fbpx Αθώος δηλώνει ο φερόμενος ως τζιχαντιστής που συνελήφθη στον Έβρο
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 24 Οκτωβρίου, 2017 - 11:00
ΠΕΝΤΕ ΩΡΕΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Αθώος δηλώνει ο φερόμενος ως τζιχαντιστής που συνελήφθη στον Έβρο

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τρομοκρατία
Σύλληψη
Αλεξανδρούπολη

Δηλώνει μαχητής του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» 

Γύρω από τη θέση ότι δεν έχει καμία σχέση και εμπλοκή με το ISIS κινήθηκε η απολογία του 32χρονου Σύριου Σ.Α. που είχε συλληφθεί στην Αλεξανδρούπολη στις 19/10 και βαρύνεται με την κατηγορία της συμμετοχής στην ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση ISIS.


Ο 32χρονος μεταφέρθηκε στο δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης λίγο  μετά τις 8 το πρωί της Δευτέρας και η απολογία του διήρκησε πάνω από τρεις ώρες. Συμπεριλαμβανομένης και της αγόρευσης της εισαγγελώς, η διαδικασία διήρκησε περίπου πέντε ώρες με τον κατηγορούμενο να υποστηρίζει ότι δεν έχει σχέση με τον ISIS, αλλά ότι είναι μαχητής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, ο οποίος απαρτίζεται από πολίτες που αντιμάχονται το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ. 


«Ήτανε τρισημιση ώρες η απολογία ενώπιον της ανακρίτριας, μιάμιση ώρα η αγόρευση της εισαγγελέως. Προβλήθηκαν όλοι οι ισχυρισμοί του κατηγορούμενου, αυτή τη στιγμή κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος γιατί λείπουν ουσιώδη έγγραφα μέσα από τη δικογραφία» δήλωσε η δικηγόρος του εξερχόμενη του δικαστηρίου και εξήγησε ότι δεν μπορεί να μιλήσει για τα έγγραφα που λείπουν καθώς αυτό είναι αρμοδιότητα της εισαγγελίας.

Σημείωσε όμως ότι «προσωρινή κράτηση σημαίνει, ότι εφόσον εκκρεμεί ακόμα η ανακριτική διαδικασία και λείπουν έγγραφα, θα κρατείται μέχρι να περαιωθεί αυτό το πράγμα». Η δικηγόρος Τριανταφυλλιά Τσιουλπά είπε ακόμη ότι εντός πέντε ημερών θα καταθέσει ένσταση έναντι της προσωρινής κράτησης του πελάτη της – η οποία αποφασίστηκε με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτού και εισαγγελέως- ώστε ο 32χρονος να αφεθεί ελεύθερος. 


Σημείωσε επίσης πως «το θετικό στην όλη ιστορία είναι ότι έγινε δεκτό το αίτημα μας για αλλαγή διερμηνέα και μέσα σε πέντε ημέρες, όπως μας δίνει το δικαίωμα ο νόμος,  θα κάνουμε προσφυγή για την προσωρινή του κράτηση»


Η αλλαγή διερμηνέα είναι σημαντική και για έναν δεύτερο λόγο,  καθώς ακυρώνει εν τοις πράγμασι την προηγούμενη κατάθεση του 32χρονου, στην οποία είχε –κατά πληροφορίες- ομολογήσει τη συμμετοχή του στον  ISIS. 


«Όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι είναι στέλεχος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού οπότε δεν είναι τρομοκράτης, δεν είναι μια οργάνωση που έχει κριθεί παγκοσμίως και επισήμως ως τρομοκρατική απλά λείπουν κάποια έγγραφα ουσιώδη, της δικογραφίας προκειμένου να κριθεί η αθωότητα του» είπε σε άλλο σημείο των δηλώσεων της η κα Τσιουλπά, ενώ μεταφέροντας τις δηλώσεις του πελάτη της, σημείωσε: «Δεν υπάρχουν βίντεο αποκεφαλισμών, δεν υπάρχουν βίντεο που να δείχνουν τον ίδιο να είναι στέλεχος του ISIS. Το ISIS έχει συγκεκριμένη τελετουργία και συγκεκριμένη διαδικασία σε όλη τη δομημένη ενέργεια του. 


Ο Συριακός Στρατός και αυτό που δήλωδε και ο ίδιος (εν. ο 32χρονος) -και προκύπτει από τα έγγραφα- απαρτίζεται από πολίτες της Συρίας οι οποίοι αντιτάσσονται στο καθεστώς του Άσαντ και εμείς ως ευνομούμενη πολιτεία και δημοκρατική οφείλουμε να ελέγχουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που συνηγορούνε στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και κάθε δημοκρατικού καθεστώτος,  έναντι κάθε απολυταρχικής κίνησης»


Εν κατακλείδι, η υπόθεση παραμένει ανοικτή, τουλάχιστον έως ότου εκδοθεί η οριστική απόφαση του δικαστηρίου της Αλεξανδρούπολης,  με βάση την οποία,  είτε ο 32χρονος θα κριθεί προφυλακιστέος και θα ακολουθήσει δίκη, είτε θα αφεθεί ελεύθερος. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Με σχετική πλειοψηφία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας πέρασε το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη,  που συνάντησε πλήθος αντιδράσεων από τα συνδικάτα, σε  δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και   από όλα τα κόμματα