fbpx Απογοητευμένοι οι επαγγελματίες του τουρισμού από τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2020 - 10:00
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Απογοητευμένοι οι επαγγελματίες του τουρισμού από τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Περιφέρεια ΑΜΘ
Χρήστος Μέτιος

Ο πιο πληττόμενος κλάδος φαίνεται να ενισχύεται ελάχιστα

Με βασικό κριτήριο τον αριθμό εργαζομένων που είχαν στην αρχή της πανδημίας (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) θα δοθεί σε επιχειρήσεις της Περιφέρειας ΑΜΘ μη επιστρεπτέα ενίσχυση, ποσού από 2.000 έως 15.000 ευρώ. 

Το πρόγραμμα του Χρήστου Μέτιου δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη του το πόσο μειώθηκε ο τζίρος μίας επιχείρησης κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού, άρα δύναται να επιδοτηθούν ακόμη κι επιχειρήσεις που αύξησαν τους τζίρους τους ή έστω κατά περιπτώσεις επιδοτούνται με μικρότερα ποσά σοβαρά πληττόμενες επιχειρήσεις, όπως του κλάδου τουρισμού και άλλες εποχιακές επιχειρήσεις.

Έχοντας κατά νου τα παραπάνω, στην Καβάλα φορείς πραγματοποίησαν κοινή συνάντηση στο Επιμελητήριο «σχετικά με τις ελλείψεις και αδικίες του προγράμματος της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. Ενίσχυση επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη», όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο, που συνυπογράφουν οι κάτωθι φορείς: Δήμος Θάσου, Επιμελητήριο Καβάλας, Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο ΑΜΘ, Ένωση Ξενοδόχων Δράμας, Σύνδεσμος Ξενοδόχων Καβάλας, Ένωση Ξενοδόχων Θάσου, Συντονιστική Επιτροπή Επαγγελματιών Θάσου, Σωματείο Επαγγελματιών Νήσου Θάσου, Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων Σκάλας Ποταμιάς, Σωματείο Επαγγελματιών Τουρισμού Κεραμωτής, Τουριστικός - Περ. - Πολιτ. και Προστ. και Ανάπτυξης Χρυσής Αμμουδιάς Θάσου, Σύλλογος Επαγγελματιών και Τουριστικών Επαγγελμάτων Λιμεναρίων Θάσου, Σύλλογος Επαγγελματιών Θεολόγου - Ποτού, Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Π. Οφρυνίου, Σύλλογος Καταλυμάτων Νέας Περάμου "Αμμόλοφοι", Σύλλογος Επαγγελματιών Νέας Ηρακλείτσας, Ομοσπονδία Ενοικ. Δωματίων ΑΜ-Θ, Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων Θάσου.

Τι ζητούν
Οι φορείς μεταφέρουν πέντε διαπιστώσεις, με βάση τις οποίες αντιδρούν στο πρόγραμμα της Περιφέρειας και προτείνουν στον περιφερειάρχη τα εξής:

  1. Να επανεξετάσουν το λανθασμένο σκεπτικό του προγράμματος και να αλλάξει η σχετική ημερομηνία και να προσαρμοσθεί στα δεδομένα των εποχικών επιχειρήσεων, κατανοώντας με ρεαλισμό, την ιδιαιτερότητα και αναγνωρίζοντας πλήρως τις επιπτώσεις που έχουν υποστεί αυτές οι επιχειρήσεις.
  2. Να επανεξετάσουν και προτείνουν ένα νέο πρόγραμμα για τις εποχικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν υποστεί σοβαρή μείωση του τζίρου τους, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες τους σε κεφάλαια κίνησης και απαιτούμενες λειτουργικές δαπάνες, προκειμένου να μην κλείσουν οριστικά και για να μπορέσουν να κρατηθούν ζωντανές και την επόμενη δύσκολη τουριστική χρονιά.
  3. Να αυξηθούν τα ποσά της επικείμενης επιχορήγησης, αφού είναι σημαντικά μικρότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσά των προγραμμάτων, που εφαρμόζονται σε άλλες Περιφέρειες, όπου έχουν πληγεί ομοειδείς επιχειρήσεις. 
    Αυτό ενισχύει τη συνθήκη του αθέμιτου ανταγωνισμού καθώς επιχειρήσεις όμορων περιοχών θα επιδοτηθούν ανισομερώς, με αποτέλεσμα κάποιες να καταφέρουν να καλύψουν ζημίες της πανδημίας και κάποιες (αυτές της ΑΜΘ), όχι. 
  4. Να αλλάξει το παράδοξο και αρνητικό σημείο, που αναφέρεται στο συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται στην επιχείρηση (de minimis) και στην Περιφέρεια μας εναρμονίζεται με τον Καν. ΕΕ1407/2013 και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 200.000,00€ για την τριετία, ενώ σε άλλες Περιφέρειες εναρμονίζεται με την Αρ. 19.3.2020/C(2020) 1863 Κοινοτική ανακοίνωση, όπου το συνολικό ανώτατο όριο είναι 800.000,00€.
    Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες επιχειρήσεις που τα τελευταία τρία χρόνια είτε μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, είτε μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, είτε ΤΕΠΙΧ κ.α., έχουν λάβει επιχορηγήσεις ύψους 200.000,00€  δεν θα μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση στο εν λόγω πρόγραμμα και μάλιστα κινείται τιμωρητικά στις επιχειρήσεις που τα τελευταία χρόνια έχουν επενδύσει και έχουν καλύψει το ποσό αυτό.
  5. Να υπάρξει μέριμνα έτσι ώστε το ποσό της επιδότησης που θα δοθεί στην κάθε επιχείρηση, να μην κατάσχεται και να μην συμψηφίζεται με οφειλές των επιχειρήσεων, σε ασφαλιστικές, τραπεζικές και φορολογικές υποχρεώσεις.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επαίρεται ο υπουργός Εργασίας  για το   τολμηρό και εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο του, που προσαρμόζεται στις τεχνολογικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις,  όπως το χαρακτηρίζει,  παρόλο που αλλάζει άρδην