fbpx Απαντούν στον Δημήτρη Καρασταύρου για τις ασφαλιστικές εισφορές που πρέπει να επιστρέψουν
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 18 Ιουνίου, 2020 - 10:00
ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΔΕΥΑΚ

Απαντούν στον Δημήτρη Καρασταύρου για τις ασφαλιστικές εισφορές που πρέπει να επιστρέψουν

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δημήτρης Καρασταύρου
ΔΕΥΑΚ

Εργαζόμενοι: «Ο κος Καρασταύρου να αφήσει την αυτοπροβολή» 

Δ. Καρασταύρου: «Αναμένουμε την υλοποίηση της υποχρέωσης των εργαζομένων» 

Τη δική τους θέση στα πρόσφατα λεγόμενα του Δημήτρη Καρασταύρου, ο οποίος είχε πει μέσω του ράδιο Χρόνος 87,5fm ότι οι εργαζόμενοι μαζί με την κατάσχεση των δεδουλευμένων τους είχαν κατασχέσει και ασφαλιστικές εισφορές ύψους 500.000 ευρώ, που πρέπει να επιστραφούν, δίνουν οι εργαζόμενοι μέσω ανακοίνωσης που διαθέτουν στα ΜΜΕ. Οι εργαζόμενοι αναφέρουν:

«Τα λεφτά που κερδίζονται από εργαζομένους με δικαστικές αποφάσεις  για τις μειώσεις μισθών ξέρουμε ότι έχουν ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό το ήξεραν όλοι οι εργαζόμενοι οπότε ο κ. Καρασταύρου επειδή του αρέσει να αυτοπροβάλλεται βγήκε και το είπε στα ΜΜΕ. Δεν είπε και τίποτα καινούριο που δεν το ξέραμε και δεν ξέρουμε τι θέλει να πει με αυτό.  Όταν προσπαθεί να κερδίσει τις εντυπώσεις τουλάχιστον να φροντίζει να ενημερώνεται, να μην λέει ανακρίβειες και να κάνει διασπορά ψευδών ειδήσεων για γεγονότα μάλιστα που είναι ήδη γνωστά και είναι και αυτονόητα. 

1) Καμία εισφορά δεν πλήρωσε η ΔΕΥΑΚ μέχρι τώρα επειδή εκκρεμεί η υπόθεση στον Άρειο Πάγο, και αυτό με υπαιτιότητα δικιά του, γι αυτό και καθυστέρησε η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών. Ήδη γίνονται οι ενέργειες για να πληρωθούν αυτές οι εισφορές από τους εργαζομένους, κάτι το οποίο ήταν γνωστό σε όλους μας από την αρχή των διεκδικήσεων των χρημάτων αυτών. 

2) Το ποσό στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Καρασταύρου οι 500.000 Ευρώ δηλαδή, που είναι για ασφαλιστικές εισφορές, απλά να ενημερώσουμε τον κ. Καρασταύρου ότι από αυτά το 17% με 18% περίπου είναι οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα είναι εργοδοτικές εισφορές που πρέπει να καταβάλει η επιχείρηση. Επομένως  το πραγματικό ποσό που έχουν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι είναι κατά πολύ μικρότερο από αυτό που αναφέρεται. Αλλά και πάλι διευκρινίζουμε, ότι, το, ποσό αυτό πρέπει να το πληρώσουμε και όχι να επιστρέψουμε στην ΔΕΥΑΚ όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

3)  Όσο για όλα αυτά που αναφέρει ο τότε πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, άρα νομικά και οικονομικά υπεύθυνος, ήταν ο ίδιος. Με λίγα λόγια κατηγορεί τον εαυτό του γιατί δεν φρόντισε να διευθετηθεί το ζήτημα. Το μόνο μέλημά του ήταν να εναντιωθεί στους εργαζομένους, ενώ υπήρχαν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου και το ζήτημα ήτο νομικά λυμένο.

4) Τα χρήματα που πήραν οι εργαζόμενοι, νόμιμα με δικαστικές αποφάσεις, ήταν  επιπλέον 600.000 Ευρώ με τόκους και έγινε εξαιτίας του κ. Καρασταύρου, γιατί αρνούνταν πεισματικά να πληρώσει και εξάντλησε τα ένδικα μέσα με αποτέλεσμα να επιβαρύνει με τόκους την επιχείρηση. 

Έτσι λοιπόν υπεύθυνος και υπόλογος γι αυτό είναι ο κ. Καρασταύρου και μόνον αυτός.

