειώνοντας ότι «το ίδιο αβοήθητοι οι μικροί αγρότες, οι καπνοπαραγωγοί, οι βαμβακοκαλλιεργητές, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς της Ροδόπης, που βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται αφού  οι τιμές των προϊόντων τους είναι χαμηλές λόγω της γενικότερης κρίσης. Ο προϋπολογισμός κύριοι είναι κοινωνικά άδικος, ψεύτικος και προκλητικός και μαζί με τις πολιτικές που εξαγγέλλετε, δεν δημιουργείτε καμία προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας. Αντίθετα αξιοποιείτε τη σημερινή κρίση ως ευκαιρία για να πληρώσουν για άλλη μια φορά το μάρμαρο οι συνήθεις ύποπτοι, ο κόσμος της εργασίας και η μεσαία τάξη».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης έκανε λόγο και για την Shelman όπως και για τον συνοριακό σταθμό της Νυμφαίας, λέγοντας «τις μεγαλύτερες δυστυχώς συνέπειες των   πολιτικών σας θα υποστεί ο κόσμος της Περιφέρειας και είναι ήδη ορατές. Οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού τον περασμένο Μάρτη στην Κομοτηνή ότι πολύ γρήγορα  θα επαναλειτουργήσει η βιομηχανία ΣΕΛΜΑΝ, ότι θα αναβαθμιστεί ο συνοριακός σταθμός της Νυμφαίας παρέμειναν κούφια λόγια. Δεν θέλω καν να αναφερθώ στις δεσμεύσεις που ανέλαβε δυο φορές ο Υπουργός Ανάπτυξης. Ενώ η απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την ίδρυση νέων Τμημάτων στο ΔΠΘ, ανακόπηκε από την κυβέρνησή σας».

Τέλος, ολοκληρώνοντας τον λόγο του ο βουλευτής τόνισε τα περί ανάπτυξης της Θράκης με «φόντο» την Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης.

Είπε «η Θράκη έχει ανάγκη από ένα βιώσιμο συνεκτικό σχέδιο δίκαιης ανάπτυξης ,που θα αξιοποιεί τα ισχυρά συγκριτικά της πλεονεκτήματα στους παραγωγικούς τομείς και την  διασυνοριακότητά της. Σε αυτό το σχέδιο δεν έχει θέση η εξορυκτική δραστηριότητα του χρυσού, για την οποία στρώνετε το νομοθετικό πλαίσιο. Σταματήστε κύριοι να παίζετε επικοινωνιακά παιχνίδια με τις ανάγκες της περιοχής, στο όνομα μάλιστα της Διακομματικής Επιτροπής για έργα  υποδομών στη γεωργία  αναγκαία, όπως αυτό  του φράγματος  Κομψάτου. Θα ήθελα με την ευκαιρία να σημειώσω ότι η Θράκη δεν προσφέρεται για αντιπαραθέσεις σε κρίσιμα ζητήματα, που εκ των πραγμάτων παίρνουν άλλες διαστάσεις. Έχει ανάγκη από τολμηρές πολιτικές, στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της περιοχής, που η σημερινή κυβέρνηση δεν θέλει και δεν μπορεί να αναλάβει.

Καταψηφίζω τον προϋπολογισμό με τη βεβαιότητα ότι η ελπίδα για ένα βιώσιμο και δίκαιο σχέδιο ανάπτυξης, που στο κέντρο του θα είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του, έρχεται ακόμη ποιο κοντά στη σκέψη του κόσμου της εργασίας και της δημιουργίας».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Οι πειραματισμοί με  την χαλάρωση των μέτρων και τη σταδιακή επαναφορά στην καθημερινότητα,  την ώρα  που η χώρα μας έχει ένα πολύ μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο,  ακόμα και σε τοπικό επίπεδο,  εφαρμόζονται ιδ