5)  Να αφήσει την αυτοπροβολή και την εμπάθεια προς τους εργαζομένους  και βγει να μας πει τι έγιναν τα υπόλοιπα λεφτά που παρακρατήθηκαν από τους εργαζομένους. Συμφώνα με τον μνημονιακούς νόμους  3833/10 και 3845/10 τα χρήματα που παρακρατήθηκαν από τους μισθούς των εργαζομένων, έπρεπε να κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό που έπρεπε να συσταθεί υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, γεγονός που δεν έλαβε χώρα. Το ποσό αυτό ανέρχεται ετησίως σε πάνω από 1,000,000 Ευρώ. Στα εννέα χρόνια θητείας του κ. Καρασταυρου καταλαβαίνεται ότι μιλάμε για ένα τεράστιο ποσό πολλών εκατομμυρίων Ευρώ, τα οποία χρήματα δεν κατατέθηκαν στον λογαριασμό που αναφέραμε αλλά μπήκαν στα Ταμεία της επιχείρησης εις βάρος των εργαζομένων.

Η ΔΕΥΑΚ αυτή τη στιγμή έχει καινούριο πρόεδρο και αντιπρόεδρο, έχουν τις καλύτερες σχέσεις με τους εργαζομένους, προσπαθούν για το καλύτερο δυνατό και όλοι μαζί εργαζόμενοι και διοίκηση κοιτάμε μπροστά και δεν χρειαζόμαστε ούτε την αυτοπροβολή ούτε τις υποδείξεις του κ. Καρασταύρου για να πάμε μπροστά»

Ανταπαντάει ο Δημήτρης Καρασταύρου 
Ο Δημήτρης Καρασταύρου από την πλευρά του, σχολίασε την ανακοίνωση, ερωτώμενος από τον «Χ», ως εξής: 

«Εφόσον ρητά και απερίφραστα αναγνωρίζουν την αυτονόητη, όπως τη χαρακτηρίζουν, υποχρέωσή τους να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές, προκύπτει ότι κάθε άλλο παρά ανακρίβειες ή ψευδείς ειδήσεις περιείχε η δήλωσή μου. 

Επομένως, αναμένουμε την υλοποίηση της υποχρέωσης. Αντιπαρέρχομαι τα υπόλοιπα σχόλια περί δήθεν αυτοπροβολής μου, αφήνοντάς τα στην κρίση των πολιτών. Γνώριζα και τότε ότι θα είναι υψηλό για μένα το τίμημα της απόφασης να προσφύγουμε στον Άρειο Πάγο και να μην «κλείσουμε» υπέρ των εργαζομενων την υπόθεση, όπως ισως θα έκαναν άλλες διοικήσεις, αλλά η συνείδησή μου δεν μου επέτρεπε να αποφασίσω διαφορετικά, δεδομένου ότι το μεγάλο ύψος των επιδικασθέντων ποσών (περί τα 2 και εκατομμύρια ευρώ), τα ήδη υφιστάμενα χρέη της επιχείρησης και οι αντιφατικές αποφάσεις, που είχαν ήδη εκδοθεί για το θέμα από τον ΑΠ, αποτελούσαν κριτήρια ότι το συμφέρον της επιχείρησης υπαγόρευε την άσκηση ένδικων μέσων και όχι τον συμβιβασμό. 

Δυστυχώς τα κριτήρια μερίδας των εργαζομενων της ΔΕΥΑΚ δεν ταυτίστηκαν ποτέ με τα δικά μου, καθώς σε όλη αυτή την αντιδικία ουδέποτε κατανόησαν τη θέση μου, παρά μόνο εξαπέλυαν δριμύ κατηγορώ εναντίον μου, γιατί δεν «έβαλα πλάτες» στη διεκδίκησή τους αυτή, δείχνοντας να προτάσσουν το προσωπικό τους συμφέρον πάνω από το συμφέρον της επιχείρησης, την οποία υπηρετούσαμε όλοι. Τα συμπεράσματα λοιπόν για τα κίνητρα του καθενός ανήκουν επίσης στους πολίτες. Η ΔΕΥΑΚ ευτυχώς, πορεύεται επιτυχημένα προς τα μπροστά εδώ και δέκα τουλάχιστον χρόνια, καθώς το έργο που έγινε με πολύ κόπο και προσπάθεια είναι μετρήσιμο, αξιολογήθηκε θετικά και επιβραβεύτηκε από την τοπική κοινωνία, όσο και αν θέλουν κάποιοι να το αρνούνται».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επαίρεται ο υπουργός Εργασίας  για το   τολμηρό και εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο του, που προσαρμόζεται στις τεχνολογικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις,  όπως το χαρακτηρίζει,  παρόλο που αλλάζει άρδην